Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Nog 31 Nederlanders vast op de Westerdam

2020-02-1617:18

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Het is nog niet duidelijk wanneer ze het schip af mogen, meldt Holland America Line.

De passagiers mogen de Westerdam niet verlaten omdat een ex-passagier, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, het coronavirus heeft. Gisteren werd bekend dat ze symptomen van het virus heeft, en vandaag bleek dat ze inderdaad besmet is. Haar toestand is stabiel.

De Westerdam ligt afgemeerd in Sihanoukville in Cambodja, met 747 bemanningsleden en nog 233 van de oorspronkelijke 1455 passagiers aan boord.

De meeste passagiers hadden het schip al verlaten voordat de besmetting van de Amerikaanse vrouw bekend werd. Het RIVM, Buitenlandse Zaken en ook Holland America Line, de eigenaar van de Westerdam, weten niet waar de vertrokken Nederlandse passagiers zijn. Een onbekend aantal is al in Nederland. Het RIVM roept deze reizigers op om contact op te nemen met een regionale GGD.

Geweigerd door KLM

Een van de Nederlanders die de Westerdam al hadden verlaten is Flip Knibbe. Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat hij vastzit in een hotel in Phnom Penh in Cambodja. Hij mag zijn hotel niet uit totdat is vastgesteld dat hij en zijn vrouw niet besmet zijn met het virus.

Anderen hebben moeite een vlucht naar Nederland te vinden. Gisteren nog werden twee Nederlandse passagiers van de Westerdam door de KLM geweigerd.

KLM zegt er alles aan te doen om passagiers van de Westerdam naar Nederland te brengen. Reizigers die van de Westerdam komen moesten wel een gezondheidsverklaring laten zien, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het aan de lokale autoriteiten om te beslissen of de ex-passagiers in quarantaine moeten of toch kunnen reizen.

Utrecht gaat jarenlang in zee met succesvol project ervaringsdeskundigen

2020-02-1617:17

Een project in Utrecht waarbij mensen die een psychische ziekte of een verslaving achter de rug hebben anderen met dezelfde problemen helpen, is een groot succes. De gemeente Utrecht heeft het Recovery College, zoals het project heet, voor negen jaar gecontracteerd om hulp en begeleiding te bieden aan mensen met psychische aandoeningen. Niet alleen voor de stad Utrecht, maar ook voor de regio's Utrechtse Heuvelrug en Lekstreek en voor Woerden en omgeving.

Utrecht betaalt het Recovery College in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Binnen die regeling is zo'n lange contractperiode ongebruikelijk. "Er spreekt vertrouwen uit", zegt een woordvoerder van de gemeente.

'Je hebt allemaal wel wat en dus hoef je je ook nergens te verontschuldigen', zegt Linda Bleker. Ze verblijft een week in het Recovery College:

"Het is bijzonder, maar wij vinden het passend omdat er tijd nodig is om het project ook buiten de stad op te bouwen. We streven ook naar locaties in andere gemeenten in ons verzorgingsgebied en het kost tijd om ervoor te zorgen dat mensen de weg daarnaartoe vinden."

De Utrechtse vestiging van Recovery College heeft drie locaties in de stad. In de bijna vijf jaar dat de organisatie nu bestaat is het aantal cliënten opgelopen van 500 naar zo'n 2000.

Meer perspectief

Voor de gemeente Utrecht biedt het Recovery College uitkomst voor de wachtlijstproblematiek in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen die vanwege hun psychische problemen in aanmerking komen voor ggz-zorg en begeleiding moeten vaak lang wachten voor ze aan de beurt zijn bij reguliere instellingen.

Een van de dingen die de ervaringsdeskundigen van Recovery College doen is lotgenoten ondersteunen die op zo'n wachtlijst staan. Dat is voor veel mensen een moeilijke periode. Ze zijn zo ver dat ze behandeld willen worden, maar zijn nog niet aan de beurt.

In die periode proberen de ervaringsdeskundigen hen te helpen hun leven op de rit te houden of te krijgen. Doordat mensen meer inzicht krijgen in hun eigen situatie krijgen ze vaak ook wat meer perspectief. "Dat is een mooie vorm om mensen alvast begeleiding te geven, terwijl ze wachten op hun reguliere behandeling en te voorkomen dat ze terugvallen", zegt de woordvoerder van gemeente.

Leven weer oppakken

Ook mensen van wie de reguliere ggz-behandeling (bijna) beëindigd is kunnen terecht bij het Recovery College, bijvoorbeeld als ze hersteld zijn van een psychose en hun leven weer moeten oppakken. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk, de toekomst is of lijkt vaak onzeker voor wie net zo'n ingrijpende ervaring heeft gehad. Gesprekken met iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt helpen daarbij.

Inval bij hanengevechten Spanje: dode dieren, wapens en drugs

2020-02-1616:55

In het zuiden van Spanje heeft de politie een eind gemaakt aan een illegaal evenement voor hanengevechten. Daarbij zijn vier dode hanen gevonden en acht zwaargewonde dieren.

In de arena in de plaats El Puerto de Santa Maria, vlak bij Cádiz, waren 197 mensen aanwezig.

Zo zag de inval eruit:

De aanwezigen zijn gefouilleerd. Bij 34 mensen zijn wapens en drugs gevonden. Zij hebben een dagvaarding gekregen. Een man werd opgepakt met vals geld. Ook zijn er prestatieverhogende dierenmedicijnen in beslag genomen.

Bij hanengevechten wordt gewed op het sterkste dier. De hanen vechten vaak tot de dood. De organisator van het toernooi kan aanklachten verwachten voor het organiseren van illegaal gokken en dierenmishandeling.

Spanje wil hoogopgeleide jongeren terug en is bereid te betalen

2020-02-1616:21

Ze verlieten Spanje tijdens de crisis met tienduizenden tegelijk. Maar nu de Spaanse economie weer draait zijn de vertrokken jongeren veel waard op de arbeidsmarkt.

Bijvoorbeeld in Zaragoza, waar jongeren zelfs een terugkeerpremie kunnen krijgen. Wie terugkomt naar Spanje, kan tot drieduizend euro voor zijn ticket krijgen. Eenmaal thuis wordt ook nog eens de eerste twee maanden huur vergoed en is er hulp bij het vinden van een baan.

Bijna honderd jongeren keerden zo afgelopen jaar uit alle delen van de wereld weer naar terug naar Zaragoza.

Zo ook Ana, die na tien jaar vanuit Argentinië terugkeerde naar haar geboortedorp, met maar 30 inwoners. Ze hoopt dat haar internationale ervaring het dorp vooruit kan helpen:

Ook in andere regio's zijn lokale besturen actief bezig met het opsporen van de duizenden geëmigreerde Spanjaarden.

"Het gaat veel beter met Spanje als je het vergelijkt met de loodzware jaren van de crisis", zegt Adrián Gimeno, directeur van het Jongeren Instituut in Zaragoza. Jongeren willen weer terugkomen en ook lokale bedrijven zijn naar ze op zoek. Voor de ondernemingen hebben ze een toegevoegde waarde. Ze hebben internationale ervaring en spreken hun talen."

'Ik wilde terug naar mijn familie'

Zo ook Julia Colóm (34), een industrieel ingenieur die tien jaar in een autofabriek in Stuttgart werkte. "Toen ik me realiseerde dat ik al tien jaar weg was, ging ik nadenken. Het zou steeds moeilijker worden weer naar Spanje terug te keren. Voor altijd in Duitsland blijven zag ik niet zitten. Ik wilde weer in de buurt van mijn familie en vrienden zijn."

Colóm ziet dat het iets beter gaat met Spanje, maar ook weer niet zóveel beter. "Salarissen liggen hier toch echt lager dan in Duitsland. Maar de kwaliteit van het leven is in Spanje echt beter."

Daar is terugkeerder Maria Navas (28), die vier jaar in Londen werkte als videoproducer, het mee eens. "De kans om naar Londen te gaan in 2015 greep ik met beide handen aan, maar de herinnering is bitterzoet. Mijn salaris was een stuk hoger, maar het leven was zo duur dat er geen cent overbleef."

Navas woont nu weer bij haar ouders, in Spanje. "Het blijft hier onzeker, maar het gaat nu beter met Spanje. Ik kan niet wachten om op mezelf te gaan wonen."

Dat het niet makkelijk is om terug te keren, ziet Adrián Gimeno ook. Zijn Jongeren Instituut biedt psychologische hulp aan de terugkeerders. "Ze moeten voor de tweede keer opnieuw beginnen. De terugkeerders krijgen te maken met een cultuurshock, omdat hun land is veranderd. Ook kan hun terugkeer worden gezien als een mislukking", aldus Gimeno.

Door de snelle vergrijzing van het land, en het haperende pensioenstelsel, zijn de jongeren steeds meer waard. Spanje wil de komende jaren tot wel een miljard euro vrijmaken om de jonge emigranten terug te halen.

Treinverkeer in Randstad op meerdere plaatsen ontregeld

2020-02-1612:18

Het treinverkeer tussen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is vanmiddag ontregeld. Oorzaken zijn onder meer een kapotte bovenleiding bij Woerden en werkzaamheden tussen Leiden en Haarlem.

Door de kapotte bovenleiding bij Woerden rijden tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam veel minder treinen, meldt Rijnmond. Volgens NS duurt dit tot morgenochtend 05.00 uur.

Ook heeft een aanrijding bij station Hoofddorp ertoe geleid dat er vanmiddag veel minder treinen van en naar station Schiphol Airport reden. Inmiddels is het spoor vrijgegeven en wordt de dienstregeling hervat.

Ook tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijden geen treinen door een defecte bovenleiding. Dat zal tot tegen 20.00 uur duren. Er rijden bussen.

Dat de bovenleidingen defect zijn, heeft niets te maken met de storm, zegt ProRail.

3