Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Meeste scholen hebben alle leerlingen in beeld, toch met 5200 geen contact

2020-04-0900:46

De meeste basisscholen en middelbare scholen weten waar al hun leerlingen zijn, maar met 5200 leerlingen is er geen contact. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders. Op ruim 20 procent van de scholen weten schoolleiders van sommige leerlingen niet waar ze zijn, bijna 80 procent van de scholen heeft wel alle leerlingen in beeld.

Op de scholen die de leerlingen niet in beeld hebben, gaat het om gemiddeld vier kinderen. In veel gevallen zijn het leden van één gezin en soms gaat het om vluchtelingengezinnen, die ook in normale tijden soms zomaar verdwijnen.

"Scholen hebben vaak veel gedaan om het contact tot stand te brengen, zoals bellen, mailen, appen, langsgaan en het bezorgen van brieven in allerlei talen", zegt Petra van Haren van de AVS. "Als dat allemaal niet lukt, wordt de hulp van de gemeente of leerplichtambtenaar ingeschakeld, niet zozeer om te beboeten, maar om het contact te leggen of te herstellen in het belang van de kinderen."

Eerder zei de PO-Raad, de belangenbehartiger van basisschoolbesturen, dat het scholen en gemeenten niet lukt om in contact te komen met ruim 7000 basisschoolleerlingen.

In een reactie noemt minister Slob ieder kind dat niet in beeld is bij de scholen er een te veel. Hij wijst er overigens op dat de aantallen eerst hoger waren, en dat de huisbezoeken door sommige scholen en de inzet van leerplichtambtenaren en opsporingsambtenaren hun vruchten afwerpen. "Mijn oproep aan hen is daar echt mee te blijven doorgaan."

Speciale app voor melding mishandeling

Op een gemiddelde school zitten in normale tijden 296 leerlingen. Nu zijn dat er gemiddeld 17. Dat zijn leerlingen met ouders die een vitaal beroep hebben, leerlingen in kwetsbare posities of leerlingen die om een andere reden op school zijn. De AVS constateert dat er gemiddeld per school ook 14 kwetsbare leerlingen thuiszitten.

In de afgelopen twee weken deden schoolleiders gemiddeld één keer een melding bij Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat is voor 74 procent van hen evenveel als normaal, voor 14 procent meer en voor 12 procent minder.

Om de melding makkelijker te maken, komt de Beweging tegen Kindermishandeling vandaag samen met de AVS met een speciale app 'meldcode kindermishandeling'. "Juist in deze periode van afstandsonderwijs door het coronavirus bieden we zowel schoolleiders als leraren de mogelijkheid om vermoedens van kindermishandeling digitaal te melden", zegt Van Haren.

Ook lichaam van vermiste achterkleinzoon Robert Kennedy gevonden

2020-04-0900:12

Duikers in de Verenigde Staten hebben het lichaam gevonden van de achterkleinzoon van de vermoorde Democratische oud-presidentskandidaat Robert F. Kennedy. De 8-jarige Gideon McKean verdween vorige week samen met zijn moeder, nadat ze met een kano in Chesapeake Bay het water op waren gegaan.

Het lichaam van zijn moeder werd eergisteren al gevonden, na een zoektocht met onder meer onderwatercamera's.

Volgens de politie is het lichaam van de jongen teruggevonden zo'n drie kilometer ten zuiden van de woning van zijn oma. Dat is de plek waar Gideon en zijn moeder, Maeve Kennedy McKean, het water in gingen.

Bal terughalen

Het gezin was naar een woning aan het Chesapeake Bay afgereisd om de kinderen meer ruimte te geven dan in hun eigen huis in Washington. De vader van het gezin schreef vrijdag op Facebook dat ze in een kano waren gestapt om een bal terug te halen. "En ze werden op de een of andere manier door de wind of het getij de open baai ingeduwd."

Het is niet voor het eerst dat iemand van de Kennedy-dynastie een niet-natuurlijke dood sterft. Zo zijn er familieleden overleden aan drugs, door een ski-ongeluk en door een vliegtuigcrash. President John F. Kennedy werd in 1963 vermoord en zijn broer Robert in 1968.

Tweede verdachte opgepakt voor bijten agenten in Rotterdam

2020-04-0821:14

De politie heeft een tweede verdachte opgepakt die mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd.

Het incident gebeurde toen agenten meerdere mensen op de Bellamystraat in Rotterdam-West hadden aangesproken op hun gedrag. Zij hielden zich niet aan de afstandsregels die gelden vanwege het coronavirus. De agenten werden hierop door de groep aangevallen, waarbij een agent werd geschopt en gebeten.

Bij het incident raakten twee agenten gewond. Zij hebben vanwege de bijtwonden een tetanusprik gekregen en gebruiken antibiotica. De politie zegt dat het incident "een behoorlijke impact" had op de agenten en noemt dergelijke agressie en geweld tegen hulpverleners "volstrekt onacceptabel", "juist in deze moeilijke tijd".

De politie deelt op Instagram foto's van de bijtwonden die de twee agenten gisteravond opliepen. Een betrokken agent schrijft dat tijdens een vechtpartij met de verdachten de agenten een fiets naar zich gegooid kregen. Ook werden er bakstenen gegooid. "Terwijl we op de grond liggen probeert een man ons op het hoofd te schoppen", schrijft de agent.

Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Saudische coalitie roept bestand uit in Jemen

2020-04-0821:13

De door Saudi-Arabië geleide coalitie legt vanaf morgen 12.00 uur plaatselijke tijd de wapens neer in Jemen. Het bestand geldt twee weken. De coalitie hoopt dat Houthi-rebellen in die periode naar de onderhandelingstafel komen.

Ook zou de coalitie willen voorkomen dat het coronavirus zich in Jemen verspreidt. Onduidelijk is hoe dat zou moeten. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nog geen coronagevallen in Jemen bekend.

Gevechten opgelaaid

De laatste tien dagen is er in Jemen hard gevochten tussen de regeringstroepen die door Saudi-Arabië worden gesteund, en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Daarbij zijn 270 mensen omgekomen en honderden mensen gewond geraakt. Het regeringsleger zegt dat het belangrijke terreinwinst heeft geboekt.

De gevechten laaiden vorige maand op, nadat de Houthi's raketten op de Saudische steden Riyad en Jizan hadden afgevuurd. Het Saudische leger zegt dat beide raketten zijn onderschept.

In Jemen brak in 2014 een burgeroorlog uit. De Houthi-rebellen kregen het noorden van het land in handen en ook de hoofdstad Sanaa.

Een jaar later schoot een door Saudi-Arabië geleide en door de VS gesteunde coalitie van landen het regeringsleger te hulp, onder meer met luchtaanvallen op de Houthi's en blokkades van havens. Toch lukte het niet de Houthi's te verslaan.

De strijd heeft tot nu toe aan zo'n tienduizend mensen het leven gekost. Miljoenen mensen lijden honger en er is een groot tekort aan medische hulpmiddelen en voorzieningen.

Deze video is uit september 2019, maar nog steeds actueel. De coronadreiging was er toen nog niet:

Ziekenhuizen geven kankerpatiënten sein veilig: blijf niet meer weg

2020-04-0819:58

Medisch specialisten bellen patiënten en huisartsen om ze een-op-een ervan te overtuigen dat het voor kankerpatiënten veilig en verantwoord is om in Nederland naar het ziekenhuis te gaan.

Daarmee moet de zorg weer op gang komen. Een groot aantal mensen met kanker blijft weg van het ziekenhuis, voor een deel omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken met bijna een derde gedaald, zo maakte de Nederlandse Kankerregistratie afgelopen vrijdag bekend.

"We schrikken van de terugval", zegt David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg. "We moeten wel actie ondernemen." Daarom neemt bijvoorbeeld de polikliniek interne oncologie van het Zuyderland contact op met patiënten om te zeggen dat ze weer moeten verschijnen voor behandelingen.

Daarnaast belt het ziekenhuis met huisartsen in de regio om te zorgen dat zij alle nog niet geregistreerde personen met mogelijke kanker verwijzen naar de specialist, legt voorzitter Jongen uit.

Behalve uit angst voor besmetting blijven veel patiënten weg omdat ze menen dat de zorg overbelast is, vermoeden specialisten.

Dat komt door de breed aangekondigde afschaling van de niet-acute zorg de afgelopen tijd, zegt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Toen het duidelijk werd, weken geleden, dat er veel druk op de intensive cares zou komen, gaf men met alle goede bedoelingen het signaal af dat de planbare zorg op de tweede plaats kwam".

Als gevolg daarvan willen veel mensen met medische klachten geen extra last op de zorg leggen, legt Van der Horst uit. Acute zorg ging door, "maar voor de rest was de boodschap: kom niet, want de zorg is er niet". "Daarmee kregen veel mensen het idee dat ze maar beter niet naar het ziekenhuis konden gaan."

En als dat idee onder de bevolking leeft, is het moeilijk om het om te keren, zegt Van der Horst. Daarom zoeken steeds meer verenigingen voor medische specialisten de afgelopen dagen de publiciteit op, om nadrukkelijk de boodschap te sturen dat zieke mensen wél aanspraak op de zorg moeten maken.

Vandaag waarschuwde de Nederlandse Internisten Vereniging dat door het mijden van de zorg, "belangrijke ziektebeelden worden gemist of te laat onderkend". Hierdoor worden patiënten met onder meer kanker te laat behandeld. "Dit kan leiden tot onnodig overlijden of blijvende orgaanschade die voorkomen had kunnen worden".

Risico van uitzaaiingen

Ook het Erasmus MC in Rotterdam belt kankerpatiënten op met het doel om de zorg weer op gang te krijgen. Dermatoloog Marlies Wakkee: "sommige mensen hebben mogelijk huidkanker, maar ze denken: 'ik stel mijn bezoek aan de specialist even uit, want dat plekje zit er al een tijdje'". En dus hangt zij vaak aan de telefoon met die patiënten om ze over te halen tot de gang naar de polikliniek.

Dat bezoek is in het geval van huidkanker vaak van levensbelang. Een melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, moet binnen twee weken verwijderd worden in verband met het risico van uitzaaiingen. Huidkanker komt vaak bij ouderen voor, een bevolkingsgroep die op grote schaal wegblijft bij de ziekenhuizen.

Wakkee en haar collega's leggen uit aan patiënten die afspraken annuleren, dat er "twee aparte patiëntenstromen zijn en dat als zij zelf geen klachten hebben die mogelijk bij Corona passen, zij veilig naar hun afspraak kunnen komen".

Volgens haar is het "nog niet neergedaald hoe lang het coronavirus gaat duren. Maar het blijft lange tijd, en we zullen de zorg voor kanker toch moeten leveren. Hoe eerder, hoe beter".

3