Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Cao-akkoord in voortgezet onderwijs: ruim 3 procent loon erbij

2020-04-0909:18

De vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De lonen gaan met 3,35 procent omhoog en salarissen en salarisschalen worden met terugwerkende kracht per 1 maart verhoogd met 2,75 procent, melden vakbonden CNV Onderwijs en AOb.

Verder gaat de eindejaarsuitkering omhoog met 0,6 procent en krijgen fulltimers een eenmalige uitkering van 750 euro bruto. Het akkoord heeft een looptijd tot 1 januari 2021.

Coronacrisis

CNV Onderwijs-onderhandelaar Hans de Jong is blij dat de partijen ondanks de uitbraak van het coronavirus tot een akkoord hebben kunnen komen. "Juist in de huidige crisis met zoveel onzekerheid is het voor het onderwijspersoneel belangrijk dat er eindelijk duidelijkheid komt over de arbeidsvoorwaarden. De oude cao was al een half jaar verlopen, dat is niet passend in een cruciale sector", zegt hij.

De Jong benadrukt wel dat de problemen met oplopende lerarentekorten en krimpende leerlingenaantallen nog niet zijn opgelost met deze cao.

Ook AOb-bestuurder Henrik de Moel vindt dat jammer. "Wij hebben helaas geen afspraken over de werkdruk kunnen maken, terwijl die hard nodig zijn. Nog steeds zijn we boos en teleurgesteld dat er vorig najaar geen structureel geld is gekomen, waarmee we afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk in deze sector hadden kunnen maken."

Thuiswerk zorgt nu voor stress, maar eerste positieve signalen zijn zichtbaar

2020-04-0908:28

Door de coronacrisis zitten we plots midden in het grootste thuiswerkexperiment ooit. Dat heeft de afgelopen weken bij veel mensen voor extra stress gezorgd, maar nu klinken er ook voorzichtig positieve geluiden. Levert dit op de lange termijn iets op?

Veel mensen hebben nu moeite met het combineren van werk en privé. Dat blijkt uit eerste onderzoeksresultaten van TNO. "Thuiswerkers ervaren vooral stress door concentratieproblemen", zegt onderzoeker Wendela Hooftman.

Het onderzoeksbureau vraagt dagelijks 500 werknemers naar de effecten van de corona-maatregelen op het dagelijks leven en werk. Er worden onder meer vragen gesteld over werk, ontspanning, stemming en productiviteit.

"Het komt wellicht niet onverwacht, maar een van de belangrijkste redenen dat werk en privé door elkaar heen lopen is dat de kinderen nu ook thuis zijn", zegt Hooftman. "Je partner is thuis, je kinderen zijn thuis en je bent tegelijkertijd aan het werk én aan het lesgeven. Die grenzen zijn erg aan het vervagen en daar hebben mensen moeite mee." Spanningsklachten nemen er momenteel in veel huishoudens door toe.

Minder reistijd

Toch ontvangt Hooftman ook positieve signalen. Ze benadrukt dat dit nog geen afgerond onderzoek is, en dat de onderzoeksresultaten af kunnen wijken. "Als we door onze oogharen kijken, lijken we wel te wennen aan de situatie", zegt ze. "Toen we begonnen aan dit onderzoek gaven mensen zichzelf een 4 als het gaat om productiviteit, dat is onder gemiddeld. Inmiddels geven ze een dikke 5. Dat is bijna een punt hoger, en dat vind ik echt een grote verschuiving." Ook blijkt dat mensen blij zijn dat er geen reistijd meer is, collega's voor minder afleiding zorgen en het fijn is om de eigen tijd in te delen.

Er lijkt dus wat gewenning te ontstaan en dat biedt perspectief, want levert deze crisis iets op voor later? Als kinderen straks weer naar school gaan en er weer een normaal werkklimaat ontstaat, zou er meer thuisgewerkt kunnen worden om de druk te verlagen. Edwin van Scherrenburg van werkgeversorganisatie VNO-NCW is voorzichtig positief. "Ik denk dat we vaker gaan thuiswerken dan we deden, maar voor deze crisis zag je ook al dat het thuiswerken toenam."

Uit deze week verschenen onderzoek van het CBS blijkt dat in 2019 al 39 procent van de beroepsbevolking weleens thuiswerkte. Niet ieder beroep kan thuis beoefend worden. Daarom is dit al best een hoog percentage, maar er zijn nog voldoende mogelijkheden om dit uit te breiden.

Met deze tips voorkom je stress door thuiswerken:

"Ik hoor van leden interessante geluiden", zegt Van Scherrenburg. "Vorige week vertelde iemand dat hij voorheen naar Chicago vloog voor een meeting van 3 uur, dan vertrok hij een dag eerder en vloog de dag erna terug. Dat kostte dus 3 dagen. Nu doet hij hetzelfde via videobellen en blijft zo fit als een hoentje. Ik zie die trend wel doorzetten: het kost minder tijd en energie, en gaat eigenlijk net zo goed."

Iets vergelijkbaars maakt Liza Luesink mee, ze is directeur bij Duwtje, een bedrijf dat organisaties helpt om een gedragsverandering teweeg te brengen.

"We zitten in Zutphen en normaal reizen we het hele land door naar opdrachtgevers. Dan ben ik voor een afspraak een uur of 6 onderweg, maar ik heb net een afspraak gehad met iemand van TU Eindhoven. Nu hebben we in een half uurtje een hele interessante uitwisseling gehad."

Duwtje deed al veel digitaal, maar Luesink merkte dat veel mensen er ook huiverig voor waren. "Ik zelf ook hoor. Dan dacht ik getver, weer mijzelf in beeld. Nu weet ik hoe ik mijzelf kleiner kan maken, dat is een enorme verademing." Ze is momenteel degene bij het bedrijf die op kantoor werkt, en merkt bij de veertien werknemers dat de motivatie ook bij de thuiswerkers aanwezig blijft.

"Daar maakte ik mij in het begin wel zorgen over. Dat was sowieso een heftige periode, want de omzet is flink gedaald. We hebben over het algemeen grote projecten bij gemeentes, maar die hebben nu andere prioriteiten", zegt Luesink. "Ik heb intern die zorg over de financiën gedeeld. Onderling wordt er nu online gebrainstormd over nieuwe ideeën. De productiviteit ligt heel hoog."

Mogelijkheden

Als dit achter de rug is willen ze bij Duwtje een deel van de huidige werkwijze toe blijven passen, vooral rond afspraken buiten de deur.

"Je kunt ervan uitgaan dat iedereen hier lessen uit trekt, ook bedrijven", zegt Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN. "Toch verwacht ik na deze periode geen revolutie, want de evolutie heeft al plaatsgevonden. Afgelopen jaren is er toch wel een cultuur ontstaan waardoor thuiswerken heel normaal wordt gevonden. Toch is het feit dat bedrijven voor honderd procent thuis kunnen werken tekenend. Dat geeft aan wat de mogelijkheden zijn."

Nederlandse bedrijven gaan mondkapjes maken: 'We hebben de kennis en kunde'

2020-04-0907:47

De productie van miljoenen mondkapjes op Nederlandse bodem krijgt vorm. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer. Dat bevestigt topman van Auping Jan-Joost Bosman na berichtgeving in Trouw.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Volksgezondheid De Jonge dat hij verwacht dat er de komende weken zeven miljoen mondkapjes gemaakt kunnen worden. Hij zegt 4,5 miljoen zogenoemde FFP2-mondneusmaskers per week nodig te hebben voor zorgpersoneel. Het RIVM adviseert zorgmedewerkers deze maskers te gebruiken.

Er zijn volgens de minister op dit moment 30 miljoen mondkapjes uit het buitenland besteld, maar het kan lang duren voordat die kapjes Nederland bereiken. En die kapjes beschikken niet allemaal over de in de EU geldende kwaliteitscertificaten.

Speciale machine

Beddenfabrikant Auping wil de overheid helpen met de productie van de kapjes, maar zegt dat niet meteen te kunnen. "We hebben de kennis en kunde om gecertificeerde en hoogwaardige maskers te maken, maar we hebben een speciale machine nodig om de productielijn op te zetten", zegt topman Jan-Joost Bosman. "We hebben een machine op het oog die we ook later kunnen gebruiken als we ons weer volledig op het maken van matrassen focussen."

Die machine moet binnen een paar weken klaar zijn voor gebruik. "Tot die tijd maken we de kapjes met de hand om zo in ieder geval aan de eerste noodvraag te kunnen voldoen." Na die aanloopweken, zegt Bosman honderdduizenden mondkapjes per week te kunnen maken.

Geen winst

Bosman zegt niet te willen verdienen op de mondkapjes. "We maken alle kosten inzichtelijk voor de overheid. Winst is niet aan de orde", verduidelijkt hij. De directeur zegt dat zijn bedrijf ook gedeeltelijk stil is gevallen door de crisis. "Met de productie van de kapjes, kunnen we onze medewerkers aan het werk zetten en komen we door deze tijd heen."

Naast mondkapjes zijn ook andere medische hulpmiddelen nodig zoals beademingsapparatuur en spatbrillen. De minister zegt 400 initiatieven van verschillende bedrijven te hebben ontvangen voor de productie van allerlei hulpmiddelen.

Passagiersstroom KLM afgelopen maand gehalveerd door coronacrisis

2020-04-0907:32

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft afgelopen maand 54 procent minder passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral op bestemmingen in Azië daalde het aantal passagiers, met ruim 61 procent.

KLM houdt momenteel bijna de hele vloot aan de grond. Sinds eind januari heeft KLM steeds meer bestemmingen en vluchten moeten annuleren. Eerst op China, daarna ook op onder meer Italië en Amerika, toen president Trump een inreisverbod voor Europeanen aankondigde.

In totaal werden bijna 1,3 miljoen passagiers afgelopen maand door KLM vervoerd. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 2,8 miljoen. Ook partner Air France heeft te maken met een forse daling. In maart vervoerden zij bijna 1,8 miljoen passagiers, ten opzichte van ruim 4,3 miljoen in maart 2019.

10 procent van de vluchten

Doordat steeds meer vluchten en bestemmingen werden geannuleerd, was de capaciteit van KLM in de laatste dagen van het jaar nog slechts 15 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Vanaf april voert Air France-KLM nog 10 procent van de vluchten uit ten opzichte van vorig jaar. Dochterbedrijf Transavia vliegt helemaal niet meer. "Het is onduidelijk wanneer het wereldwijde KLM-netwerk weer terug zal zijn op zijn oorspronkelijke omvang", schrijft het bedrijf.

Steun van Nederlandse en Franse staat

Vorige week meldde persbureau Reuters dat Air France-KLM met banken praat over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro, en de Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Minister Hoekstra van Financiën heeft dat niet bevestigd, maar zegt wel dat hij intensieve gesprekken voert met Air France-KLM en de Franse staat. Ruim drie weken geleden zei Hoekstra al in tv-programma Buitenhof dat het kabinet alles gaat doen wat nodig is om KLM en Schiphol overeind te houden.

Sleutelfiguur in Lewinsky-schandaal Linda Tripp (70) overleden

2020-04-0906:40

In de Verenigde Staten is Linda Tripp gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Zij speelde een belangrijke rol in het schandaal rond Monica Lewinsky en de daaropvolgende afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze maakte opnames van telefoongesprekken met stagiaire Lewinsky, die daarin vertelde over haar seksuele relatie met Clinton. Tripp gaf de opnames aan speciaal aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook bij weekblad Newsweek terecht.

Starr deed onderzoek naar corruptie en een eerder geval van mogelijke seksuele intimidatie door Clinton. Samen met het verhaal van Lewinsky leidde dat tot een 453 pagina's tellend rapport. Clinton beweerde in hoorzittingen onder ede nooit seks te hebben gehad met de stagiaire.

Het leidde tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. De Senaat sprak hem vrij, waardoor hij aan kon blijven als president.

Verrader

Bij een deel van het publiek werd Tripp gezien als een belangrijke klokkenluider, maar er waren ook veel mensen die haar zagen als een verrader. Dat kwam door de manier waarop ze aan de opnames was gekomen. Tripp was in het Pentagon bevriend geraakt met Lewinsky, die haar in vertrouwen nam en vertelde over haar seksuele relatie met Clinton.

Op advies van een literair agent besloot Tripp die gesprekken op te nemen. Newsweek kreeg ze later in handen. In de gesprekken moedigde Tripp Lewinsky aan om te vertellen over haar contacten met de president. Ook suggereerde Tripp dat ze bewijsmateriaal, zoals een jurk met spermavlekken van Clinton, goed moest bewaren als een soort 'verzekeringspolis'.

Tripp werd op de laatste dag van het presidentschap van Clinton in 2001 ontslagen. Daarna werkte ze zelden mee aan optredens in de media.

Monica Lewinsky verstuurde gisteren, voor het overlijden van Tripp bekend was, nog een opvallende tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd is:

<
1