Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


CIDI telt fors meer antisemitische incidenten

2020-02-1702:52

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is het afgelopen jaar flink toegenomen, zegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). In 2019 werden er 182 gevallen van discriminatie geregistreerd. In de dertig jaar dat het centrum de Monitor Antisemitische Incidenten bijhoudt, werden er nog nooit zoveel incidenten gemeld.

De 182 incidenten betekenen een toename van 35 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Er werd vooral vaker gescholden: het aantal scheldpartijen steeg van 18 in 2018 naar 44 in 2019. Van fysiek geweld met een antisemitisch motief was het afgelopen jaar twee keer sprake, in 2018 één keer.

Antisemitische uitingen op internet zijn door het CIDI niet meegeteld, maar het centrum maakt zich er wel zorgen over. "Nog steeds ondernemen socialemediabedrijven te weinig actie tegen antisemitische en andere racistische uitingen op hun platforms."

'Verband ontbreekt'

In piekjaar 2014 werden door het CIDI 171 antisemitische incidenten geteld. "Destijds was de stijging van antisemitisme gerelateerd aan het oplaaiden van het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Een dergelijk verband ontbreekt in 2019", zegt het centrum.

Daarna nam het aantal incidenten af naar 126 in 2015 en 109 in 2016. In de jaren daarna nam het aantal steeds toe.

Het CIDI vreest dat de gemelde incidenten het topje van de ijsberg zijn. "Wat de stijging des te schrijnender maakt, is dat slachtoffers van antisemitisme slechts zelden aangifte doen bij de politie, omdat zij vrezen dat aangifte tot niets leidt."

Parlement Noord-Macedonië ontbonden, hoop op snel gesprek over EU-lidmaatschap

2020-02-1701:11

Het parlement van Noord-Macedonië heeft zichzelf ontbonden. Op 12 april worden er verkiezingen gehouden, acht maanden voor het einde van de huidige zittingsperiode.

Het besluit van het parlement werd gesteund door 108 van de 120 afgevaardigden en volgt op het aftreden van premier Zoran Zaev vorige maand. Zaev trad af omdat hij zijn belangrijkste verkiezingsbelofte niet kon waarmaken: toetreding tot de Europese Unie. Brussel wilde geen datum prikken om de gesprekken daarover te beginnen. Zaev noemde dat een "historische fout".

De komende parlementsverkiezingen worden gezien als een grote test voor Zaev en zijn sociaaldemocratische partij. Het is onder meer de vraag of zijn pro-EU-beleid steun krijgt.

Frankrijk tegen

In oktober weigerde de Franse president Macron toestemming te geven voor de gesprekken tussen Noord-Macedonië en de EU. Ondanks zorgen over de invloed van China en Rusland op de Balkan wil Frankrijk dat de EU eerst het toetredingsproces hervormt.

Noord-Macedonië had gehoopt dat het een datum zou krijgen waarop de gesprekken van start gaan, omdat het vorig jaar het geschil met Griekenland beslechtte door de naam van het land te veranderen van Macedonië in Noord-Macedonië.

Balkanlanden en EU-lidmaatschap

Naast Noord-Macedonië hoopt ook Albanië snel met de EU om de tafel te kunnen. Nederland vindt dat er vooral in Albanië nog veel moet gebeuren. Ook Servië, Montenegro, Bosnië en Kosovo hebben in interesse in EU-lidmaatschap.

EU-president Michel heeft gisteravond samen met voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en EU-buitenlandchef Borrell een ontmoeting gehad met leiders van de zes Balkanlanden. "We gaan kijken hoe we ons partnerschap met deze landen kunnen verdiepen, hun Europees perspectief kunnen versterken en signalen kunnen geven over de uit te voeren hervormingen", zei Michel daarover.

In mei is er een top in Zagreb met de EU en de zes landen. Von der Leyen zei dat voor Noord-Macedonië en Albanië de weg vrij moet worden gemaakt voor toetredingsonderhandelingen, mogelijk nog voor die top in mei.

'Alle Oekraïense MH17-aanklagers uit functie ontheven na reorganisatie'

2020-02-1623:21

In Oekraïne zijn alle officieren van justitie die de MH17-ramp onderzochten uit hun functie ontheven, meldt NRC. Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne in het Joint Investigation Team (JIT) zaten.

Van de zes officieren zijn er vijf ontslagen. Een van de zes, Oleh Peresada, is nog betrokken bij het onderzoek, maar is geen officier van justitie meer. In een reactie aan NRC laat het Landelijk Parket weten dat Nederland de garantie heeft gekregen dat Peresada verbonden blijft aan het JIT. "Daarmee is het historisch besef van dit onderzoek gewaarborgd", zegt het Landelijk Parket tegen de krant. Olesja Skrypnyk, sinds 2016 onderdeel bij het JIT, is wel ontslagen.

De reorganisatie komt op een opvallend moment: volgende maand begint het MH17-proces in Nederland. MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky zegt tegen NRC dat zijn opvolgers zeker een jaar nodig zullen hebben om zich in te lezen. "Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd."

Corruptiebestrijding

De hervorming van het justitieapparaat gebeurt in het kader van corruptiebestrijding, waarop de regering-Zelensky heeft ingezet. Van de 1339 officieren in het Oekraïense parket-generaal zijn er inmiddels 710 weg. Uit gesprekken met de officieren maakt NRC op dat de reorganisatie niet eerlijk is verlopen "en erop gericht was om zoveel mogelijk aanklagers te laten afvloeien".

Op 8 maart verlengen Nederland, Oekraïne, Australië, België en Maleisië de JIT-overeenkomst waarna nieuwe Oekraïense aanklagers kunnen worden benoemd. Een dag later begint in de zwaarbeveiligde rechtbank in Schiphol het MH17-proces. Drie Russen en een Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel in juli 2014.

Betrokkenen zeggen tegen NRC dat de gevolgen van het ontslag van de officieren in deze strafzaak beperkt zullen blijven, omdat de officieren hun dossiers afgelopen zomer al hadden afgerond. Voor het onderzoek naar andere verdachten is het wél een tegenslag.

Zwaar vrachtschip vaart tegen Curaçaose Julianabrug

2020-02-1621:54

Op Curaçao is vanochtend een schip dat twee containerkranen vervoerde tegen de Julianabrug aangevaren, vermoedelijk als gevolg van de stroming en de wind. De 56 meter hoge brug was enige tijd dicht voor het wegverkeer, maar is inmiddels weer geopend. De schade aan de brug valt mee, maar de kranen zijn zwaar beschadigd.

De kranen zijn gemaakt in China en waren slechts voor driekwart opgebouwd om onder de brug door te kunnen. Daarna zouden de kranen worden afgemonteerd in de haven. In eerste instantie was voor de operatie twee tot drie maanden uitgetrokken, maar door het ongeluk gaat de volledige opbouw van de kranen langer duren.

De aanvaring werd door duizenden Curaçaoënaars ter plaatse en live via televisie gevolgd. De eigenaar van de containerhaven had het publiek via de media opgeroepen om naar het spektakelstuk van het verplaatsen van de kranen te komen kijken.

Belangrijk

Zowel de containerhaven als de Julianabrug is belangrijk voor de economie van Curaçao. De oude kranen waren vaak kapot en dat leidde nogal eens tot vertraging in de afhandeling van onder meer bederfelijke goederen. Curaçao heeft drie jaar moeten wachten op de broodnodige vervanging.

De Julianabrug is onder supervisie van Rijkswaterstaat in 1967 gebouwd om de oost- en westkant van het eiland over de Annabaai te verbinden. De brug is zo hoog om zware tankers voor de olieraffinaderij binnen te kunnen laten. Tijdens de bouw stortte de brug in vanwege lasfouten, 15 werkers kwamen daarbij om het leven.

Macron wijst nieuwe burgemeesterskandidaat Parijs aan na seksschandaal

2020-02-1621:30

De regering van de Franse president Macron heeft minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester van Parijs. Ze vervangt Benjamin Griveaux, die zich moest terugtrekken vanwege een uitgelekte masturbatievideo.

Macron heeft ook direct een vervanger voor Buzyn als minister van Volksgezondheid naar voren geschoven: Olivier Veran, die net als zij een achtergrond als arts heeft.

Buzyn maakte de afgelopen weken naam door haar beleid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zij is uitgekozen onderstreept het grote belang dat Macron hecht aan de Parijse burgemeesterspost.

De post wordt momenteel bezet door Anne Hidalgo. De socialist doet het goed in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen, die volgende maand zijn.

Met Buzyn erbij zijn de drie belangrijkste kandidaat-burgemeesters van Parijs allen vrouw. In de peilingen is de conservatieve Rachida Dati tweede achter Hidalgo.

<
1