Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Zangeres Duffy vertelt meer over ontvoering: 'Ik voel nog de pijn'

2020-04-0608:51

"Door niet erover te praten, werd de verkrachting een intiem deel van mij. Maar dat wilde ik niet meer, ik wilde vrij zijn." De Britse zangeres Duffy heeft meer verteld over haar ontvoering en verkrachting, waarover ze in februari op haar Instagram-account voor het eerst iets deelde.

In een zeven pagina's tellend blog schrijft ze dat ze er bijna tien jaar over heeft gedaan om de moed te vinden om te vertellen wat ze heeft meegemaakt. Op haar verjaardag werd ze in een restaurant gedrogeerd en ontvoerd. Vier weken lang was ze onder invloed en kreeg ze alles maar half mee, schrijft ze.

In die tijd werd de zangeres naar het buitenland gebracht; welk buitenland vertelt ze niet. "Ik kon me niet herinneren dat ik op een vliegtuig was gestapt, maar ik werd wakker in een rijdend voertuig." Vervolgens werd ze in een hotelkamer gestopt. "De dader verkrachtte me daar. Ik voel nog de pijn. Ik weet nog dat ik bij zinnen probeerde te blijven nadat het was gebeurd."

Vluchten ging niet

Duffy schrijft dat ze erover nadacht om naar een dorp in de buurt te vluchten terwijl de man sliep, maar dat ze geen geld had. Ook was ze bang dat hij de politie zou bellen en haar zou opgeven als vermist persoon. "Ik weet niet waar ik de kracht vandaan heb gehaald om het die dagen vol te houden."

"Daarna vloog ik met hem terug. Ik heb me op dat moment zo normaal mogelijk proberen te gedragen." Eenmaal thuis voelde ze zich net een zombie, schrijft ze. Maar ze was nog niet van haar belager af. "Ik wist dat mijn leven in direct gevaar was. Hij wekte de indruk dat hij me wilde vermoorden."

Duffy durfde in eerste instantie niet naar de politie te stappen, omdat het onveilig voelde, schrijft ze. Uiteindelijk deed ze toch haar verhaal tegen twee agentes. Ze heeft ervoor gekozen de naam van de dader niet te noemen. "De identiteit van de verkrachter is alleen voor de politie bedoeld." Of de Britse politie ook actief onderzoek doet in de zaak, is niet duidelijk.

In de drie jaar die volgden, verhuisde Duffy vijf keer. Pas in haar vijfde huis voelde ze zich veilig, schrijft ze. Daar bracht ze jaren in isolatie door. "Ik wilde het liefst van naam veranderen, emigreren en bijvoorbeeld bloemist worden." Maar hoe langer die stilte duurde, hoe meer ze besefte dat ze zich niet kon blijven verbergen.

Mooie reacties

Al die tijd zonder muziek doorbrengen, was zwaar voor haar, schrijft ze. "Als ik niet kan zingen, vreet dat aan me." Maar zomaar terugkeren in de muziekwereld ging niet. "Ik was bang dat ik allerlei vragen zou krijgen over waar ik al die jaren geweest was. Dan had ik moeten liegen en dat had ik niet gekund."

Na haar onthulling kreeg ze tot haar verbazing veel mooie berichten van haar volgers. "Dat emotioneerde me ontzettend. Ik had nooit zulke enorme positieve respons verwacht. Dank jullie wel."

Nu hoopt Duffy weer terug te keren als zangeres. "Afgelopen decennium ligt nu achter me, waar het hoort. Hopelijk vraagt niemand meer waar Duffy is gebleven. Nu weten jullie het antwoord. Ik ben vrij."

Woonlasten van huiseigenaren stijgen met vijf procent

2020-04-0608:09

Woningeigenaren zijn dit jaar 5 procent meer kwijt aan woonlasten dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO).

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 776 euro aan de gemeente. Dat de belasting voor woningeigenaren stijgt, komt onder meer doordat huizen duurder zijn geworden. De onroerendezaakbelasting (ozb) is gekoppeld aan de huizenprijzen.

De ozb is vergeleken met vorig jaar met 4,7 procent gestegen. Dat komt neer op zo'n 13 euro extra. De gemiddelde woningeigenaar betaalt jaarlijks 295 euro aan ozb.

Huurders betalen deze belasting niet. Zij zijn dit jaar gemiddeld 389 euro kwijt aan de gemeente.

Afvalstofheffing omhoog

Ook de kosten van de afvalstoffenheffing (voor eigenaren en huurders) nemen dit jaar toe. Huishoudens met meerdere personen betalen gemiddeld 283 euro, dat is bijna 8 procent meer dan vorig jaar.

Het is het tweede jaar op rij dat de belasting op het ophalen en verwerken van afval stijgt, nadat het Rijk de tarieven had verhoogd.

Ook de heffing op het reinigen van afvalwater neemt dit jaar iets toe. Dat komt onder meer doordat het waterschap wil investeren om de klimaatdoelstellingen te halen.

Oproep aan radiostations: draai alleen muziek van Nederlandse bodem

2020-04-0607:58

Horen we straks alleen nog nummers van Nederlandse artiesten op de radio? Wel als het aan auteursrechtenorganisaties Buma Cultuur en Sena ligt. Zij roepen radiostations op om de komende tijd zo veel mogelijk muziek van eigen bodem te draaien, om Nederlandse muzikanten tegemoet te komen in de coronacrisis.

Veel artiesten zien momenteel een groot deel van hun inkomsten wegvallen, doordat hun optredens niet doorgaan. Buma en Sena hopen dat het salaris van de zangers en componisten op een andere manier kan worden aangevuld: via de afdracht die zenders aan beide organisaties betalen voor gedraaide nummers. Buma en Sena betalen het geïnde geld "tegen zo laag mogelijke kosten" door aan de artiesten, staat op hun website.

"Probeer eens te kijken naar dat enorme aanbod aan Nederlandse muziek", zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. "Daar zit heel veel goeds en leuks tussen, waarmee je je zenderkwaliteit echt totaal niet aanvalt."

Singer-songwriter Tim Knol is blij met de oproep. "Alles staat stil hè."

Hoeveel geld artiesten krijgen als hun nummer op de radio wordt gedraaid, hangt af van het bereik van de zender en de lengte van het lied. Ook moeten ze het nummer wel zelf geschreven of gecomponeerd hebben. Volgens Helmink is het inkomstenvoorbeeld op de website van Buma/Stemra, met cijfers uit 2018, nog steeds een goede richtlijn.

Daarin is te zien dat een artiest wiens nummer op Radio 538 wordt gedraaid zo'n 0,074 euro per seconde krijgt. Voor een liedje van gemiddeld 200 seconden komt dat neer op bijna 15 euro. Bij het kleinere 3FM krijgen artiesten per seconde ongeveer 0,045 euro, dus 9 euro voor 3,5 minuut zendtijd.

Voor muzikant Aafke Romeijn zijn deze auteursrechtgelden een belangrijke bron van inkomsten. En dat geldt voor de meeste zangers en componisten, vertelde ze vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook bedrijven en horeca betalen voor de artiesten die ze draaien. Nu zij gesloten zijn, vallen die inkomsten weg."

Koningsdag

Het is nog niet bekend of radiozenders gehoor geven aan de oproep van Buma en Sena. Wel zijn ze van plan om op Koningsdag extra aandacht te geven aan Nederlandse artiesten. Van 07.00 tot 19.00 uur is op veel zenders alleen maar muziek van eigen bodem te horen. In ieder geval de radiozenders van de NPO, 100% NL, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica Qmusic en KINK doen aan de actie mee.

Turkije wil gevangenen vrijlaten, maar geen politieke gevangenen

2020-04-0606:25

"Ik ben zo bang dat mijn vader het coronavirus krijgt", snikt een jongetje van een jaar of acht. "Ik wil mijn vader terug." In een videoboodschap uiten kinderen van politieke gevangenen in Turkije bezorgdheid over het lot van hun ouders. Een meisje spreekt dapper: "Neem mijn vaders recht op gezondheid niet af. Luister naar ons, alsjeblieft."

In Turkije wordt deze week besloten of ruim 90.000 gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Over een wet die dat mogelijk maakt, wordt al langer gesproken, omdat Turkse gevangenissen al jaren kampen met overbevolking. Door de uitbraak van het coronavirus wordt er werk van gemaakt de wet zo snel mogelijk in te voeren. Gevangenen die vastzitten voor relatief kleine delicten of die al veertig procent van hun straf hebben uitgezeten, zullen vrijkomen of hun straf wordt omgezet in huisarrest.

De wet die klaar ligt, geldt alleen niet voor alle gevangenen. Moordenaars en verkrachters mogen niet worden vrijgelaten. Maar er is nog een groep die achter de tralies zal moeten blijven: duizenden politieke gevangenen. Het zijn journalisten, schrijvers, academici, activisten en politici van de oppositie. Mensen die vast zitten op basis van aan terrorisme gerelateerde aanklachten.

Om de beurt slapen

In de afgelopen jaren heeft Turkije in rap tempo politieke tegenstanders opgepakt. Vooral na de mislukte coup in 2016 verdwenen veel mensen achter de tralies omdat ze "propaganda voor terreurorganisaties als de verboden Koerdische PKK en de Gülenbeweging" zouden hebben gemaakt. Sommigen zitten nog in voorarrest.

In de Turkse gevangenissen zitten ruim 20 procent meer gevangenen dan waar officieel plaats voor is. Cellen met plek voor acht gevangenen worden in sommige gevangenissen bevolkt door twintig mensen. Er zijn verhalen over gevangenen die vanwege het ruimtegebrek om de beurt moeten slapen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lopen alle gevangenen het risico besmet te worden met het coronavirus en is het onmogelijk ze daartegen in krappe cellen te beschermen. "Er is gebrek aan hygiëne, er zijn te weinig gezichtsmaskers voor het personeel. Het is simpelweg niet mogelijk social distancing toe te passen onder zulke omstandigheden," zegt Emma Sinclair, HRW-rapporteur in Turkije. "Er hoeft maar één cipier besmet te zijn. Het virus kan zich in de gevangenis razendsnel verspreiden."

Dat politieke gevangenen worden uitgesloten van vrijlating is volgens haar onbestaanbaar. "Deze mensen zijn veroordeeld onder terrorisme-wetten maar hebben in werkelijkheid geen criminele of terroristische delicten gepleegd. Ze zijn bestraft om hun mening."

Hartproblemen

Er is bezorgdheid over gevangenen op leeftijd en met onderliggende medische problemen. Zo kampt de Koerdische politicus Selahattin Demirtas met hartproblemen. Ook de filantroop en vredesactivist Osman Kavala valt in de risicogroep omdat hij boven de zestig is.

Kavala werd in februari nog vrijgesproken van betrokkenheid bij de Gezi-protesten. Op dezelfde dag werd hij weer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte coup van 2016. Schrijver en journalist Ahmet Altan is 70 jaar oud, ook hij zit vast op basis van een aanklacht over betrokkenheid bij de mislukte coup. Ook journalist Mumtaz'er Turkone, die vast zit voor vermeende banden met de Gülenbeweging, zou onder behandeling zijn voor hartproblemen.

"Als zij besmet raken met het coronavirus kan het hun doodsvonnis betekenen", zegt Erol Öndero lu, rapporteur voor Reporters Without Borders. "Het verbaast me niets, maar het is alarmerend. Dit zijn mensen die al niet in de gevangenis thuis horen, die kun je niet uitsluiten van zo'n regeling."

Deze week wordt in het parlement, waar Erdogan's partij AKP een meerderheid heeft, gestemd over de wet. De kans is klein dat er nog een aanpassing komt: "Tot nu toe zien we geen teken dat de regering van mening zal veranderen, maar we blijven de druk opvoeren".

De grootste oppositiepartij CHP beschuldigt Erdogan's regering ervan met mensenlevens te spelen. "De levens van deze gevangenen werden al bedreigd zonder de pandemie," zegt Burkay Düzce van de partij in Istanbul. "Als de regering die wet niet voor iedereen laat gelden, maken ze zich niet alleen schuldig aan het schenden van het recht op vrijheid van meningsuiting, maar ook op het recht om te leven."

Wekdienst 6/4: UWV opent noodloket werkgevers • Pro-formazitting Ruinerwold

2020-04-0604:52

Goedemorgen! Werkgevers die in aanmerking willen komen voor noodsteun kunnen vanaf vanochtend een aanvraag indienen bij het UWV. En in Assen wordt de tweede voorbereidende zitting gehouden in de zaak-Ruinerwold.

De dag begint met veel zon. Vanmiddag neemt vanuit het westen uit de bewolking toe. Pas in de avond gaat het soms licht regenen. Met maxima van 17 tot 22 graden is het opnieuw een warme lentedag.

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Ondernemers die door de coronacrisis zwaar in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf 09.00 uur terecht bij een speciaal noodloket van het UWV. Daar kunnen ze een aanvraag indienen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het UWV verwacht dagelijks tienduizenden aanvragen. In Assen is de tweede voorbereidende zitting in de zaak-Ruinerwold. Hoofdverdachte is Gerrit Jan van D., die wordt verdacht van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zes van zijn kinderen op een boerderij in Drenthe. En de rechtbank in Zwolle doet uitspraak in een grote corruptiezaak waarin ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogelijk meer dan 4 miljoen euro hebben weggesluisd.

Wat heb je gemist?

Mensen met schulden of openstaande boetes hoeven niet bang te zijn dat ze door de coronacrisis in nog grotere problemen komen. Volgens het AD heeft het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan deurwaarders gevraagd om beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk te vermijden.

Mensen met schulden of boetes kunnen uitstel van betaling krijgen. Ook onderwijsorganisatie DUO draagt tijdens de coronacrisis geen vorderingen meer over aan het CJIB.

Ander nieuws uit de nacht:

Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden. Het kan extra traumatisch zijn dat familieleden en andere naasten door het coronavirus niet of nauwelijks contact mogen hebben met hun dierbaren op de intensive care. Volgens de voorzitter van Slachtofferhulp Nederland wordt de kans op psychische klachten verkleind door vroegtijdig hulp te bieden. 'Draai meer Nederlandse muziek op de radio'. Daarvoor pleit auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Als radiozenders alleen nog maar muziek uit Nederland zouden draaien, worden Nederlandse artiesten gesteund met wat extra inkomsten, is het idee. Veel artiesten zijn namelijk afhankelijk van live-optredens, die door de coronacrisis niet meer doorgaan. Dit en meer coronanieuws lees je ook vandaag weer in ons liveblog.

En dan nog even dit:

Het coronavirus maakt veel slachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Maar wie zijn die coronadoden? Nieuwsuur sprak met de nabestaanden van Riny van de Wetering en Gerard Dortmans, twee mensen die vorige week in Brabant overleden.

Fijne dag!

4
>