Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Wekdienst 10/12: genocidehoorzitting in Den Haag en is AZ-stadion speelklaar?

2019-12-1005:48

Goedemorgen! In Den Haag begint de openbare hoorzitting over de vraag of de Rohingya slachtoffer zijn van genocide door het regime in Myanmar. En de gemeente Alkmaar maakt bekend of de eredivisietopper tussen AZ en Ajax van komende zondag in het AFAS-stadion gespeeld kan worden.

In de ochtend is van tijd tot tijd de zon te zien. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en gaat het stevig waaien. Aan de kust wordt de wind stormachtig en er is kans op zware windstoten. Warmer dan een graad of 6 wordt het niet. In de loop van de avond gaat het regenen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Gambia en Myanmar staan tegenover elkaar bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens het Afrikaanse land heeft Myanmar zich schuldig gemaakt aan genocide op Rohingya. In 2017 verdreef het leger meer dan 700.000 leden van die moslimminderheid uit eigen land. Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is namens de regering van Myanmar naar Den Haag afgereisd voor de driedaagse hoorzitting. Na jarenlang juridisch getouwtrek begint in het nieuwe jaar de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Vanmiddag is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en belangstellenden. De gemeente Alkmaar maakt later vanochtend bekend of het stadion van AZ wordt vrijgegeven voor de wedstrijd AZ-Ajax van komende zondag. Omdat in augustus een deel van het dak instortte, moesten de Alkmaarders voor hun thuisduels uitwijken naar Den Haag en eenmalig naar Enschede. Nog meer voetbal: vanavond speelt Ajax in de Johan Cruijff Arena tegen Valencia. De Amsterdammers hebben genoeg aan een gelijkspel om de volgende ronde van de Champions League te bereiken.

Wat heb je gemist?

Rusland en Oekraïne gaan met onmiddellijke ingang maatregelen nemen om de situatie in het oosten van Oekraïne te stabiliseren. Eind dit jaar moet er dan een volledig staakt-het-vuren gelden in het gebied.

Dat is de uitkomst van de top in Parijs, waarbij naast Rusland en Oekraïne ook Frankrijk en Duitsland aan tafel zaten. Verder werden de landen het eens over een grote gevangenenruil die nog voor de jaarwisseling moet plaatsvinden.

Ander nieuws uit de nacht

Chileens transportvliegtuig met 38 mensen aan boord vermist: de Hercules C130 van de Chileense luchtmacht was onderweg naar een basis op Antarctica. Toeristen uit zeven landen op Nieuw-Zeelands eiland tijdens uitbarsting: het gaat om twee Britten, vier Duitsers, 24 Australiërs, vijf Nieuw-Zeelanders, twee Chinezen, één Maleisiër en negen Amerikanen. Angst voor meer bosbranden in Australië door toenemende wind: de circa 5 miljoen inwoners van Sydney hebben al ruim twee weken te kampen met een belabberde luchtkwaliteit vanwege de rook en as van de vele bosbranden.

En dan nog even dit:

#Nashvilleverklaring of #boerkabuddies zeggen je nu misschien niet meteen iets, maar het waren dit jaar hashtags die trending waren op Twitter. Dat blijkt uit een terugblik van het sociale medium. In de zomer ging de #11stedenzwemtocht hard. In ons land werd meegeleefd met de tocht van Maarten van der Weijden. Uiteindelijk kreeg zijn tweet over het elfstedenkruisje, dat hij kreeg van een oud-deelnemer aan de schaatstocht, de meeste likes van het jaar:

Fijne dag!

Adviesraad: 'Meer oog voor afbouwen economische activiteiten'

2019-12-1005:28

Hoe moet een duurzame samenleving eruitzien? Een samenhangende visie hierop ontbreekt bij de Nederlandse overheid, oordeelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet.

Nederland heeft zich ten doel gesteld om de CO2-uitstoot tot 2030 met 49 procent terug te brengen en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om dat te kunnen bereiken moeten volgens de raad de stucturen van de economie veranderen.

"Je moet dan bijvoorbeeld denken aan rekeningrijden en het verwerken van kosten voor afvalverwerking in de verkoopprijs", zegt voorzitter Jan Jaap de Graeff. "Tot nu toe zijn politici heel karig met dit soort zaken, maar ze werken vaak erg goed."

Gevestigde partijen bevoordeeld

De raad vindt dat bestaande regelgeving vaak gevestigde partijen en belangen bevoordeelt, ten opzichte van innovatieve nieuwkomers. Het kabinet wordt daarom geadviseerd om meer oog te hebben voor "de afbouw van economische activiteiten waar dat nodig is".

Het argument van de internationale concurrentiepositie van Nederland wordt volgens de raad vaak selectief gebruikt om verduurzaming tegen te houden.

Toeristen uit zeven landen op Nieuw-Zeelands eiland tijdens uitbarsting

2019-12-1004:46

De politie in Nieuw-Zeeland zegt dat er 47 mensen uit zeven landen op White Island waren tijdens de vulkaanuitbarsting gisteren. Het gaat om 24 Australiërs, negen Amerikanen, vijf Nieuw-Zeelanders, vier Duitsers, twee Britten, twee Chinezen en een Maleisiër.

Er zijn nog acht vermisten, onder wie een Australisch gezin van vier. De politie gaat ervan uit dat zij zijn omgekomen.

De politie stelt een onderzoek in naar de dood van de toeristen. Zo moet duidelijk worden hoe het kan dat er toeristen op het eiland waren terwijl een verhoogde activiteit van de vulkaan was gemeten.

Zesde dode

Bergingswerkers hebben vijf lichamen van het eiland kunnen halen. Een zesde slachtoffer overleed vandaag in het ziekenhuis bij Auckland.

Dertig mensen liggen nog met verwondingen in het ziekenhuis. 26 van hen hebben zware brandwonden over hun hele lichaam. Drie mensen konden na een behandeling het ziekenhuis verlaten. De overheid houdt er rekening mee dat een deel van de gewonden alsnog overlijdt. Alle brandwondencentra in zeven ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland zitten vol.

Reddingswerkers vertellen wat ze aantroffen op het eiland:

Nieuw-Zeelandse seismologen constateerden recent een verhoogde vulkanische activiteit en na een kleine eruptie van de vulkaan verhoogden ze het waarschuwingsniveau van een naar twee op een schaal van vijf. Twee staat voor 'onrustig'. Toch konden toeristen het eiland blijven bezoeken en werden hun geen beperkingen opgelegd.

De vulkaan kwam gisteren even na 14.00 uur plaatselijke tijd tot een uitbarsting op een moment dat tientallen toeristen White Island bezochten. Op webcambeelden is te zien dat toeristengroepen kort voor de uitbarsting nog bij de krater liepen.

Volgens premier Ardern moeten alle vragen worden beantwoord.

Toeristen maakten gisteren deze beelden van de uitbarsting:

Angst voor meer bosbranden in Australië door toenemende wind

2019-12-1003:36

Brandweerlieden in Australië zetten zich schrap voor een nieuwe golf van branden. De temperaturen in de staten New South Wales en Victoria stijgen naar zo'n 40 graden en de wind neemt naar verwachting toe. De angst bestaat dat de meer dan honderd bosbranden in het gebied zich daardoor verder zullen uitbreiden naar dichter bevolkt gebied.

De circa 5 miljoen inwoners van Sydney hebben al ruim twee weken te kampen met een belabberde luchtkwaliteit vanwege de rook en as van de vele bosbranden.

De lucht boven de stad kleurt oranje, het zicht is slecht en veel mensen die de straat op moeten, dragen ademmaskers. De autoriteiten waarschuwen de inwoners van Sydney om zoveel mogelijk binnen te blijven en de ramen en deuren gesloten te houden.

Kijk hier naar luchtbeelden van Sydney:

Bosbranden komen in Australië vaak voor tijdens droge zomers, maar dit jaar zijn ze erg vroeg begonnen. Het duurt nog maanden voor de eerste regen wordt verwacht. Sommige meteorologen zijn ervan overtuigd dat de oorzaak indirect bij klimaatverandering ligt.

De bosbranden hebben tot nu toe aan vier mensen het leven gekost en meer dan 680 huizen verwoest. Sinds het begin van de branden in november is al meer dan 2,5 miljoen hectare in vlammen opgegaan.

Chileens transportvliegtuig met 38 mensen aan boord vermist

2019-12-1003:20

Een Chileens transportvliegtuig met 38 mensen aan boord is van de radar verdwenen. De Chileense autoriteiten melden dat luchtverkeersleiders ruim een uur nadat het was opgestegen vanaf een vliegveld in de Zuid-Chileense stad Punta Arenas het contact met het vliegtuig verloren.

Het toestel vloog op dat moment boven de Straat Drake, de zeestraat tussen Zuid-Amerika en Antarctica.

De Hercules C130 van de Chileense luchtmacht was onderweg naar een basis op Antarctica. Meteen na de verdwijning van het vliegtuig met aan boord 17 bemanningsleden en 21 passagiers werd een reddingsoperatie opgestart.

3