Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Wonderkind (9) stopt studie TU Eindhoven na 'beschuldiging van plagiaat'

2019-12-1006:51

De 9-jarige Laurent Simons uit Amsterdam is per direct gestopt met zijn studie aan de TU Eindhoven. Hij lag op koers om als jongste ooit de opleiding Electrical Engineering te voltooien, maar vanwege een conflict met de universiteit is het anders gelopen.

Laurent is door de opleiding beschuldigd van plagiaat, zegt zijn vader tegen Het Parool. "Hij zou ook gezakt zijn voor een mondeling examen, dat Laurent niet eens had afgelegd." Na een gesprek met de rector hebben de ouders gisteren besloten om hun zoon van de opleiding te halen.

De universiteit zegt alleen dat er onenigheid was met de ouders over het geplande tijdschema. Volgens de TU Eindhoven was het onrealistisch om de jongen de opleiding te laten voltooien voor zijn tiende verjaardag, op 26 december. "De ouders hebben besloten dit niet te accepteren. Wij betreuren dat", aldus de universiteit in een verklaring.

'Leugenaars'

Volgens Laurents moeder suggereerde de universiteit in het gesprek dat de ouders Laurent te veel onder druk hebben gezet. "Er zijn alleen maar verliezers als er psychiaters aan te pas komen", zou zijn gezegd.

Op zijn Instagrampagina maakt Laurent de TU Eindhoven uit voor leugenaars. "Vrijdag belde de schoolleiding op met excuses en zeiden ze dat ik mijn studie kan voltooien in december."

Hoger risico op witwassen, dan soms meer betalen bij Rabobank

2019-12-1006:46

De Rabobank onderzoekt of zakelijke klanten in een sector met een hoog risico op witwassen hogere tarieven moeten betalen dan andere klanten. Voor enkele bedrijven in de trustsector doet de bank dit al.

Dat zegt de Rabobank in een gesprek met NOS-podcast POEN, in een aflevering over de aanpak van witwassen via Nederland.

Risicovollere klanten moeten meer gecontroleerd worden en in dat soort controles gaan veel manuren zitten, zegt Eiso Bos, verantwoordelijk voor het klantonderzoek binnen de bank. "De tarieven moeten in balans zijn met de dienstverlening."

Hoeveel hoger de tarieven voor risicovollere klanten zijn, is afhankelijk van de specifieke situatie. Daarover wil de bank niets zeggen.

Tweedehandsauto's

Voor de beoordeling of het risico op witwassen in een sector hoger is dan gebruikelijk, kijkt de bank naar verschillende punten. Zo is het risico hoger in een sector waarin veel cash geld omgaat. Dat geldt ook voor sectoren waarin moeilijker te achterhalen is wie de uiteindelijke belanghebbende achter een bedrijf is.

Voorbeelden hiervan zijn dus de trustsector, maar ook het betaald voetbal en dealers in tweedehandsauto's, zegt Leon Spooren, bij de Rabobank verantwoordelijk voor het wereldwijde anti-witwasbeleid.

De stap om sommige klanten meer te laten betalen is afgelopen tijd geleidelijk ingevoerd.

Het toezicht bij de coöperatieve bank is sinds 2017 niet meer alleen decentraal geregeld, zegt Bos. Nu worden klanten meer centraal gecontroleerd en in de gaten gehouden. "Zo herken je ook bij sectoren met een hoger risico sneller patronen en zie je sneller waar verdiepend onderzoek nodig is. En daar gaat redelijk veel tijd in zitten."

Een nieuwe klant die bij de bank aanklopt, kan in drie risicoprofielen worden ingedeeld: laag, gemiddeld en hoog. Bij klanten in de middengroep moet er eens in de drie jaar een hercontrole plaatsvinden. Bij hoog is dat eens per jaar.

Zo is wettelijk vastgelegd dat prominente politici automatisch een hoog risicoprofiel hebben.

Bij invloedrijke mensen kan meespelen dat ze mogelijk een doelwit zijn voor omkoping. Daarbij speelt witwassen ook een rol, omdat corruptie illegaal is en de geldstroom dus op een of andere manier verdoezeld zal moeten worden.

Maar een hoog risico wil dus niet zeggen dat er daadwerkelijk iets mis is.

ABN Amro rekent nog geen hogere tarieven, maar vindt het een interessant idee. De bank wijst op de hoge kosten die met de controles gepaard gaan. ING rekent al langer hogere tarieven voor bedrijven uit de trustsector, voor andere sectoren overweegt de bank geen hogere tarieven.

Boete en dwangsom

Vorig jaar kreeg de Rabobank een boete van ruim 1 miljoen euro opgelegd van toezichthouder De Nederlandsche Bank, omdat de systemen om alle klantendossiers op orde te hebben niet goed genoeg waren. Zo ontbrak er belangrijke informatie over klanten.

Afgelopen maand werd duidelijk dat de bank bovendien een last onder dwangsom opgelegd heeft gekregen. Het controlesysteem zou inmiddels wel op orde zijn, maar niet alle klantendossiers zijn al door het verscherpte systeem gehaald, zegt de Rabobank.

De dwangsom heeft betrekking op 40.000 klanten die in de laagste risicogroep waren ingedeeld. Bij hen kon de bank nog onvoldoende onderbouwen of de klanten daadwerkelijk een laag risico vormen. Sommige blijken bij nadere inspectie toch in een hogere risicogroep te horen.

Volgens de Rabobank gaat dat maar om een klein deel van de gevallen, en zijn er nog geen witwaspraktijken gevonden.

Gambia wil Myanmar in Den Haag laten boeten voor 'the crime of crimes'

2019-12-1006:31

Gambia versus Myanmar. Twee landen, duizenden kilometers van elkaar verwijderd, staan vanaf vandaag tegenover elkaar voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens het Afrikaanse land heeft Myanmar zich schuldig gemaakt aan genocide op Rohingya.

In 2017 verdreef het leger van Myanmar meer dan 700.000 leden van die moslimminderheid uit eigen land. Zij worden al decennialang onderdrukt en niet erkend als staatsburgers. Ooggetuigen vertelden hoe militairen hele families uitmoordden, kinderen levend verbrandden en vrouwen verkrachtten. Tientallen Rohingyadorpen werden met de grond gelijkgemaakt.

Deskundigen van de Verenigde Naties zeiden vorig jaar al dat de legertop van Myanmar vervolgd moet worden voor volkerenmoord. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vroeg zich hardop af "hoeveel Rohingya nog vermoord moeten worden om dit genocide te noemen".

Maar tot veroordelingen of sancties tegen voormalig Birma kwam het tot nu toe niet. In de VN-Veiligheidsraad werden pogingen daartoe geblokkeerd door Myanmar's grote buur China. En het Internationaal Strafhof, dat individuen kan berechten, wordt niet erkend door Myanmar. De slotsom: Gambia zag geen andere mogelijkheid dan zélf maar een zaak aan te spannen bij het Gerechtshof.

1. Maar waarom juist Gambia?

Dat een land een andere staat, die 12.000 kilometer verderop ligt, nu voor internationale rechters daagt is uniek, zegt Thijs Bouwknegt. Hij is onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. "Zaken die voor het Gerechtshof komen gaan vaak over grenzen of conflicten tussen buurlanden. Dat maakt dit proces dus ook zo bijzonder", zegt hij.

"Gambia wordt wel gesteund door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Maar die organisatie kan geen land aanklagen, dat kan alleen een andere staat doen. Gambia, een overwegend islamitisch land, neemt daarin dus het voortouw."

Minstens zo opvallend: in Gambia zelf werden tot voor kort op grote schaal mensenrechten geschonden, dictator Jammeh verliet het land pas in 2017. Sindsdien probeert Gambia radicaal afstand te nemen van dat verleden. Dat blijkt ook precies de reden waarom het kleine West-Afrikaanse land zich nu zo hardmaakt voor de moslimminderheid Rohingya. "Ze willen afrekenen met die brute geschiedenis", zegt NIOD-onderzoeker Bouwknegt. "Nationaal en internationaal."

22 jaar onderdrukking heeft de Gambianen geleerd hun stem te gebruiken, zei initiatiefnemer en minister van Justitie Abubacarr Tambadou. "Als de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid destijds had genomen en had ingegrepen tegen de voormalig president, dan denk ik niet dat we twee decennia aan wreedheden hadden hoeven doorstaan."

2. Maakt Gambia kans met de zaak?

De definitie van 'genocide' is extreem ingewikkeld. Het belangrijkste, zegt Thijs Bouwknegt: Gambia zal moeten bewijzen dat er een speciale intentie was om een nationale, etnische, religieuze of raciale groep, als zodanig, geheel of gedeeltelijk uit te roeien. Dat gaat dus een stuk verder dan het plegen van oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de menselijkheid. "En dat is enorm lastig hard te maken. Het draait om een bijzondere vorm van voorbedachte rade en de bewijslast is heel hoog."

Genocide is tenslotte the crime of crimes, zegt voormalig Myanmar en Thailand-ambassadeur Laetitia van den Assum. Toch is volkerenmoord door Myanmar niet helemaal onbewijsbaar, denkt het voormalig lid van een speciale adviescommissie over Rakhine, de deelstaat waar veel Rohingya wonen. "Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt namelijk wel degelijk dat er sprake was van doelgerichte voorbereidingen in aanloop naar augustus 2017, de maand dat Rakhine in een slagveld veranderde."

Myanmar heeft die beschuldigingen altijd ontkend. Het land noemt de rapporten 'eenzijdig' en 'misleidend': het leger zou in actie zijn gekomen tegen Rohingya-rebellen omdat die aanslagen uitvoerden op militaire eenheden en politieposten in de zomer van 2017.

3. Hoe gaat dit nu verder?

Gambia bepleit vandaag haar zaak, morgen mag Myanmar zich verdedigen. Daarvoor is regeringsleider Aung San Suu Kyi persoonlijk naar Den Haag afgereisd. Opvallend, zegt NIOD-onderzoek Bouwknegt: "Meestal zijn namens de voorgeleide landen slechts juristen aanwezig. Nu komt de regeringsleider zélf - dat gebeurt eigenlijk nooit."

Ook voormalig ambassadeur Laetitia van den Assum vindt dat vreemd. "Suu Kyi wil zich blijkbaar persoonlijk verdedigen tegen deze zware krachttermen. Ongetwijfeld spelen de verkiezingen van volgend jaar mee - ze wil de steun van haar bevolking op peil houden."

De afgelopen twee jaar hield de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 zich aan een ritueel van ontkenningen. "Maar het lijkt me toch onwaarschijnlijk dat ze daar voor het Internationaal Gerechtshof mee weg komt. Ik ben dus heel benieuwd wat ze gaat zeggen."

Nederland en Canada lieten gisteren in een gezamenlijk statement weten Gambia in ieder geval te steunen in de zaak. Beide landen "zullen alle mogelijkheden van steun en assistentie verkennen" en ook andere landen verzoeken hulp te bieden.

Een uitspraak door het Gerechtshof laat mogelijk nog jaren op zich wachten. Neem bijvoorbeeld de zaak-Srebrenica van Bosnië-Herzegovina tegen Servië en Montenegro. Die liep sinds 1993 bij het ICJ (nog voordat het bloedbad zich in 1995 voltrok), pas in 2007 kwamen de vijftien rechters tot een oordeel: het wás inderdaad genocide.

Toch betekent dat niet dat het proces tegen Myanmar zinloos is. "Het Gerechtshof kan al wel op korte termijn maatregelen nemen om de vermeende genocide tegen Rohingya te stoppen", zegt Bouwknegt. "En bovenal is dit ook een proces voor de bühne. Eentje van naming en shaming en dat erkenning moet geven aan slachtoffers."

Wekdienst 10/12: genocidehoorzitting in Den Haag en is AZ-stadion speelklaar?

2019-12-1005:48

Goedemorgen! In Den Haag begint de openbare hoorzitting over de vraag of de Rohingya slachtoffer zijn van genocide door het regime in Myanmar. En de gemeente Alkmaar maakt bekend of de eredivisietopper tussen AZ en Ajax van komende zondag in het AFAS-stadion gespeeld kan worden.

In de ochtend is van tijd tot tijd de zon te zien. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en gaat het stevig waaien. Aan de kust wordt de wind stormachtig en er is kans op zware windstoten. Warmer dan een graad of 6 wordt het niet. In de loop van de avond gaat het regenen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Gambia en Myanmar staan tegenover elkaar bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens het Afrikaanse land heeft Myanmar zich schuldig gemaakt aan genocide op Rohingya. In 2017 verdreef het leger meer dan 700.000 leden van die moslimminderheid uit eigen land. Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is namens de regering van Myanmar naar Den Haag afgereisd voor de driedaagse hoorzitting. Na jarenlang juridisch getouwtrek begint in het nieuwe jaar de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Vanmiddag is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en belangstellenden. De gemeente Alkmaar maakt later vanochtend bekend of het stadion van AZ wordt vrijgegeven voor de wedstrijd AZ-Ajax van komende zondag. Omdat in augustus een deel van het dak instortte, moesten de Alkmaarders voor hun thuisduels uitwijken naar Den Haag en eenmalig naar Enschede. Nog meer voetbal: vanavond speelt Ajax in de Johan Cruijff Arena tegen Valencia. De Amsterdammers hebben genoeg aan een gelijkspel om de volgende ronde van de Champions League te bereiken.

Wat heb je gemist?

Rusland en Oekraïne gaan met onmiddellijke ingang maatregelen nemen om de situatie in het oosten van Oekraïne te stabiliseren. Eind dit jaar moet er dan een volledig staakt-het-vuren gelden in het gebied.

Dat is de uitkomst van de top in Parijs, waarbij naast Rusland en Oekraïne ook Frankrijk en Duitsland aan tafel zaten. Verder werden de landen het eens over een grote gevangenenruil die nog voor de jaarwisseling moet plaatsvinden.

Ander nieuws uit de nacht

Chileens transportvliegtuig met 38 mensen aan boord vermist: de Hercules C130 van de Chileense luchtmacht was onderweg naar een basis op Antarctica. Toeristen uit zeven landen op Nieuw-Zeelands eiland tijdens uitbarsting: het gaat om twee Britten, vier Duitsers, 24 Australiërs, vijf Nieuw-Zeelanders, twee Chinezen, één Maleisiër en negen Amerikanen. Angst voor meer bosbranden in Australië door toenemende wind: de circa 5 miljoen inwoners van Sydney hebben al ruim twee weken te kampen met een belabberde luchtkwaliteit vanwege de rook en as van de vele bosbranden.

En dan nog even dit:

#Nashvilleverklaring of #boerkabuddies zeggen je nu misschien niet meteen iets, maar het waren dit jaar hashtags die trending waren op Twitter. Dat blijkt uit een terugblik van het sociale medium. In de zomer ging de #11stedenzwemtocht hard. In ons land werd meegeleefd met de tocht van Maarten van der Weijden. Uiteindelijk kreeg zijn tweet over het elfstedenkruisje, dat hij kreeg van een oud-deelnemer aan de schaatstocht, de meeste likes van het jaar:

Fijne dag!

Adviesraad: 'Meer oog voor afbouwen economische activiteiten'

2019-12-1005:28

Hoe moet een duurzame samenleving eruitzien? Een samenhangende visie hierop ontbreekt bij de Nederlandse overheid, oordeelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet.

Nederland heeft zich ten doel gesteld om de CO2-uitstoot tot 2030 met 49 procent terug te brengen en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om dat te kunnen bereiken moeten volgens de raad de stucturen van de economie veranderen.

"Je moet dan bijvoorbeeld denken aan rekeningrijden en het verwerken van kosten voor afvalverwerking in de verkoopprijs", zegt voorzitter Jan Jaap de Graeff. "Tot nu toe zijn politici heel karig met dit soort zaken, maar ze werken vaak erg goed."

Gevestigde partijen bevoordeeld

De raad vindt dat bestaande regelgeving vaak gevestigde partijen en belangen bevoordeelt, ten opzichte van innovatieve nieuwkomers. Het kabinet wordt daarom geadviseerd om meer oog te hebben voor "de afbouw van economische activiteiten waar dat nodig is".

Het argument van de internationale concurrentiepositie van Nederland wordt volgens de raad vaak selectief gebruikt om verduurzaming tegen te houden.

2