Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Duitse president in Yad Vashem: 'De daders waren mijn landgenoten'

2020-01-2321:29

"Verdrietig buig ik het hoofd voor de verschrikkelijkste misdaad uit de geschiedenis, die door mijn landgenoten is aangericht." Dat zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in een emotionele toespraak in Jeruzalem ter gelegenheid van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz, 75 jaar geleden.

In zijn toespraak zegt Steinmeier dat Duitsland altijd verantwoordelijk blijft voor de Holocaust. "Wij willen die verantwoordelijkheid dragen, en aan die standaard moet u ons houden."

Steinmeier is de eerste president van Duitsland die een bezoek bracht aan Yad Vashem, het Israëlische herdenkingscentrum voor de Holocaust. Daar was hij een van de vele staatshoofden en regeringsleiders die spraken over de misdaden tegen Joden in de Tweede Wereldoorlog.

"Duitsers deporteerden hen, Duitsers brandden nummers op hun onderarmen, Duitsers probeerden hen te ontmenselijken, de herinnering aan hen uit te wissen in de vernietigingskampen. Ze zijn er niet in geslaagd", zei hij. Steinmeier begon zijn speech in het Hebreeuws en stapte daarna over op Engels, volgens zijn medewerkers om overlevenden van de Jodenvervolging ongemak te besparen.

Steinmeier trok de lijn door naar het heden met de erkenning dat haat opnieuw de kop opsteekt. Hij verzekerde zijn gehoor dat het Duitsland van nu antisemitisme bestrijdt, het "giftige nationalisme" niet accepteert en Joodse burgers altijd zal beschermen.

De Israëlische president Rivlin had Steinmeier uitgenodigd voor de bijeenkomst in Yad Vashem. Hij woont maandag in Auschwitz ook de herdenking van de bevrijding bij. Woensdag spreken Steinmeier en Rivlin samen in de Bondsdag in Berlijn.

Dit is waarom 'tattookiller' P. met een enkelband rondliep

2020-01-2320:54

'Tattookiller' Cor P. had vanochtend in de rechtbank Rotterdam moeten verschijnen, maar volgens de politie heeft hij zijn enkelband waarschijnlijk doorgeknipt en is hij sindsdien spoorloos. Hoe kan dat?

Waarom liep P. rond, terwijl hij wordt verdacht van moord?

P. moest zijn enkelband dragen vanwege een eerdere veroordeling voor een poging tot liquidatie in 2009. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten, meldt de politie. Een van de voorwaarden was de enkelband.

Daarnaast wordt hij verdacht van de moord op Onno Kuut, samen met drie medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft in die zaak levenslang geëist tegen het viertal.

Het onderzoek naar die verdenking loopt inmiddels tien jaar. P. kan niet onbeperkt in voorlopige hechtenis gehouden worden, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Als hij wordt vrijgesproken, heeft hij tien jaar onterecht gezeten. Er zitten strikte regels aan."

Hoe kan P. zijn enkelband hebben doorgeknipt?

Enkelbanden zijn gemaakt van rubber en glasvezelkabels. Volgens Reclassering Nederland 'stevig materiaal', maar ze zijn te verwijderen omdat ze in "medische noodsituaties" van enkels afgehaald moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of als een arts vindt dat 'ie eraf moet, licht een woordvoerder toe.

Wat gebeurt er als een drager zijn of haar band doorknipt?

Dan krijgen een medewerker van de Reclassering en de regelkamer van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een melding. Is de drager vervolgens telefonisch niet bereikbaar, dan wordt de politie ingeschakeld.

Als de enkelband geen signaal meer geeft, hoeft het trouwens niet te betekenen dat deze is doorgeknipt. "De banden moeten worden opgeladen. Het kan zijn dat iemand dat vergeet", zegt de reclasseringswoordvoerder.

Hoe vaak worden enkelbanden gedragen en doorgeknipt?

De meest recente cijfers dateren uit 2018. Toen stonden 4000 mensen onder elektronisch toezicht bij de reclassering, van wie 101 hun enkelbanden doorknipten. Daarvan werden er 97 opgespoord en weer vastgezet. In 2017 knipten 63 mensen hun enkelband door, in 2016 waren dit er 35.

Moeten er andere enkelbanden komen?

Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt van wel, kondigde hij in 2018 aan. Criminelen die een hoog risico vormen, moeten een verstevigde band van staaldraad krijgen. Of P. een verhoogd risico vormde en wanneer de enkelbanden van staaldraad worden ingevoerd, zoeken Reclassering en het ministerie van Veiligheid en Justitie uit.

Overigens werkt het systeem enkelbandensysteem verre van perfect. Vorig jaar werden er meerdere storingen waardoor dragers tijdelijk buiten beeld van de meldkamer waren.

In de video hieronder, uit 2017, legt NOS op 3 uit hoe een enkelband werkt, wat er gebeurt als je hem doorknipt en waarom 'ie überhaupt aan iemand wordt 'gegeven':

Flamingo's in Pijnacker grote publiekstrekker: 'Ze staan er goed op'

2020-01-2320:23

In een natuurgebied bij Pijnacker zijn zeven flamingo's gespot. De roze vogels trekken veel bekijks. Vogelspotters uit het hele land kwamen naar het natuurgebied om ze te fotograferen.

De flamingo's werden in De Groenzoom ontdekt door wandelaars. "Dit is voor de regio wel echt heel bijzonder", zegt natuurbeheerder Cor Noorman tegen Omroep West. Hij houdt al jaren het aantal dieren bij dat in het gebied te vinden is. "Dit heb ik hier nog nooit meegemaakt."

De dieren zijn niet ontsnapt uit een dierentuin. "Het zijn zes Chileense flamingo's en een Europese. Waarschijnlijk uit een ven in de buurt van Duitsland", denkt Noorman. "Het is een verwilderde populatie die zich gewoon voortplant in onze natuur."

De vogels laten zich volgens Omroep West goed fotograferen:

De vogels werden dinsdag al gespot in Benthuizen. Noorman weet niet of ze in De Groenzoom zullen blijven. "Morgen kunnen ze weer heel ergens anders zitten. Dus we moeten ervan genieten zolang ze er zijn."

De flamingo's laten zich ondertussen in alle rust fotograferen. "Ze staan er goed op", zegt een van de fotografen. "Het is uniek. In de Algarve kun je ze ook zien. Maar daar zijn ze schuwer en vliegen ze makkelijk weg. Hier zijn ze rustig op zoek naar eten en trekken zich van niemand wat aan."

Jonge Irakezen gaan op de foto voor #iraqimugshotschallenge

2020-01-2320:06

"Stel je voor dat je wordt gearresteerd, gemarteld en publiekelijk vernederd, omdat je vraagt om een thuisland." Met deze tekst verspreiden jonge Irakezen foto's van zichzelf als gevangenen op sociale media. Onder de hashtag #iraqimugshotschallenge proberen ze aandacht te vragen voor de gearresteerde demonstranten in hun land.

"We proberen vooral aandacht te vragen voor de vele onschuldige jongeren die worden gearresteerd", vertelt Zainab Al-Rubaie. "Zij worden op gruwelijke manieren gemarteld en zelfs gedood." De 21-jarige studente woont in Bagdad en gaat al sinds het begin van de protesten in oktober de straat op.

Het idee is simpel. De demonstranten delen een mugshot (politiefoto) van zichzelf via Twitter en Instagram, zoals de foto van de 21-jarige Al-Rubaie hierboven. Dit soort foto's worden normaal gesproken gemaakt nadat iemand is gearresteerd. Daarom zetten de demonstranten dit soort foto's in voor hun actie. Op het bord dat ze vasthouden staat hun naam, leeftijd, woonplaats en tot slot hun 'misdaad'.

"Mijn misdaad is dat ik van mijn land houd", vertelt de studente. Iedere demonstrant kiest zijn eigen misdaad. Op andere foto's zijn teksten te zien als "mijn misdaad is Irakees zijn" en "mijn misdaad is opkomen voor mijn rechten". Hoeveel demonstranten meedoen aan de actie is onduidelijk, maar Al-Rubaie hoopt veel mensen te bereiken.

Angst

Toch doen niet alle betogers mee, zoals de 19-jarige student Ragheb Al-Hayani, die ook in Bagdad woont. Hij is bang om opgepakt te worden als hij aan de campagne meedoet. "De autoriteiten volgen ons op sociale media", legt hij uit. "Veel demonstranten zijn op deze manier ontvoerd en gemarteld. In het ergste geval word je vermoord."

Al-Rubaie erkent het gevaar van de demonstraties en de campagne, maar gaat toch de straat op. "De liefde voor mijn land is groter dan mijn angst", vertelt de studente. Zoals veel Irakezen ben ik veel banger om mijn geliefde Irak kwijt te raken dan om gearresteerd te worden."

'Geen thuisland'

De protesten in Irak zijn al sinds oktober aan de gang. De betogers zijn boos op de regering en willen een einde maken aan de corruptie en de slechte economische situatie in het land. De ordetroepen treden hard op en de demonstraties hebben inmiddels aan zeker 500 mensen het leven gekost. Het dodental van deze week staat op tien, meldt de Iraakse Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

"We hebben geen thuisland meer", zegt de 19-jarige Al-Hayani. "Sinds 2003 is ons geld gestolen en zijn onze rechten afgepakt. We voelen ons in de steek gelaten." Hij verwijst hier naar de Amerikaanse invasie in 2003, toen dictator Saddam Hoessein verdreven werd. Veel Irakezen hoopten op verbetering, maar die bleef uit.

"De regering heeft ons zestien jaar lang onderschat en nu zijn we het zat", voegt Al-Rubaie daaraan toe. "We vragen niet om een luxeleven, maar om een simpel leven waarin we onze basisrechten hebben. Een leven zonder corruptie, onrecht en onderdrukking."

Ook zijn veel Irakezen de invloed van de Verenigde Staten en Iran zat, leggen de studenten uit. "Ze vechten tegen elkaar op Irakees grondgebied", vertelt Al-Hayani. Dit werd de afgelopen weken goed zichtbaar toen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran opliepen. De VS liquideerde de Iraanse generaal Soleimani vlakbij het vliegveld in Bagdad. Als reactie daarop voerde Iran raketaanvallen uit op twee Amerikaanse legerbases in Irak. "Het gaat allemaal ten koste van ons. We willen gewoon ons eigen land besturen."

Twijfels

Zainab twijfelt of de mugshot challenge de situatie in het land zal verbeteren. "Om eerlijk te zijn, weet ik niet zeker of deze campagne ons verder zal helpen. We hebben al vaker van ons laten horen op sociale media en nog steeds worden we genegeerd door andere landen en internationale organisaties", vertelt de 21-jarige studente.

Toch geeft ze niet op en zal ze de straat op blijven gaan. "We zullen niet stil zijn, ook al blijven ze ons negeren. We zullen doorgaan tot aan onze legitieme eisen is voldaan."

Onderzeese berg inzet van diplomatieke vete Marokko-Spanje

2020-01-2319:00

Een berg onder de Atlantische Oceaan is reden voor een diplomatieke ruzie tussen Spanje en Marokko. De onderzeese berg heeft een enorme reserve telluur, een schaars materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van zonnepanelen.

De ruzie volgt op het aannemen van twee wetten over de uitbreiding van de territoriale wateren door het Marokkaanse parlement. Daardoor vergroot Marokko zijn exclusieve economische zone tot 200 zeemijl (370 kilometer) vanaf de kust. Die economische zone valt daardoor over een door Spanje geclaimd stuk zee, ten zuiden van de Canarische Eilanden.

Precies daar ligt het onderzees gebergte Tropic. De berg heeft volgens experts de grootste hoeveelheid van de grondstof telluur (of tellurium) ter wereld. De stof is onmisbaar voor het maken van een bepaald soort zonnecellen.

Zonnepanelen

"Telluur heeft in combinatie met cadmium goede eigenschappen voor het maken van zonnepanelen. Het maakt bijna ideale zonnecellen", zegt hoogleraar Miro Zeman van de TU Delft. "Het probleem is wel dat tellurium een heel schaars materiaal is."

De voorraad telluur in de berg Tropic wordt geschat op ruim 2,5 miljoen kilo. Voor de Europese Unie is telluur een 'strategische grondstof' voor de omschakeling van de economie, al zijn er volgens Zeman inmiddels alternatieven voor de legering van cadmium en telluur. "Niet alle landen willen deze materialen gebruiken. Er bestaan tegenwoordig ook andere, goedkopere oplossingen."

Los van telluur bevat de betwiste onderzeese berg, in werkelijkheid een miljoenen jaren oude vulkaan op meer dan duizend meter diepte, ook voorraden kobalt. Deze grondstof wordt gebruikt voor de batterijen van onder meer elektrische auto's, laptops en smartphones.

Eenzijdige actie

De beslissing om het gebergte Tropic als Marokkaans te beschouwen, komt daags voor het bezoek van de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Rabat. "We hebben afgelopen weken steeds met Marokko afgesproken dat geen van ons eenzijdige actie onderneemt. We spraken ook af dat we alleen binnen de internationale wetten handelen", twittert minister Arancha González Laya behoedzaam over de kwestie.

De wetten over de uitbreiding van de territoriale wateren moeten nog getekend worden door de Marokkaanse koning, en hebben goedkeuring nodig van de Verenigde Naties. Ze hebben als gevolg dat Marokko de territoriale wateren langs de door het land bezette Westelijke Sahara vergroot. Deze uitbreiding (12 zeemijl, 22 kilometer) wordt gezien als een politieke boodschap over de zeggenschap van Marokko rond de Westelijke Sahara.

Onderhandelingen forceren

Volgens de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita beroept zijn land zich op het soevereine recht om de maritieme grenzen vast te stellen. Marokko zegt te handelen volgens een verdrag van de Verenigde Naties waarin de spelregels voor het vaststellen van de zeegrenzen zijn vastgelegd.

Een van die regels stelt dat landen met elkaar in onderhandeling moeten gaan als deze territoria elkaar overlappen. "Het aannemen van deze wetten heeft dus vooral het doel om de onderhandelingen met Spanje te forceren", meent Marokko-correspondent Samira Jadir.

"Marokko heeft geen baat bij een diplomatieke crisis omdat er veel wordt samengewerkt met Spanje", zegt zij. "Bijvoorbeeld bij het tegengaan van illegale migratie naar Europa en ook op economisch gebied wordt er nauw samengewerkt."

Met het forceren van onderhandelingen kan Marokko ook een andere kwestie bespreekbaar maken. Het is Rabat een doorn in het oog dat de Spaanse coalitiepartij Podemos de afscheidingsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara steunt. Marokko is al decennia in een strijd verwikkeld met deze beweging, die een onafhankelijke staat wil stichten in het betwiste gebied.

In 2002 hebben Spanje en Marokko gezamenlijk een commissie in het leven geroepen om de grensgeschillen te bespreken. Dit overleg is echter weer opgeheven omdat het niet tot concrete resultaten leidde.

4
>