Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Marechaussee: vervalste documenten lijken steeds echter

2020-04-0612:36

Aan de Nederlandse grenzen zijn vorig jaar 1487 valse reisdocumenten onderschept. Bijna 80 procent daarvan werd gevonden op luchthavens, de rest aan de grens met België en Duitsland of aan de zeegrenzen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Marechaussee over 2019. De vervalsingen worden steeds beter, waardoor er bij de marechaussee meer specialisten moeten worden ingezet.

Paspoorten worden vaak vervalst door de personalia-pagina te vervangen. Ook wordt een geldig paspoort gebruikt van iemand die erg lijkt op de persoon die ermee reist. Daarnaast worden er compleet vervalste identiteitskaarten aangetroffen. Ook vond de marechaussee gestolen of vervalste visa, vervangen foto's, verwijderde pagina's en kopieën van documenten.

Lookalike-paspoorten worden onder meer gebruikt door smokkelorganisaties of zware criminelen, zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee. "Paspoorten worden steeds beter beveiligd, het wordt steeds moeilijker om ze na te maken. Criminelen proberen toch door de paspoortcontrole te komen, dus die worden ook steeds inventiever."

De marechaussee let scherp op dit soort methoden. "Je kijkt naar de kaaklijn, of er ergens een moedervlek zichtbaar is. Je ziet soms hele mooie vervalsingen en daar zijn wij natuurlijk alert op."

Vooral Griekse papieren

Het aantal valse documenten schommelt sinds 2009 tussen de 1163 en 1567. Afgelopen jaar waren het er 49 meer dan het jaar ervoor.

Het merendeel van de valse documenten op luchthavens werd op Schiphol onderschept. Vooral op de route Griekenland-Nederland worden nepdocumenten gebruikt. "Als het ergens onrustig wordt, zie je uit die regio's meer mensen komen, ook op een vals paspoort", zegt Van Kapel.

De meeste vervalste documenten zijn Grieks (200 keer), Italiaans of Frans. Er reisden personen van 86 nationaliteiten op de valse papieren. De meest voorkomende was de Turkse nationaliteit, gevolgd door de Syrische en Iraanse.

Fantasiedocumenten

Er zijn in Nederland behalve bij grenscontroles ook vervalste documenten gevonden bij identificatie. Hier ging het om 1381 documenten. De politie kwam de meeste op het spoor, maar ook banken, telecomproviders en PostNL deden meldingen.

Naast onder meer paspoorten en rijbewijzen worden er ook zogenoemde fantasiedocumenten aangetroffen, schrijft de marechaussee. Het meest werd gefraudeerd met Poolse, Bulgaarse en Italiaanse documenten.

20 graden in De Bilt, eerste warme dag van het jaar is een feit

2020-04-0612:22

In de Bilt is vandaag de eerste warme dag van het jaar gemeten. Ondanks de wind kwam de temperatuur daar rond 13.00 uur op de grens van 20 graden uit. Bij die temperatuur is er weerkundig sprake van een warme dag. In de loop van maandag wordt het nog iets warmer.

Zondag kwam het kwik het in sommige delen van het land al boven de 20 graden uit. Onder meer in Limburg, Zeeland en Noord-Brabant werden temperaturen tussen de 20 en 22 graden gemeten, maar dat gold nog niet voor het landelijk meetpunt in Utrecht.

Vroeger dan gebruikelijk

De eerste warme dag valt dit jaar net iets vroeger dan gebruikelijk, zegt Weerplaza. Meestal wordt die pas half april gemeten. Toch is er geen sprake van een record: in sommige jaren werd de temperatuurgrens van 20 graden al in maart gepasseerd. Vorig jaar werd het op 7 april voor het eerst zo warm.

Volgens Weerplaza is een landelijk dagrecord vandaag nog goed mogelijk in het zuidoosten van het land. Het moet dan warmer dan 23,1 graden worden. In 1961 werd die temperatuur in Brabant gemeten. Ook de komende dagen blijft het warm.

De coronacijfers van 6 april: laagste sterftecijfer van afgelopen week

2020-04-0612:20

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 101 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is het laagste aantal van de afgelopen week. Gisteren werden 115 sterfgevallen gemeld. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 1867 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 260 toegenomen tot 7135. Dat is een fractie meer dan gisteren, toen er 253 opnames werden gemeld.

Van alle personen die zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn er 55 jonger dan 20 jaar. Dertig zijn in de leeftijdscategorie 0 tot 4.

De jongste overledene is tussen de 25 en 29. In totaal zijn er negen mensen onder de 50 jaar overleden. Bij al deze overledenen was sprake van 'onderliggend lijden', wat wil zeggen dat ze ook (ernstige) andere klachten hadden.

Het RIVM wijst er zoals aldoor op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven. Dat speelt extra in het weekend. Het kan dus zijn dat de cijfers morgen weer iets hoger zijn.

Het CBS publiceerde vrijdag cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen liep gisteren op naar 1385; 25 meer dan een dag eerder. Zaterdag bedroeg de toename nog 36. Van de 1385 coronapatiënten lagen er 1361 in Nederland en 24 in Duitsland. De nieuwe ic-cijfers komen eind van de middag.

Zoeken naar prehistorische grafheuvels vanuit je luie stoel

2020-04-0612:10

Op zoek naar eeuwenoude grafheuvels, karrensporen of prehistorische akkers op de Utrechtse Heuvelrug: daar hoef je vanaf vandaag je huis niet meer voor uit. In het project Erfgoed Gezocht kan iedereen op digitale hoogtekaarten meespeuren naar zulke overblijfselen uit een ver verleden.

Het erfgoedonderzoek in de provincie Utrecht is de tweede 'editie' van het project. Vorig jaar zochten al meer dan 2000 vrijwilligers van achter hun computer naar archeologisch erfgoed op de Veluwe. Dat leverde honderden nieuw ontdekte grafheuvels op en kilometers aan prehistorische akkercomplexen.

Op dat succes hopen de initiatiefnemers, onder meer de Universiteit Leiden en erfgoedorganisaties in Gelderland en Utrecht, nu weer. "Ons voornaamste doel is de bescherming van archeologisch erfgoed", vertelt projectleider Eva Kaptijn. "Als we niet weten waar de grafheuvels liggen, kunnen we ze ook niet beschermen."

Dichtbevolkter dan gedacht

Daarnaast willen de onderzoekers meer te weten komen over de prehistorische samenleving. "We leren bijvoorbeeld hoe mensen toen met hun doden omgingen en hoe ze met landbouw bezig waren."

Door het project op de Veluwe ontdekten de initiatiefnemers van Erfgoed Gezocht al dat er daar veel meer akkers en grafheuvels waren dan ze hadden verwacht. "En dus ook veel meer mensen. Bij de prehistorie denk je misschien aan kilometerslange leegtes en dan af en toe een dorpje. Maar het was hier waarschijnlijk dichter bevolkt dan we dachten."

Laserstralen

Iedereen kan vanuit huis aan het onderzoeksproject meewerken, met behulp van gedetailleerde kaarten van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). "Het komt erop neer dat er een vliegtuig over Nederland heeft gevlogen met daarin een meetapparaat dat laserstralen naar het aardoppervlak uitzond", vertelt Kaptijn. "Die stralen gingen door bomen en braamstruiken heen en werden daarna weer teruggekaatst. Daardoor konden ook de hoogtes van gebieden met veel bos heel precies in kaart worden gebracht."

En op die nauwkeurige kaarten kunnen deelnemers bijvoorbeeld potentiële grafheuvels markeren, zichtbaar als een soort bolletjes. "Je haalt ze er best makkelijk uit", vindt Kaptijn. Iedere kaart wordt door dertig mensen bekeken voor een zo betrouwbaar mogelijk beeld.

Erfgoed Gezocht is een vorm van citizen science, waarbij burgers meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek. Denk aan mensen die meedoen aan de jaarlijkse tuinvogeltelling. Voor archeologen is deze vrijwillige 'burgerwetenschap' niet alleen belangrijk omdat er nu eenmaal niet genoeg archeologen zijn om heel Nederland te onderzoeken, vertelt Kaptijn. "Het is ook goed om bewustzijn te creëren. Als mensen beseffen dat archeologisch erfgoed bij wijze van spreken in hun achtertuin ligt, zal er uiteindelijk hopelijk minder vernietigd worden."

Mottekastelen

De initiatiefnemers van Erfgoed Gezocht zijn momenteel met verschillende provincies in gesprek over de mogelijkheden van citizen science. Zo kunnen vrijwilligers misschien ooit op digitaal zoek naar greppels of middeleeuwse mottekastelen, die op een verhoging werden gebouwd. Kaptijn: "Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug kijken we vooral naar hoogtes, maar je kunt dit project veel breder toepassen."

Oostenrijk zwakt zeer strenge maatregelen geleidelijk af

2020-04-0611:04

Oostenrijk gaat als eerste Europese land de strenge maatregelen tegen corona geleidelijk versoepelen. Na Pasen mogen kleine winkels en parken weer open.

Eind april komt er een evaluatie van de versoepeling. Als alles goed gaat, mogen begin mei ook de grotere winkels, winkelcentra en kappers hun deuren weer openen. Twee weken later volgen dan mogelijk hotels en restaurants. De scholen blijven zeker tot medio mei dicht. Grote evenementen blijven tot in ieder geval eind juni verboden. Ook bioscopen en theaters blijven vooralsnog gesloten.

Wel moeten mensen in winkels hun mond bedekken en blijft er een maximum gelden voor het aantal klanten dat tegelijk wordt toegelaten. Ook in het openbaar vervoer wordt mondbedekking vanaf volgende week verplicht, schrijft de Oostenrijkse publieke omroep öRF. Maandag werd die regel al voor supermarkten ingevoerd.

'Sneller en strenger gehandeld'

Omdat Oostenrijk sneller en intensievere maatregelen tegen het virus had getroffen vergeleken met andere landen, kunnen de maatregelen nu eerder versoepeld worden. Dat zei de Bondskanselier Kurz op een persconferentie.

Wel hamerde hij erop dat het belangrijk is dat iedereen zich nog steeds aan de regels houdt, zoals afstand houden en sociale contacten vermijden. Het Paasweekend wordt volgens Kurz een cruciaal moment, omdat dan veel mensen tegelijkertijd vrij zijn en dat nog niet eerder is voorgekomen.

Het kabinet noemt de situatie rond het virus in het land stabiel, maar waarschuwt dat het land nog kwetsbaar is. In Oostenrijk zijn de afgelopen weken zo'n 12000 besmettingen vastgesteld. 220 mensen zijn overleden aan het virus. Het kabinet zei maandag dat de situatie veel ernstiger had kunnen zijn, als het land minder snel gehandeld. Oostenrijk is al drie weken in een lockdown.

2