Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Denk-Kamerlid Kuzu beschuldigt collega Öztürk van politieke broedermoord

2020-04-0614:45

Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk haalt in een schriftelijke verklaring hard uit naar zijn collega Selçuk Öztürk, met wie hij samen de partij oprichtte. Volgens Kuzu heeft Öztürk "politieke broedermoord" op hem gepleegd. Daarmee lijkt het conflict in de partij nog verder op te laaien.

Kuzu schrijft dat zijn strijdmakker, die ook partijvoorzitter is, hem vorige week "voor de bus heeft gegooid" in een persverklaring van het bestuur. Daarin stond dat de partij Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap heeft afgenomen, als straf voor een buitenechtelijke affaire.

Hij vindt dat de leden op een Algemene Ledenvergadering in juni een oordeel moeten vellen over de kwestie. "Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is."

23 jaar cel voor moord op Slowaakse journalist Jan Kuciak

2020-04-0614:08

Een rechtbank in Slowakije heeft een oud-militair veroordeeld tot 23 jaar cel voor de geruchtmakende moord op journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. De twee werden twee jaar geleden doodgeschoten.

De verdachte, Miroslav Marcek, was niet op de zitting aanwezig. Hij heeft in januari schuld bekend bij de behandeling van de zaak in de rechtbank.

De rechter noemde het een koelbloedige, kwaadaardige daad waarbij de slachtoffers geen kans hadden om zich te verdedigen. De bekentenis van Marcek heeft wel geleid tot een lagere celstraf dan was geëist. De openbaar aanklager wil dat de dader 25 jaar de cel in gaat en gaat tegen het vonnis in beroep.

Corruptie

De moord leidde tot grote demonstraties en een politieke crisis in Slowakije. Premier Fico en de hoogste politiebaas traden af. Kuciak deed onderzoek naar banden tussen adviseurs van Fico en de Zuid-Italiaanse maffia 'ndrangheta. Het zou gaan om grootschalige fraude met Europese subsidies.

De presidentsverkiezingen van vorig jaar leidden mede door de zaak-Kuciak tot een overwinning voor de juriste Zuzana Caputová, die zich sterk maakt voor de bestrijding van corruptie.

Belasting ontduiken

Er zijn nog andere verdachten in de zaak. Die hebben de aanklachten die tegen hen waren opgesteld ontkend. Vastgoedmagnaat Marián Kocner zou via een tussenpersoon opdracht hebben gegeven voor de moorden. Kuciak was financiële constructies van Kocner om belasting te ontduiken op het spoor. Zijn zaak loopt nog.

Een andere verdachte, 42-jarige Zoltán Andruskó, werd al eerder veroordeeld tot 15 jaar cel voor medeplichtigheid.

‘De kans dat we besmet worden heeft een enorme impact op ons thuisfront’

2020-04-0613:48

"Dit weekend moest ik werken en hadden we opeens weer wat 'ouderwetse' ritten. Dat ik bij de melding op het schermpje geen covid zag, maar bijvoorbeeld een ongeval of een hersenbloeding. Klinkt misschien gek maar dat voelt dan meteen weer een beetje vertrouwd.

Ons werk is de afgelopen weken namelijk zo ontzettend veranderd. Het waren bijna alleen nog maar ritten met mensen die besmet waren met het coronavirus. Dan moet je allemaal beschermingsmiddelen dragen en een heel ander protocol volgen. Dat is heel maf en beangstigend. Je kunt niet meer de dingen doen die jij zelf belangrijk vindt. Zoals mensen geruststellen en hun angst wegnemen door ze even te aaien of hun hand vast te pakken.

Afgelopen week haalden we een patiënt op die er erg slecht aan toe was. Dan zit ik helemaal ingepakt in de ambulance in mijn beschermende pak, handschoenen aan, bril op en mondmasker voor. Je mag zo min mogelijk contact hebben met zo'n patiënt. Maar ik dacht in dit geval: ik ga deze persoon toch even over het hoofd aaien. Mijn collega voorin de ambulance zag het op z'n videoschermpje en zei later tegen me: "Je moest het doen hè? Ik snap het ook wel."

We krijgen gelukkig veel steun. Het is grappig om te zien dat er nu veel meer mensen even naar ons zwaaien als we in de ambulance rijden. Voorheen gebeurde dat eigenlijk alleen als je kleine kinderen zag, maar nu ook fietsers, een duimpje omhoog van een vrachtwagenchauffeur. Dat is heel leuk. Maar er is ook een andere kant. Aan de ene kant noemen ze ons helden, maar aan de andere kant lijken we melaats. Als we de straat inrijden en in onze witte pakken uitstappen, zijn de mensen bang voor ons.

Mijn collega's merken dat ook in hun privéleven. Buren die extra afstand houden omdat ze bang zijn dat we ze zouden kunnen besmetten, maar ook partners die onzeker en angstig zijn. Of collega's die een kleine baby thuis hebben en zich zorgen maken of ze die zouden kunnen besmetten. Het heeft allemaal een enorme impact op je gezinsleven.

Zelf heb ik twee jongens van 22 en 23. Na mijn eerste rit met een coronapatiënt voelde ik me opeens heel kwetsbaar. Dan krijgt die angst je toch eventjes te pakken. Ik heb meteen wat met de hypotheek geregeld zodat de jongens gewoon in ons huis kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt.

Gelukkig krijg ik ook regelmatig nog een lach op m'n gezicht deze dagen. Laatst kregen we bijvoorbeeld een covid-melding en moest ik me weer in m'n beschermende pak hijsen. Toen zag ik dat dat pak gedoneerd was door een asbestverwijderaar. Daarna zette ik een bril op van een vuurwerkbedrijf. Dat die bedrijven aan ons denken geeft me zo'n goed gevoel. Zij helpen mee om te zorgen dat ik na mijn dienst weer veilig naar huis kan. Prachtig!"

Orkaan Harold raast over Vanuatu

2020-04-0612:55

Een zware orkaan heeft in grote delen van Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Oceaan, schade aangericht. Het land is getroffen door hevige regenval en overstromingen. Orkaan Harold kwam afgelopen nacht aan land met windsnelheden tot 235 km/u en is uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie, de hoogste die er is.

De Republiek Vanuatu bestaat uit 83 eilanden met in totaal ongeveer 300.000 inwoners. De eilandengroep ligt zo'n 2000 kilometer ten noordoosten van Australië.

Volgens het hoofd van VN-hulporganisatie Unicef Pacific is er geen communicatie meer mogelijk met andere eilanden in de Stille Oceaan. Op foto's uit Luganville, de op een na grootste stad in Vanuatu, is te zien dat daken van huizen zijn gewaaid. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden. De orkaan is nu onderweg naar de hoofdstad Port Vila.

In Vanuatu is vanwege het coronavirus de noodtoestand van kracht. De grenzen zijn gesloten voor internationale vluchten, er is een avondklok ingesteld en bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn verboden.

Vanuatu is een van de weinige landen ter wereld waar geen besmettingsgevallen bekend zijn. Toch is de overheid bang voor een uitbraak, omdat het gezondheidssysteem dat niet aan zou kunnen.

Passagiers vermist

De orkaan komt uit de richting van de Salomonseilanden. Daar raakten dit weekend 27 passagiers van een veerboot vermist, nadat zij overboord waren geslagen. Vermoedelijk zijn zij door golven van het dek geslagen. Inmiddels zijn de lichamen van vijf personen uit het water gehaald. Er zijn nog 22 mensen vermist.

Podcast de Dag: hoe ziekenhuizen hun voorraden veiligstellen

2020-04-0612:52

Het is ieder voor zich momenteel op de wereldwijde markt voor beademingsmachines, mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten. Landen zetten alles op alles om zo veel mogelijk spullen naar zich toe te trekken.

Bestaande contracten voor leveringen worden niet meer gerespecteerd, aanbestedingsregels worden overboord gegooid, politiek gewicht wordt in de schaal gelegd, en als het nodig is gaan inkopers zelf de zwarte markt op om aan spullen te komen.

Inkoop is dus alles. Maar hoe is dat in Nederland geregeld? Tot iets meer dan een week geleden was ieder ziekenhuis zelf verantwoordelijk voor de inkoop van medische beschermende middelen. In podcast De Dag hoor je de senior inkoper van de Gelre ziekenhuizen, Aletta Manders, die al begin februari zag aankomen dat er grote tekorten zouden ontstaan. Aan haar de stressvolle taak om genoeg voorraad voor haar ziekenhuis veilig te stellen terwijl de rest van de wereld op precies diezelfde materialen aast.

'Het ziekenhuis is in oorlog'

"Twee weken geleden realiseerde ik me dat ik een ander pand aan het binnenlopen was", zegt Manders. "Er is een soort commandostructuur in gekomen. Het ziekenhuis is in oorlog."

Ze werkt al twintig jaar in de zorg, en nooit heeft ze iets vergelijkbaars meegemaakt. "Dit heeft nog nooit iemand gedaan. Dit is echt learning on the job."

Al heel vroeg merkte Manders dat er moeilijke tijden aan kwamen. Ze begon al meer in te kopen, ruim twee weken voordat de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld was. "Zelfs voor Italië." Het waren haar leveranciers die haar waarschuwden. "Zij zeiden: wij zien een verhoogde afname bij andere klanten. Let goed op."

Toch was het toen nog onmogelijk om te voorzien hoeveel patiënten met het virus in haar ziekenhuis terecht zouden komen. Manders: "Waar we toen aan dachten is maar 10 procent van wat er nu blijkt te zijn."

Weggekocht door Amerikanen

Nu is ze voortdurend op zoek naar betrouwbare partijen hulpmiddelen. En dat valt niet mee. Niet alleen omdat het van een afstand niet te zeggen is of de materialen van andere leveranciers dan met wie ze normaal werkt van de juiste kwaliteit zijn. Er zijn ook kapers op de kust. Zo is een partij mondkapjes, nadat haar tussenhandelaar ze bij een fabriek had opgekocht, haar ontkomen.

Manders: "Er staan daar gewoon opkopers voor de deur, die vragen: wat wil je hebben voor die partij?" Zo verdwijnt er veel naar Amerika.

Terwijl de aandacht nu vooral uitgaat naar mondkapjes en beschermende kleding, ziet Manders ook nieuwe tekorten ontstaan waar we nog niet eerder over gehoord hebben, zoals de speciale voeding die op de intensive care wordt gebruikt.

"Daarvan zie je van dat de leverancier moeite heeft om de productie bij te houden", zegt Manders. En naast IC-voeding zie je volgens haar ook problemen ontstaan bij onder andere gesloten uitzuig-systemen om de longen schoon te zuigen bij een IC-patiënt.

Weg uit China?

Nederland, en ook de rest van de wereld, is voor een groot deel afhankelijk van China voor de aanvoer van medische hulpmiddelen en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van corona-patiënten. De VS heeft al gezegd eraan te gaan werken om meer op eigen benen te kunnen staan en ook in Europa gaan stemmen op om de productie toch weer meer terug naar hier te halen.

China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt hoe daar in China met bezorgdheid naar gekeken wordt en hoe het land juist nu wil laten zien dat de rest van de wereld kan rekenen op een betrouwbare toevoer.

<
1