Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Agent mishandeld bij aanhouding in Roosendaal

2020-02-1611:22

In Roosendaal is vannacht een agent mishandeld toen hij met collega's een man probeerde aan te houden. De agenten hebben hun wapenstok en peperspray gebruikt toen zo'n dertig mensen zich bemoeiden met de arrestatie. Drie mannen uit Roosendaal zijn aangehouden.

Het begon met een vechtpartij in het centrum van de stad. De politie werd gewaarschuwd door beveiligers. Toen de agenten aankwamen zagen zij dat iemand een fiets boven zijn hoofd hield. Vermoedelijk wilde hij die naar mensen gooien.

Toen de agenten arriveerden, vluchtte de 22-jarige verdachte in de richting van een park. Na een korte achtervolging kregen ze hem te pakken, maar de groep van dertig mensen probeerde de aanhouding te voorkomen.

Vleesmes

De agenten probeerden met pepperspray en hun wapenstok een veilig gebied te vormen, zodat de verdachte aangehouden kon worden. Uiteindelijk vormde de politie een linie om de groep in bedwang te krijgen.

Volgens Omroep Brabant sloeg een 28-jarige man daarbij een agent in zijn gezicht. De man werd aangehouden, evenals de 22-jarige verdachte en een 24-jarige man die een vleesmes achter zijn broekriem droeg. De drie mannen zijn vastgezet voor verhoor.

CDA-leider steekt geen stokje voor samenwerking met FvD in Brabant

2020-02-1610:59

CDA-fractieleider Pieter Heerma wil geen blokkade opwerpen voor een samenwerking met Forum voor Democratie in het provinciebestuur in Brabant. Dat zei hij in het tv-programma WNL op Zondag.

In Noord-Brabant proberen CDA en VVD met Forum voor Democratie een nieuw bestuur te vormen. Binnen het CDA ontstond daar afgelopen week veel discussie over. Samenwerking met FvD of de PVV ligt in die partij gevoelig, na de omstreden gedoogconstructie van het eerste kabinet-Rutte (2010-2012) met de PVV. Het CDA raakte daar diep verdeeld door en in 2012 leed het CDA een verkiezingsnederlaag en belandde het in de oppositie.

Maar volgens Heerma zijn de tijden veranderd: politieke partijen worden steeds kleiner en het uitsluiten van partijen leidt tot onbestuurbaarheid, vindt hij.

Hij verwacht dat de discussie zal verstommen als het college in Brabant er eenmaal zit. "Ik durf wel te voorspellen, wat er ook uitkomt: als dat college er een paar weken zit hoor je er niemand meer over, net zoals in Limburg." Ook in die provincie werkt het CDA samen met bestuurders van Forum voor Democratie, al zitten die op persoonlijke titel in het college en niet namens de partij.

Geen kabinet te formeren

Op eventuele landelijke samenwerking met de PVV of Forum voor Democratie wil hij nog niet vooruitlopen. "We zitten nog midden in een kabinetsperiode. Er is nog heel veel te doen, er liggen grote vraagstukken op het gebied van volkshuisvesting en demografie."

Het uitsluiten van partijen leidt bovendien dus tot onbestuurbaarheid, zegt Heerma. "Dat zag je bij de kabinetsformatie in 2017: toen was er zo veel polarisatie waarbij partijen elkaar uitsloten dat er bijna geen kabinet meer te formeren was."

Heerma kiest daarmee een andere lijn dan zijn voorganger Sybrand Buma. Die wilde na het gedoogkabinet Rutte-1, waarin het CDA samenwerkte met de PVV, geen coalities meer vormen met de partij van Geert Wilders.

Ministerie: 'Niet besmet met coronavirus? Dan kun je zelf thuiskomen'

2020-02-1610:56

Het is nog altijd onduidelijk hoe het precies verder moet met de Nederlanders die op cruiseschip De Westerdam zitten of hebben gezeten. "Het is een heel onoverzichtelijke situatie", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Mensen zijn verspreid geraakt en wij hebben geen overzicht over wie waar is."

Het ministerie probeert in kaart te brengen waar Nederlanders precies zitten en hoe ze bereikt kunnen worden. Het ministerie is in gesprek met Holland America Line, de rederij van cruiseschip de Westerdam, om te achterhalen welke Nederlanders er aan boord zaten.

Geen plan

Volgens de woordvoerder is de rederij verantwoordelijk voor de terugreis van de mensen. "Ze hebben immers een mislukte vakantie op het schip gehad en worden nu door de rederij thuis gebracht."

Het ministerie heeft zelf geen plan om burgers te repatriëren. Canada en Hongkong halen gezonde reizigers op van de Diamond Princess, het cruiseschip dat voor de kust van Japan ligt. "Maar als je gezond bent, kun je zelf thuiskomen", zegt Buitenlandse Zaken. "Dat geldt voor de reizigers van De Westerdam en ook voor de vijf Nederlanders die nog op de Diamond Princess zitten."

De quarantaine van de Diamond Princess loopt 19 februari af. "Als mensen dan gezond zijn, kunnen ze gewoon met een lijnvlucht zelf verder reizen. Als de lokale autoriteiten dat toestaan."

Bij De Westerdam zijn nog niet alle Nederlanders van boord, omdat bij een ex-passagier symptomen van het virus werd geconstateerd. Het RIVM bevestigt dat het gaat om een coronabesmetting bij een 83-jarige Amerikaanse vrouw.

Lokale autoriteiten

Flip Knibbe is inmiddels wel van boord. Vandaag zou hij naar Singapore reizen om vandaar naar Nederland te vliegen, maar op zijn Facebookpagina schrijft hij dat hij vastzit in een hotel in Phnom Penh in Cambodja. Hij mag zijn hotel niet uit totdat is vastgesteld dat hij en zijn vrouw niet besmet zijn met het virus.

Als ze op een later moment wel mogen vertrekken, dan is het nog de vraag of het stel aan boord wordt gelaten van het vliegtuig. Gisteren nog werden twee Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam door de KLM geweigerd.

Ook voor die mensen kan Buitenlandse Zaken niet direct iets betekenen, laat de woordvoerder weten. "We kunnen ze op afstand bijstaan, maar de lokale autoriteiten zijn de baas over wat er met die mensen moet gebeuren. Die moeten beslissen of zij in quarantaine moeten of toch kunnen reizen."

Luchtverkeersleiding liet zestien vliegtuigen landen op gesloten baan Schiphol

2020-02-1610:31

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft op een zaterdag in januari zestien vliegtuigen achter elkaar laten landen op een gesloten baan op Schiphol. Dat meldt NH Nieuws, dat opnamen uit de verkeerstoren en data van Flightradar24 heeft geanalyseerd.

Daaruit blijkt dat op zaterdag 18 januari een toestel van Ryanair op 50 meter boven de gesloten baan hing, toen de piloten opdracht kregen om door te starten. Zestien toestellen zouden die dag al geland zijn op de Zwanenburgbaan, die nog niet door Schiphol was vrijgegeven.

Volgens de regionale omroep heeft het 25 minuten geduurd voordat de verkeersleiders doorhadden dat de landingsbaan nog niet was vrijgegeven. Na de doorstart van het Ryanair-toestel ging de baan alsnog open. Volgens LVNL is er geen sprake geweest van gevaar.

Luister hier naar de communicatie tussen de luchtverkeersleiding van Schiphol en de piloten van de Ryanair-Boeing:

Schiphol bepaalt of banen open of dicht zijn. De luchtverkeersleiding, die losstaat van Schiphol, moet zich daar aan houden. Als banen zonder toestemming gebruikt worden, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld omdat er mensen op de baan aan het werk zijn.

De miscommunicatie deed zich voor vlak nadat een toestel van Transavia een andere baan bezet had gehouden. Dat vliegtuig was vanuit Finland vertrokken toen de bemanning boven Zweden de boodschap kreeg dat ze opgestegen waren met een pin in het neuswiel. Het grondpersoneel was vermoedelijk vergeten die veiligheidspin te verwijderen.

Het vliegtuig kon veilig landen op Schiphol, maar de technische dienst van Transavia moest toen de landingsbaan op om de pin te verwijderen. De baan moest daarom dicht en de Zwanenburgbaan, die op dat moment nog was gesloten, werd gereed gemaakt voor landingen.

Het voorval is gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. LVNL doet zelf ook onderzoek.

LVNL eist verwijdering fragment

De LVNL eist dat NH Nieuws het fragment verwijdert waarin te horen is dat de luchtverkeersleiding vliegtuigen laat landen op een gesloten baan, en dreigt met een kort geding. De LVNL beroept zich volgens de regionale omroep op een Europese verordening, waarin zou staan dat opnames van de luchtverkeersleiding wel beluisterd mogen worden, maar niet opnieuw mogen worden gepubliceerd.

NH Nieuws zegt dat het maatschappelijke en journalistieke belang van dit fragment van dusdanig hoge waarde is, dat het fragment niet wordt verwijderd. De regionale omroep noemt de veiligheidssituatie op Schiphol een belangrijk thema.

Ook stelt NH Nieuws dat de luchtverkeersleiding selectief is met zijn eis. Zo noemde een communicatieadviseur van de verkeersleiding een opname op sociale media waarin koning Willem-Alexander als piloot te horen is een "mooi fragment". Ook liet de LVNL vorige maand een vlogger toe tot de verkeerstoren, die in zijn video ook geluidsfragmenten liet horen van een doorstartend vliegtuig.

De algemeen secretaris van journalistenvereniging NVJ heeft op Twitter laten weten dat het "zeer terecht" is dat NH Nieuws voet bij stuk houdt.

Politie Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne met bestemming Rotterdam

2020-02-1610:05

In Costa Rica heeft de politie naar eigen zeggen de grootste drugsvangst ooit gedaan. In de haven van Limón werd meer dan 5000 kilo cocaïne onderschept, die bedoeld was voor Nederland.

De drugs zaten verpakt in 202 tassen in een container waarin officieel sierbloemen werden verscheept. De lading zou vandaag per schip naar de haven van Rotterdam vertrekken.

De politie heeft een verdachte gearresteerd. Het is een Costa Ricaanse man van 46 zonder strafblad.

De haven van Limón wordt vooral gebruikt voor de export van ananas, bananen, suiker en koffie. De laatste jaren is het afgelegen havengebied populair geworden onder drugssmokkelaars.

4
>