Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Wekdienst 9/4: Correspondent live vanuit Wuhan • Uitspraak moordzaak Bredase flat

2020-04-0905:04

Goedemorgen! De rechter doet uitspraak in de zaak van de twee moordverdachten die in 2018 van het balkon van een flat in Breda zijn gesprongen en het kabinet komt bijeen voor crisisberaad.

Het wordt vandaag vrij zonnig, met 15 graden op de Wadden tot 23 graden in het zuidoosten. De komende dagen blijft het vrij warm met ook redelijk wat zon. Wel neemt vanaf zondag de kans op een bui toe.

Moet je de deur uit vandaag? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechter doet uitspraak in de zaak van Azzedine A. en Anel B. Zij worden verdacht van de moord op een 25-jarige man, die begin 2018 werd aangetroffen in zijn appartement in Breda met twee kogels door zijn hoofd. Hoe is het nu in Wuhan? Om 10 uur praat NOS-correspondent Sjoerd den Daas je live bij vanuit de stad. Volg de livestream in de app, op NOS.nl en de NOS-kanalen op Facebook en Youtube. Om 16 uur is er een crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis. Na afloop is een persmoment, dat te volgen is via NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Voor de tweede dag op rij zijn er in de Verenigde Staten bijna 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dinsdag stierven 1939 inwoners, het afgelopen etmaal waren het er 1973. Daarmee komt het dodental in de VS op 14.695, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.

Ander nieuws uit de nacht:

Ook lichaam van vermiste achterkleinzoon Robert Kennedy gevonden: de 8-jarige Gideon McKean verdween vorige week samen met zijn moeder bij het kanovaren in de Amerikaanse staat Maryland. Het lichaam van zijn moeder Maeve Kennedy McKean werd eergisteren gevonden.

Meeste scholen hebben alle leerlingen in beeld, toch met 5200 geen contact: op ruim twintig procent van de scholen weten schoolleiders van sommige leerlingen niet waar ze zijn, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders.

U2 doneert 10 miljoen voor Ierse beschermingsmiddelen: het eerste materiaal dat met het geld is gekocht, waaronder een miljoen wegwerphandschoenen. is deze week vanuit China aangekomen in Ierland.

En dan nog even dit:

Op de app TikTok leven jongeren zich uit tijdens de coronacrisis. Sommige video's gaan de hele wereld over. Zo ook die van NOS-verslaggever Jeroen Gortworst. Hij had niet verwacht dat zijn nepvliegtuigfilmpje zo ontzettend veel gedeeld zou worden. Het fragment is uitgezonden in talkshows als Goodmorning Britain van de BBC en de Today Show in de VS en sommige bekende sterren reageren erop.

Voor wie het filmpje gemist had, en voor wie er nog een keer om wil lachen: dit is hem.

Fijne dag!

TikTok in coronatijd: opbeurende video's gaan de wereld over

2020-04-0904:37

Een tablet met een video van een vliegtuigraampje achter de deur van je wasmachine, en heel even is het of je weer echt in een vliegtuig zit. Het is een van de talloze vrolijke filmpjes waarmee (vooral) jongeren op TikTok de coronatijd doorkomen. Sommige video's op het social media-platform bereiken miljoenen mensen wereldwijd.

Verslaggever Jeroen Gortworst van NOS Stories had niet verwacht dat zijn nepvliegtuigfilmpje zo ontzettend veel gedeeld zou worden. Vooral nadat het TikTok-filmpje ook op Facebook was gezet, ging het hard. "Gisteren stond de video via een Facebookpost op meer dan zestien miljoen views en sindsdien is hij weer op honderden andere platforms doorgeplaatst. Ik ben gestopt met tellen."

Voor wie het filmpje gemist had, en voor wie er nog een keer om wil lachen: dit is hem.

Media tot in Nieuw Zeeland schrijven over het filmpje van de NOS'er en het is uitgezonden in talkshows als Good Morning Britain van de BBC en de Today Show in de VS. Ook sommige bekende sterren reageren erop. "Het is een beetje onwerkelijk dat een actrice als Octavia Spencer uit The Help weet hoe mijn washok eruit ziet."

De video van Gortworst is bepaald niet uniek. TikTok staat vol met dit soort filmpjes. "TikTok in coronatijd is best wel leuk. Veel mensen zitten thuis en maken daar video's over."

Deze gebruiker laat zien hoe ze in quarantaine zit met haar hond:

TikTok-gebruikers volgen vaak trends, nog meer dan op andere sociale media als Facebook en Instagram. Het platform moedigt dat ook aan met het groeperen van die trends (teken een varken met zeven cirkeltjes, doe een recordaantal buikspieroefeningen in 45 seconden). Doordat je de audio van video's kan hergebruiken, wordt op sommige thema's eindeloos gevarieerd:

Platforms als TikTok zijn extra belangrijk voor jongeren nu ze niet naar school kunnen en veel thuis zitten, zegt Marjolijn Antheunis, hoogleraar Communicatie en Technologie bij Tilburg University. "Sociale media als Instagram, Snapchat en TikTok hebben altijd al een verbindende functie, maar nu is er even geen offline alternatief meer. Jongeren hebben via sociale media toch het gevoel dat ze samen dingen kunnen doen."

Er zijn wel verschillen tussen sociale media. "Op Instagram worden vooral foto's gedeeld. Snapchat is meer bedoeld om met vrienden te communiceren, en op TikTok en Instagram willen tieners zich vaak laten zien aan hun vrienden en de rest van de wereld. Ze zijn voortdurend bezig creatieve filmpjes te maken. Zo experimenteren ze met hun identiteit, en krijgen ze bevestiging. Wat allebei enorm belangrijk is voor die leeftijdsgroep."

Sint-Maarten

Jeroen Gortworst (27) benadrukt dat zijn vliegtuigfilmpje niet helemaal origineel was. "Het idee van dat raampje bestond al langer, er zijn zelfs betere gemaakt."

Dat juist zijn video zoveel gedeeld wordt, is volgens hem toeval. "Ik had een willekeurig filmpje van een vliegtuiglanding opgezocht. Dat bleek op Sint-Maarten te zijn gefilmd. Mensen op dat eiland herkenden het en deelden het massaal. En daarna ging het de hele wereld over." Zijn mailbox zit vol bedankjes van inwoners van Sint-Maarten die hopen dat de video helpt het toerisme op het eiland aan te jagen.

Gortworst heeft inmiddels alweer een nieuw idee. "Iedere week zijn er nieuwe trends op TikTok. Nu is er een waarbij je, als in een game, corona moet verslaan. Met allerlei attributen, plastic handschoenen, gieters. Misschien doe ik daar iets mee."

Meeste scholen hebben alle leerlingen in beeld, toch met 5200 geen contact

2020-04-0900:46

De meeste basisscholen en middelbare scholen weten waar al hun leerlingen zijn, maar met 5200 leerlingen is er geen contact. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders. Op ruim 20 procent van de scholen weten schoolleiders van sommige leerlingen niet waar ze zijn, bijna 80 procent van de scholen heeft wel alle leerlingen in beeld.

Op de scholen die de leerlingen niet in beeld hebben, gaat het om gemiddeld vier kinderen. In veel gevallen zijn het leden van één gezin en soms gaat het om vluchtelingengezinnen, die ook in normale tijden soms zomaar verdwijnen.

"Scholen hebben vaak veel gedaan om het contact tot stand te brengen, zoals bellen, mailen, appen, langsgaan en het bezorgen van brieven in allerlei talen", zegt Petra van Haren van de AVS. "Als dat allemaal niet lukt, wordt de hulp van de gemeente of leerplichtambtenaar ingeschakeld, niet zozeer om te beboeten, maar om het contact te leggen of te herstellen in het belang van de kinderen."

Eerder zei de PO-Raad, de belangenbehartiger van basisschoolbesturen, dat het scholen en gemeenten niet lukt om in contact te komen met ruim 7000 basisschoolleerlingen.

In een reactie noemt minister Slob ieder kind dat niet in beeld is bij de scholen er een te veel. Hij wijst er overigens op dat de aantallen eerst hoger waren, en dat de huisbezoeken door sommige scholen en de inzet van leerplichtambtenaren en opsporingsambtenaren hun vruchten afwerpen. "Mijn oproep aan hen is daar echt mee te blijven doorgaan."

Speciale app voor melding mishandeling

Op een gemiddelde school zitten in normale tijden 296 leerlingen. Nu zijn dat er gemiddeld 17. Dat zijn leerlingen met ouders die een vitaal beroep hebben, leerlingen in kwetsbare posities of leerlingen die om een andere reden op school zijn. De AVS constateert dat er gemiddeld per school ook 14 kwetsbare leerlingen thuiszitten.

In de afgelopen twee weken deden schoolleiders gemiddeld één keer een melding bij Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat is voor 74 procent van hen evenveel als normaal, voor 14 procent meer en voor 12 procent minder.

Om de melding makkelijker te maken, komt de Beweging tegen Kindermishandeling vandaag samen met de AVS met een speciale app 'meldcode kindermishandeling'. "Juist in deze periode van afstandsonderwijs door het coronavirus bieden we zowel schoolleiders als leraren de mogelijkheid om vermoedens van kindermishandeling digitaal te melden", zegt Van Haren.

Ook lichaam van vermiste achterkleinzoon Robert Kennedy gevonden

2020-04-0900:12

Duikers in de Verenigde Staten hebben het lichaam gevonden van de achterkleinzoon van de vermoorde Democratische oud-presidentskandidaat Robert F. Kennedy. De 8-jarige Gideon McKean verdween vorige week samen met zijn moeder, nadat ze met een kano in Chesapeake Bay het water op waren gegaan.

Het lichaam van zijn moeder werd eergisteren al gevonden, na een zoektocht met onder meer onderwatercamera's.

Volgens de politie is het lichaam van de jongen teruggevonden zo'n drie kilometer ten zuiden van de woning van zijn oma. Dat is de plek waar Gideon en zijn moeder, Maeve Kennedy McKean, het water in gingen.

Bal terughalen

Het gezin was naar een woning aan het Chesapeake Bay afgereisd om de kinderen meer ruimte te geven dan in hun eigen huis in Washington. De vader van het gezin schreef vrijdag op Facebook dat ze in een kano waren gestapt om een bal terug te halen. "En ze werden op de een of andere manier door de wind of het getij de open baai ingeduwd."

Het is niet voor het eerst dat iemand van de Kennedy-dynastie een niet-natuurlijke dood sterft. Zo zijn er familieleden overleden aan drugs, door een ski-ongeluk en door een vliegtuigcrash. President John F. Kennedy werd in 1963 vermoord en zijn broer Robert in 1968.

Tweede verdachte opgepakt voor bijten agenten in Rotterdam

2020-04-0821:14

De politie heeft een tweede verdachte opgepakt die mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd.

Het incident gebeurde toen agenten meerdere mensen op de Bellamystraat in Rotterdam-West hadden aangesproken op hun gedrag. Zij hielden zich niet aan de afstandsregels die gelden vanwege het coronavirus. De agenten werden hierop door de groep aangevallen, waarbij een agent werd geschopt en gebeten.

Bij het incident raakten twee agenten gewond. Zij hebben vanwege de bijtwonden een tetanusprik gekregen en gebruiken antibiotica. De politie zegt dat het incident "een behoorlijke impact" had op de agenten en noemt dergelijke agressie en geweld tegen hulpverleners "volstrekt onacceptabel", "juist in deze moeilijke tijd".

De politie deelt op Instagram foto's van de bijtwonden die de twee agenten gisteravond opliepen. Een betrokken agent schrijft dat tijdens een vechtpartij met de verdachten de agenten een fiets naar zich gegooid kregen. Ook werden er bakstenen gegooid. "Terwijl we op de grond liggen probeert een man ons op het hoofd te schoppen", schrijft de agent.

Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

3