Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Macron wijst nieuwe burgemeesterskandidaat Parijs aan na seksschandaal

2020-02-1621:30

De regering van de Franse president Macron heeft minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester van Parijs. Ze vervangt Benjamin Griveaux, die zich moest terugtrekken vanwege een uitgelekte masturbatievideo.

Macron heeft ook direct een vervanger voor Buzyn als minister van Volksgezondheid naar voren geschoven: Olivier Veran, die net als zij een achtergrond als arts heeft.

Buzyn maakte de afgelopen weken naam door haar beleid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zij is uitgekozen onderstreept het grote belang dat Macron hecht aan de Parijse burgemeesterspost.

De post wordt momenteel bezet door Anne Hidalgo. De socialist doet het goed in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen, die volgende maand zijn.

Met Buzyn erbij zijn de drie belangrijkste kandidaat-burgemeesters van Parijs allen vrouw. In de peilingen is de conservatieve Rachida Dati tweede achter Hidalgo.

Vier doden bij ongeluk sportvliegtuig Zuid-Frankrijk

2020-02-1620:13

Bij een ongeluk met een sportvliegtuig in Zuid-Frankrijk zijn vier mensen omgekomen. Het toestel, een Piper Pa-28, stortte neer tussen Millau en La Cavalerie.

Bij de crash vloog het toestel in brand. Volgens tv-zender France 3 waren er twee piloten aan boord en een 15-jarige jongen. Het vierde slachtoffer was de vader van een van de piloten.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Mogelijk verloor de piloot de macht over het stuur door de harde wind.

Wie is de baas in de moskeeën? Spanning rond Kamer-onderzoek neemt toe

2020-02-1619:31

Vanaf morgen staan er weer spannende verhoren op de agenda van de Tweede Kamercommissie die ongewenste, buitenlandse beïnvloeding van moskeeën onderzoekt.

"De commissie voelt de spanning. Komende week komen bestuurders van moskeeën langs die bepaald niet staan te springen om informatie te delen. Sterker nog, zij beschuldigen de Tweede Kamer van een heksenjacht," zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander van Nieuwsuur:

Morgen gaat het om de As-Soenah-moskee in Den Haag, die onlangs opnieuw in opspraak kwam omdat een medewerker wordt vervolgd voor het aanbevelen van vrouwenbesnijdenis. Oud-Burgemeester Krikke van Den Haag wordt ook verhoord.

Twee dagen later staat de alFitrah-moskee in Utrecht op de agenda. Die begon weken geleden al een strijd met de Tweede Kamer. Het moskeebestuur weigerde informatie te geven, waarop de Kamer het bestuur voor de rechter daagde. Het hoger beroep dient op vrijdag 21 februari. Toch moet het bestuur woensdag verschijnen. De Utrechtse burgemeester Van Zanen komt ook.

Zorgen

Van de burgemeesters wil de commissie weten hoe een stad met problematische moskeeën moet omgaan en of de burgemeesters wel voldoende kunnen ingrijpen als bijvoorbeeld kinderen op Koranscholen leren dat niet-moslims vijanden zijn.

Die vijandigheid werd donderdag duidelijk, door de bedreigingen en verdachtmakingen van mensen die hun verhaal aan de commissie vertelden. De verhoren met bepaalde moskeebesturen liepen stroef.

Noorlander: "Om die reden vraagt de commissie zich af of de verhoren wel nieuwe informatie gaan opleveren. Sluiten de betrokken moskee-besturen niet juist de luiken door alle aandacht? Aan de andere kant toont juist die weigerachtigheid aan dat er wel degelijk problemen zijn met salafistische moskeeën."

Dreigementen

Terug naar afgelopen week. De AIVD waarschuwt er al langer voor. De nieuwe generatie salafistische moslims in Nederland vormt een serieuze bedreiging voor de Nederlandse rechtsstaat op de lange termijn, zei directeur Schoof.

De mensen die vorige week werden verhoord bevestigden dit beeld.

Bestuurders Laaouej en Harzi van gebedshuis Al Wasatia werden in Geleen hun moskee uitgewerkt door jongere, orthodoxe geloofsgenoten. Die lieten imams met terroristische contacten preken. Na hun verhoor door de Tweede Kamer werden zij bedreigd.

Harzi vertelde er over in Op1. De commissie vindt de bedreigingen onacceptabel:

Dat het moeilijk wordt om achter de oorzaak van toenemend salafisme in Nederland te komen bleek donderdag. De Blauwe Moskee en de Al-Fourqaan moskee zijn betaald met miljoenen euro's uit Qatar en Koeweit. Hebben die landen daardoor invloed, wil de commissie weten.

Nee, zei de tot de islam bekeerde Nederlander Jacob van der Blom van de Blauwe Moskee in Amsterdam. De geldschieters stellen volgens hem geen eisen. Dat er extremistische sprekers in de moskee komen heeft te maken met "open staan" voor alle meningen, zei hij.

Van der Blom vindt het niet verdacht dat de betalingen soms via vier tussenpersonen in Nederland terecht kwamen. "Zo willen zij dat regelen."

Nasr El Damanhoury van de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven en van de stichting Al Waqf was betrokken bij diverse omstreden salafistische projecten. Hoe dat zit wilde El Damanhoury niet kwijt. Hij had vooral kritiek op de Tweede Kamer-commissie.

Het is dus de vraag of het komende week beter gaat. Donderdag komt de moskeeketen van de Turkse overheid aan bod. Hier gaat het niet over rechtstreekse financiering uit Koeweit of Qatar, maar over religieuze en politieke invloed van de Turkse overheid, die de meeste imams opleidt en betaalt.

Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel vertelde de commissie eerder dat Turkije via de moskeeën religieus nationalisme verspreidt onder Turkse Nederlanders. "Al zijn ze op Nederlands grondgebied, mentaal zijn ze in Turkije", zei zij. Andersdenkenden worden bedreigd. Ook de laatste verhoren zullen dus zeker tot discussie leiden.

Noorlander: "Maar zelfs als het laatste verhoor achter de rug is, hebben we nog geen volledig beeld van wat de commissie weet. Want in de voorbereiding zijn bij verschillende bronnen grote hoeveelheden informatie opgevraagd. Dan gaat het over bankgegevens en netwerken van personen in binnen en buitenland die de gang van zaken binnen de Nederlandse moskeeën naar hun hand willen zetten. Het blijft dus spannend."

De commissie wil het eindrapport in april af hebben.

Assad herovert dertig plaatsen in regio Aleppo

2020-02-1619:18

Syrische troepen hebben vandaag minstens dertig plaatsen in de regio-Aleppo veroverd, melden Syrische staatsmedia en het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. President Assad is vastbesloten heel Syrië te heroveren, zei hij op een bijeenkomst met Iraanse parlementariërs.

Met de aanvallen drijft Assad de rebellen in het noordwesten van Syrië verder richting Idlib. Die provincie aan de grens met Turkije is het laatste deel van het land dat nog in handen is van rebellen tegen het regime van Assad.

Turkije steunt rebellen in Idlib, wat de laatste tijd tot confrontaties tussen Turkse en Syrische troepen leidde. In Turkije zijn al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen en het land vreest dat er nog meer komen als het Syrische regeringsleger Idlib herovert.

Assad krijgt hulp van Rusland en Iran. Turkije en Rusland probeerden deze week vergeefs een akkoord te bereiken. Morgen worden die gesprekken hervat.

Noordwest-Syrië gaat gebukt onder een humanitaire crisis. Een vijfde van de 4 miljoen burgers in het gebied is ontheemd. Zij moeten de winter zien door te komen in tijdelijke onderkomens.

Spaanse politie pakt Nederlandse drugssmokkelaars op

2020-02-1617:44

De Spaanse politie heeft in Alicante vier Nederlanders opgepakt op verdenking van drugssmokkel. Volgens de politie vormden ze een criminele organisatie. Een van de arrestanten wordt volgens de Spaanse politie bovendien verdacht van drie moorden in Nederland, een ander zou lid zijn van een "zeer gevaarlijke" motorbende.

De politie nam bij de arrestaties 100 kilo marihuana, 550 cannabisplanten, een wapen en geld in beslag. Volgens de krant Diario Informacion kwam de politie de Nederlanders op het spoor door invallen in een cannabisclub in Alicante. De agenten ontdekten waar ze hun drugs verstopten en arresteerde hen bij het verlaten van een van deze locaties.

De Nederlanders zijn tussen de 44 en 56 jaar. Ze worden verdacht van drugssmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, fraude en illegaal wapenbezit. De Nederlandse politie is van de arrestaties op de hoogte gebracht.

2