Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Passagiersstroom KLM afgelopen maand gehalveerd door coronacrisis

2020-04-0907:32

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft afgelopen maand 54 procent minder passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral op bestemmingen in Azië daalde het aantal passagiers, met ruim 61 procent.

KLM houdt momenteel bijna de hele vloot aan de grond. Sinds eind januari heeft KLM steeds meer bestemmingen en vluchten moeten annuleren. Eerst op China, daarna ook op onder meer Italië en Amerika, toen president Trump een inreisverbod voor Europeanen aankondigde.

In totaal werden bijna 1,3 miljoen passagiers afgelopen maand door KLM vervoerd. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 2,8 miljoen. Ook partner Air France heeft te maken met een forse daling. In maart vervoerden zij bijna 1,8 miljoen passagiers, ten opzichte van ruim 4,3 miljoen in maart 2019.

10 procent van de vluchten

Doordat steeds meer vluchten en bestemmingen werden geannuleerd, was de capaciteit van KLM in de laatste dagen van maart nog slechts 15 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Vanaf april voert Air France-KLM nog 10 procent van de vluchten uit ten opzichte van vorig jaar. Dochterbedrijf Transavia vliegt helemaal niet meer. "Het is onduidelijk wanneer het wereldwijde KLM-netwerk weer terug zal zijn op zijn oorspronkelijke omvang", schrijft het bedrijf.

Steun van Nederlandse en Franse staat

Vorige week meldde persbureau Reuters dat Air France-KLM met banken praat over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro, en de Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Minister Hoekstra van Financiën heeft dat niet bevestigd, maar zegt wel dat hij intensieve gesprekken voert met Air France-KLM en de Franse staat. Ruim drie weken geleden zei Hoekstra al in tv-programma Buitenhof dat het kabinet alles gaat doen wat nodig is om KLM en Schiphol overeind te houden.

Sleutelfiguur in Lewinsky-schandaal Linda Tripp (70) overleden

2020-04-0906:40

In de Verenigde Staten is Linda Tripp gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Zij speelde een belangrijke rol in het schandaal rond Monica Lewinsky en de daaropvolgende afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze maakte opnames van telefoongesprekken met stagiaire Lewinsky, die daarin vertelde over haar seksuele relatie met Clinton. Tripp gaf de opnames aan speciaal aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook bij weekblad Newsweek terecht.

Starr deed onderzoek naar corruptie en een eerder geval van mogelijke seksuele intimidatie door Clinton. Samen met het verhaal van Lewinsky leidde dat tot een 453 pagina's tellend rapport. Clinton beweerde in hoorzittingen onder ede nooit seks te hebben gehad met de stagiaire.

Het leidde tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. De Senaat sprak hem vrij, waardoor hij aan kon blijven als president.

Verrader

Bij een deel van het publiek werd Tripp gezien als een belangrijke klokkenluider, maar er waren ook veel mensen die haar zagen als een verrader. Dat kwam door de manier waarop ze aan de opnames was gekomen. Tripp was in het Pentagon bevriend geraakt met Lewinsky, die haar in vertrouwen nam en vertelde over haar seksuele relatie met Clinton.

Op advies van een literair agent besloot Tripp die gesprekken op te nemen. Newsweek kreeg ze later in handen. In de gesprekken moedigde Tripp Lewinsky aan om te vertellen over haar contacten met de president. Ook suggereerde Tripp dat ze bewijsmateriaal, zoals een jurk met spermavlekken van Clinton, goed moest bewaren als een soort 'verzekeringspolis'.

Tripp werd op de laatste dag van het presidentschap van Clinton in 2001 ontslagen. Daarna werkte ze zelden mee aan optredens in de media.

Monica Lewinsky verstuurde gisteren, voor het overlijden van Tripp bekend was, nog een opvallende tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd is:

Ook etenbestelsite Takeaway merkt dip door corona-uitbraak

2020-04-0905:32

Maaltijdbezorgbedrijf Takeaway.com, het bedrijf achter de Nederlandse site Thuisbezorgd, heeft een dip gehad in het aantal orders in maart. Veel restaurants sloten de deuren en vanuit kantoren werden er minder lunches en maaltijden besteld. Ook had het bedrijf last van DDoS-aanvallen, waardoor honderdduizenden bestellingen werden geraakt.

Aan het eind van de maand krabbelde het aantal bestellingen op, ook omdat steeds meer restaurants via etenbestelsites zijn gaan bezorgen. "We zijn een van de weinige, bevoorrechte bedrijven die slechts beperkt geraakt worden door de crisis", zegt Takeaway-oprichter Jitse Groen.

Over het hele eerste kwartaal kwamen er 10 miljoen maaltijdbestellingen in Nederland binnen, dat is 11 procent meer dan een jaar geleden.

De laatste weken hebben 2000 restaurants zich aangemeld. Omdat er geen klanten meer in de zaak mogen zitten vanwege het coronavirus, willen omzetdaling opvangen door maaltijden te laten afhalen en te bezorgen.

Geen oplossing

Volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen verliezen horecabedrijven gezamenlijk 2,9 miljard euro aan omzet doordat ze grotendeels gesloten moeten zijn. Als ook in mei restaurants dicht moeten blijven, verdubbelt dat bedrag.

Met het bezorgen van maaltijden wordt lang niet alle pijn weggenomen, zegt Leonie van Spronsen van het adviesbureau. "Vooral voor snackbars lijkt dat nu een oplossing, maar de locatie is heel bepalend. Zit je in het buitengebied dan is het veel lastiger om je maaltijden op goede temperatuur bij de klant te krijgen."

Voor luxere restaurants is het nog lastiger om het omzetverlies op te vangen. "Bij luxe restaurants betaal je naast het eten voor de service en de ambiance. Restaurants die maaltijden bezorgen doen dat nu vaak voor veel lagere prijzen dan gebruikelijk. Voor die restaurants is bezorgen een schrale troost."

Duitsland

Takeaway.com, de grootste in z'n markt in Europa, verwacht dat de dip in maart tijdelijk was en rekent voor de rest van het jaar weer op groei. Vooral in Duitsland gaat het hard. Daar verdubbelde dit jaar tot nu toe het aantal bestellingen ruim. De financiële resultaten maakt het bedrijf later bekend.

Beleggers zijn tevreden met de cijfers. Het aandeel Takeaway is meer dan 10 procent gestegen op de beurs.

Wekdienst 9/4: Correspondent live vanuit Wuhan • Uitspraak moordzaak Bredase flat

2020-04-0905:04

Goedemorgen! De rechter doet uitspraak in de zaak van de twee moordverdachten die in 2018 van het balkon van een flat in Breda zijn gesprongen en het kabinet komt bijeen voor crisisberaad.

Het wordt vandaag vrij zonnig, met 15 graden op de Wadden tot 23 graden in het zuidoosten. De komende dagen blijft het vrij warm met ook redelijk wat zon. Wel neemt vanaf zondag de kans op een bui toe.

Moet je de deur uit vandaag? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechter doet uitspraak in de zaak van Azzedine A. en Anel B. Zij worden verdacht van de moord op een 25-jarige man, die begin 2018 werd aangetroffen in zijn appartement in Breda met twee kogels door zijn hoofd. Hoe is het nu in Wuhan? Om 10 uur praat NOS-correspondent Sjoerd den Daas je live bij vanuit de stad. Volg de livestream in de app, op NOS.nl en de NOS-kanalen op Facebook en Youtube. Om 16 uur is er een crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis. Na afloop is een persmoment, dat te volgen is via NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Voor de tweede dag op rij zijn er in de Verenigde Staten bijna 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dinsdag stierven 1939 inwoners, het afgelopen etmaal waren het er 1973. Daarmee komt het dodental in de VS op 14.695, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.

Ander nieuws uit de nacht:

Ook lichaam van vermiste achterkleinzoon Robert Kennedy gevonden: de 8-jarige Gideon McKean verdween vorige week samen met zijn moeder bij het kanovaren in de Amerikaanse staat Maryland. Het lichaam van zijn moeder Maeve Kennedy McKean werd eergisteren gevonden.

Meeste scholen hebben alle leerlingen in beeld, toch met 5200 geen contact: op ruim twintig procent van de scholen weten schoolleiders van sommige leerlingen niet waar ze zijn, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders.

U2 doneert 10 miljoen voor Ierse beschermingsmiddelen: het eerste materiaal dat met het geld is gekocht, waaronder een miljoen wegwerphandschoenen. is deze week vanuit China aangekomen in Ierland.

En dan nog even dit:

Op de app TikTok leven jongeren zich uit tijdens de coronacrisis. Sommige video's gaan de hele wereld over. Zo ook die van NOS-verslaggever Jeroen Gortworst. Hij had niet verwacht dat zijn nepvliegtuigfilmpje zo ontzettend veel gedeeld zou worden. Het fragment is uitgezonden in talkshows als Goodmorning Britain van de BBC en de Today Show in de VS en sommige bekende sterren reageren erop.

Voor wie het filmpje gemist had, en voor wie er nog een keer om wil lachen: dit is hem.

Fijne dag!

TikTok in coronatijd: opbeurende video's gaan de wereld over

2020-04-0904:37

Een tablet met een video van een vliegtuigraampje achter de deur van je wasmachine, en heel even is het of je weer echt in een vliegtuig zit. Het is een van de talloze vrolijke filmpjes waarmee (vooral) jongeren op TikTok de coronatijd doorkomen. Sommige video's op het social media-platform bereiken miljoenen mensen wereldwijd.

Verslaggever Jeroen Gortworst van NOS Stories had niet verwacht dat zijn nepvliegtuigfilmpje zo ontzettend veel gedeeld zou worden. Vooral nadat het TikTok-filmpje ook op Facebook was gezet, ging het hard. "Gisteren stond de video via een Facebookpost op meer dan zestien miljoen views en sindsdien is hij weer op honderden andere platforms doorgeplaatst. Ik ben gestopt met tellen."

Voor wie het filmpje gemist had, en voor wie er nog een keer om wil lachen: dit is hem.

Media tot in Nieuw Zeeland schrijven over het filmpje van de NOS'er en het is uitgezonden in talkshows als Good Morning Britain van de BBC en de Today Show in de VS. Ook sommige bekende sterren reageren erop. "Het is een beetje onwerkelijk dat een actrice als Octavia Spencer uit The Help weet hoe mijn washok eruit ziet."

De video van Gortworst is bepaald niet uniek. TikTok staat vol met dit soort filmpjes. "TikTok in coronatijd is best wel leuk. Veel mensen zitten thuis en maken daar video's over."

Deze gebruiker laat zien hoe ze in quarantaine zit met haar hond:

TikTok-gebruikers volgen vaak trends, nog meer dan op andere sociale media als Facebook en Instagram. Het platform moedigt dat ook aan met het groeperen van die trends (teken een varken met zeven cirkeltjes, doe een recordaantal buikspieroefeningen in 45 seconden). Doordat je de audio van video's kan hergebruiken, wordt op sommige thema's eindeloos gevarieerd:

Platforms als TikTok zijn extra belangrijk voor jongeren nu ze niet naar school kunnen en veel thuis zitten, zegt Marjolijn Antheunis, hoogleraar Communicatie en Technologie bij Tilburg University. "Sociale media als Instagram, Snapchat en TikTok hebben altijd al een verbindende functie, maar nu is er even geen offline alternatief meer. Jongeren hebben via sociale media toch het gevoel dat ze samen dingen kunnen doen."

Er zijn wel verschillen tussen sociale media. "Op Instagram worden vooral foto's gedeeld. Snapchat is meer bedoeld om met vrienden te communiceren, en op TikTok en Instagram willen tieners zich vaak laten zien aan hun vrienden en de rest van de wereld. Ze zijn voortdurend bezig creatieve filmpjes te maken. Zo experimenteren ze met hun identiteit, en krijgen ze bevestiging. Wat allebei enorm belangrijk is voor die leeftijdsgroep."

Sint-Maarten

Jeroen Gortworst (27) benadrukt dat zijn vliegtuigfilmpje niet helemaal origineel was. "Het idee van dat raampje bestond al langer, er zijn zelfs betere gemaakt."

Dat juist zijn video zoveel gedeeld wordt, is volgens hem toeval. "Ik had een willekeurig filmpje van een vliegtuiglanding opgezocht. Dat bleek op Sint-Maarten te zijn gefilmd. Mensen op dat eiland herkenden het en deelden het massaal. En daarna ging het de hele wereld over." Zijn mailbox zit vol bedankjes van inwoners van Sint-Maarten die hopen dat de video helpt het toerisme op het eiland aan te jagen.

Gortworst heeft inmiddels alweer een nieuw idee. "Iedere week zijn er nieuwe trends op TikTok. Nu is er een waarbij je, als in een game, corona moet verslaan. Met allerlei attributen, plastic handschoenen, gieters. Misschien doe ik daar iets mee."

2