Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Vermoeden brandstichting 5G-telefoonzendmast, eigenaar gaat aangifte doen

2020-04-0615:34

Netwerkbedrijf Cellnex Telecom gaat aangifte doen van een brand in een zendmast die het heeft in het Brabantse Deurne. Het bedrijf vermoedt dat er sprake is van brandstichting. De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag.

Het incident volgt op branden in zendmasten in het Verenigd Koninkrijk. Ook daar zijn vermoedens van brandstichting, waarbij een verband wordt gelegd met complottheorieën die rondgaan op sociale media. In dergelijke theorieën wordt beweerd dat de nieuwe telecom-norm 5G een rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Deskundigen spreken dat nadrukkelijk tegen evenals, een Britse factcheck-organisatie.

In een persconferentie sprak de directeur van de Britse gezondheidszorgdienst van "gevaarlijke onzin" en "de ergste vorm van nepnieuws". "Ik ben zeer verontwaardigd en vind het weerzinwekkend dat mensen zich richten tegen de infrastructuur die we nodig hebben in deze crisis."

In hoeverre er in Brabant ook een verband is te leggen met de complottheorieën is onduidelijk. Wel is op een elektriciteitskast de tekst "Fuck 5G" aangetroffen, maar het is niet vastgesteld dat die tekst er tegelijkertijd met de brand op is gezet.

Brand begon aan buitenkant

"We hebben ter plaatse samen met de leverancier onderzoek gedaan", zegt Ed Boerema, manager bij Cellnex Telecom. "De brand is begonnen aan de buitenkant van de apparatuurkast. Op basis daarvan trekken wij de conclusie dat de brand niet in de kast is begonnen of is ontstaan door kortsluiting."

Een woordvoerder van de politie laat weten niet veel over de zaak te kunnen zeggen, maar gaat ervan uit dat er een onderzoek gestart zal worden als er aangifte is gedaan.

In Nederland bestaat 5G alleen nog in de vorm van proefopstellingen; er is nog geen netwerk. De frequenties moeten nog worden geveild en dat moet eind juni zijn afgerond. In het Verenigd Koninkrijk is al wel begonnen met de introductie van 5G.

De mast in Deurne wordt gebruikt door meerdere providers voor 2G-, 3G- en 4G-verbindingen. Woordvoerders van KPN en T-Mobile noemen het "te gek voor woorden" als er inderdaad sprake is van brandstichting.

De telecomproviders benadrukken dat mobiele communicatie juist nu essentieel is. Het wegvallen van een zendmast door brand kan leiden tot verminderde bereikbaarheid en het kan zelfs zo zijn dat iemand hierdoor bijvoorbeeld niet meer kan bellen naar het noodnummer 112.

Verhalen gaan al langer rond

De complottheorieën over 5G en het coronavirus gaan al langer rond. Uit onderzoek van Brandpunt+ blijkt dat in januari hierover al berichten zijn verschenen. Er wordt over gesproken in Facebookgroepen en in video's op YouTube.

Secretaris Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat veel voorlichting geeft over 5G, hoorde twee weken geleden voor het eerst de theorie. "Ik kreeg een vraag waarbij 5G in China werd gekoppeld aan het coronavirus. Ik stond toen even met mijn mond vol tanden. Ik ben geschrokken van welke complottheorieën er allemaal rondgaan, met de meest waanzinnige veronderstellingen. Het slaat werkelijk helemaal nergens op."

Nu de verhalen op sociale media fysieke gevolgen krijgen, wil de Britse overheid met techplatforms hierover in gesprek, meldde The Guardian gisteren.

Facebook zegt in een reactie dat het "onjuiste beweringen die covid-19 koppelen aan 5G-technologie en die kunnen leiden tot lichamelijk letsel" zal verwijderen. YouTube kondigde dit weekend aan video's waarin de theorie wordt besproken minder zichtbaar te maken op het platform. Als er actief wordt opgeroepen om een zendmast in brand te steken wordt zo'n oproep verwijderd, zeggen beide platforms.

Jarenlange celstraffen voor Nederlandse verdachten van internationale btw-fraude

2020-04-0615:09

Bij de rechtbank in Almelo zijn zes verdachten veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vijfeneenhalf jaar voor hun rol in een grootschalige, internationale btw-carrouselfraude. De rechter achtte vijf van hen schuldig aan valsheid in geschrifte, belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een zesde verdachte werd vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie.

De verdachten maakten misbruik van belastingteruggave van btw bij de handel tussen EU-lidstaten. Op papier verhandelden ze ongeveer een half miljard euro aan elektronica, zoals computerchips, mobiele telefoons en tablets in Europa.

In werkelijkheid werden nauwelijks goederen geleverd. Bij deze zogeheten btw-carrouselfraude wordt ten onrechte btw teruggevraagd onder regels die de handel tussen EU-landen met elk een eigen btw-systeem moeten versoepelen, Jaarlijks lijdt dit soort fraude tot een schadepost van naar schatting 50 miljard euro in de EU.

Voor het onderzoek heeft Nederland nauw samengewerkt met instanties in Tsjechië, Polen en Duitsland. De handel was zo wijdverbreid dat er rechtshulpverzoeken waren aan landen als België, Cyprus, Denemarken, Gibraltar, Ierland, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Hong Kong, de VS en de Seychellen.

De Nederlandse schatkist is vermoedelijk voor meer dan 20 miljoen euro benadeeld, maar de schadepost is vermoedelijk nog hoger voor andere betrokken landen. Eerder zijn in Duitsland verdachten die betrokken waren bij deze zwendel tot jarenlange celstraffen veroordeeld.

Denk-Kamerlid Kuzu beschuldigt collega Öztürk van politieke broedermoord

2020-04-0614:45

Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk haalt in een schriftelijke verklaring hard uit naar zijn collega Selçuk Öztürk, met wie hij samen de partij oprichtte. Volgens Kuzu heeft Öztürk "politieke broedermoord" op hem gepleegd. Daarmee lijkt het conflict in de partij nog verder op te laaien.

Kuzu schrijft dat zijn strijdmakker, die ook partijvoorzitter is, hem vorige week "voor de bus heeft gegooid" in een persverklaring van het bestuur. Daarin stond dat de partij Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap heeft afgenomen, als straf voor een buitenechtelijke affaire.

Hij vindt dat de leden op een Algemene Ledenvergadering in juni een oordeel moeten vellen over de kwestie. "Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is."

Kuzu geeft in de verklaring zijn visie op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, waarin de verhoudingen tussen hem en Öztürk steeds verder verslechterden. Volgens Kuzu knapte er in december iets bij Öztürk. Kuzu was toen samen met fractiegenoot Farid Azarkan naar Istanbul gereisd, en sprak daar onder meer over de toekomst van de partij:

Die reis, en het feit dat er over het lijsttrekkerschap was gesproken, schoten Öztürk in het verkeerde keelgat. Dat blijkt ook uit een briefwisseling die in handen is van de NOS. Öztürk was vantevoren niet op de hoogte van de reis en wilde een onderzoekscommissie instellen, omdat de partij er mogelijk door geschaad was. Zover kwam het uiteindelijk niet.

Kort daarna kwam het tot een gesprek tussen de twee partijoprichters. Volgens Kuzu rakelde Öztürk in dat gesprek opnieuw de kwestie van de buitenechtelijke affaire uit 2018 op. Kamervoorzitter Arib zou op de hoogte zijn en de zaak mogelijk voor de verkiezingen gaan lekken om Denk te saboteren. Mede daarom wilde het bestuur Kuzu niet als lijsttrekker, was de boodschap. "Mijn vertrouwen verdween als sneeuw voor de zon en ik besloot aan te kondigen dat ik ermee zou stoppen", schrijft Kuzu.

Nog veel steun in de partij

Uiteindelijk kwam de affaire vorige week via HP/De Tijd toch in de publiciteit. Volgens Kuzu heeft Öztürk bewust de zaak opgerakeld om hem ten val te brengen. "Broedermoord op zijn pijnlijkst."

Öztürk zou heel erg zijn best hebben gedaan om via het kader van Denk en de lokale volksvertegenwoordigers de opinie binnen de partij te beïnvloeden. "Het zal hem niet lukken." Kuzu denkt nog veel steun te hebben binnen Denk. Hij wijst erop dat Öztürk niet meer dan 10.000 stemmen haalde in 2017, terwijl hijzelf 126.000 kiezers achter zich kreeg.

Kuzu zegt in een toelichting dat hij niet opstapt uit de fractie en zijn Kamerzetel houdt. "Ik laat me niet wegjagen uit de partij die ik zelf opgericht heb." Farid Azarkan, die door het bestuur voorlopig is aangewezen als fractievoorzitter, zegt dat hij goed samenwerkt met partijvoorzitter en fractiegenoot Öztürk, "om Denk door deze lastige tijd heen te loodsen."

23 jaar cel voor moord op Slowaakse journalist Jan Kuciak

2020-04-0614:08

Een rechtbank in Slowakije heeft een oud-militair veroordeeld tot 23 jaar cel voor de geruchtmakende moord op journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. De twee werden twee jaar geleden doodgeschoten.

De verdachte, Miroslav Marcek, was niet op de zitting aanwezig. Hij heeft in januari schuld bekend bij de behandeling van de zaak in de rechtbank.

De rechter noemde het een koelbloedige, kwaadaardige daad waarbij de slachtoffers geen kans hadden om zich te verdedigen. De bekentenis van Marcek heeft wel geleid tot een lagere celstraf dan was geëist. De openbaar aanklager wil dat de dader 25 jaar de cel in gaat en gaat tegen het vonnis in beroep.

Corruptie

De moord leidde tot grote demonstraties en een politieke crisis in Slowakije. Premier Fico en de hoogste politiebaas traden af. Kuciak deed onderzoek naar banden tussen adviseurs van Fico en de Zuid-Italiaanse maffia 'ndrangheta. Het zou gaan om grootschalige fraude met Europese subsidies.

De presidentsverkiezingen van vorig jaar leidden mede door de zaak-Kuciak tot een overwinning voor de juriste Zuzana Caputová, die zich sterk maakt voor de bestrijding van corruptie.

Belasting ontduiken

Er zijn nog andere verdachten in de zaak. Die hebben de aanklachten die tegen hen waren opgesteld ontkend. Vastgoedmagnaat Marián Kocner zou via een tussenpersoon opdracht hebben gegeven voor de moorden. Kuciak was financiële constructies van Kocner om belasting te ontduiken op het spoor. Zijn zaak loopt nog.

Een andere verdachte, 42-jarige Zoltán Andruskó, werd al eerder veroordeeld tot 15 jaar cel voor medeplichtigheid.

‘De kans dat we besmet worden heeft een enorme impact op ons thuisfront’

2020-04-0613:48

"Dit weekend moest ik werken en hadden we opeens weer wat 'ouderwetse' ritten. Dat ik bij de melding op het schermpje geen covid zag, maar bijvoorbeeld een ongeval of een hersenbloeding. Klinkt misschien gek maar dat voelt dan meteen weer een beetje vertrouwd.

Ons werk is de afgelopen weken namelijk zo ontzettend veranderd. Het waren bijna alleen nog maar ritten met mensen die besmet waren met het coronavirus. Dan moet je allemaal beschermingsmiddelen dragen en een heel ander protocol volgen. Dat is heel maf en beangstigend. Je kunt niet meer de dingen doen die jij zelf belangrijk vindt. Zoals mensen geruststellen en hun angst wegnemen door ze even te aaien of hun hand vast te pakken.

Afgelopen week haalden we een patiënt op die er erg slecht aan toe was. Dan zit ik helemaal ingepakt in de ambulance in mijn beschermende pak, handschoenen aan, bril op en mondmasker voor. Je mag zo min mogelijk contact hebben met zo'n patiënt. Maar ik dacht in dit geval: ik ga deze persoon toch even over het hoofd aaien. Mijn collega voorin de ambulance zag het op z'n videoschermpje en zei later tegen me: "Je moest het doen hè? Ik snap het ook wel."

We krijgen gelukkig veel steun. Het is grappig om te zien dat er nu veel meer mensen even naar ons zwaaien als we in de ambulance rijden. Voorheen gebeurde dat eigenlijk alleen als je kleine kinderen zag, maar nu ook fietsers, een duimpje omhoog van een vrachtwagenchauffeur. Dat is heel leuk. Maar er is ook een andere kant. Aan de ene kant noemen ze ons helden, maar aan de andere kant lijken we melaats. Als we de straat inrijden en in onze witte pakken uitstappen, zijn de mensen bang voor ons.

Mijn collega's merken dat ook in hun privéleven. Buren die extra afstand houden omdat ze bang zijn dat we ze zouden kunnen besmetten, maar ook partners die onzeker en angstig zijn. Of collega's die een kleine baby thuis hebben en zich zorgen maken of ze die zouden kunnen besmetten. Het heeft allemaal een enorme impact op je gezinsleven.

Zelf heb ik twee jongens van 22 en 23. Na mijn eerste rit met een coronapatiënt voelde ik me opeens heel kwetsbaar. Dan krijgt die angst je toch eventjes te pakken. Ik heb meteen wat met de hypotheek geregeld zodat de jongens gewoon in ons huis kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt.

Gelukkig krijg ik ook regelmatig nog een lach op m'n gezicht deze dagen. Laatst kregen we bijvoorbeeld een covid-melding en moest ik me weer in m'n beschermende pak hijsen. Toen zag ik dat dat pak gedoneerd was door een asbestverwijderaar. Daarna zette ik een bril op van een vuurwerkbedrijf. Dat die bedrijven aan ons denken geeft me zo'n goed gevoel. Zij helpen mee om te zorgen dat ik na mijn dienst weer veilig naar huis kan. Prachtig!"

<
1