Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Orkaan Harold raast over Vanuatu

2020-04-0612:55

Een zware orkaan heeft in grote delen van Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Oceaan, schade aangericht. Het land is getroffen door hevige regenval en overstromingen. Orkaan Harold kwam afgelopen nacht aan land met windsnelheden tot 235 km/u en is uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie, de hoogste die er is.

De Republiek Vanuatu bestaat uit 83 eilanden met in totaal ongeveer 300.000 inwoners. De eilandengroep ligt zo'n 2000 kilometer ten noordoosten van Australië.

Volgens het hoofd van VN-hulporganisatie Unicef Pacific is er geen communicatie meer mogelijk met andere eilanden in de Stille Oceaan. Op foto's uit Luganville, de op een na grootste stad in Vanuatu, is te zien dat daken van huizen zijn gewaaid. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden. De orkaan is nu onderweg naar de hoofdstad Port Vila.

In Vanuatu is vanwege het coronavirus de noodtoestand van kracht. De grenzen zijn gesloten voor internationale vluchten, er is een avondklok ingesteld en bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn verboden.

Vanuatu is een van de weinige landen ter wereld waar geen besmettingsgevallen bekend zijn. Toch is de overheid bang voor een uitbraak, omdat het gezondheidssysteem dat niet aan zou kunnen.

Passagiers vermist

De orkaan komt uit de richting van de Salomonseilanden. Daar raakten dit weekend 27 passagiers van een veerboot vermist, nadat zij overboord waren geslagen. Vermoedelijk zijn zij door golven van het dek geslagen. Inmiddels zijn de lichamen van vijf personen uit het water gehaald. Er zijn nog 22 mensen vermist.

Podcast de Dag: hoe ziekenhuizen hun voorraden veiligstellen

2020-04-0612:52

Het is ieder voor zich momenteel op de wereldwijde markt voor beademingsmachines, mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten. Landen zetten alles op alles om zo veel mogelijk spullen naar zich toe te trekken.

Bestaande contracten voor leveringen worden niet meer gerespecteerd, aanbestedingsregels worden overboord gegooid, politiek gewicht wordt in de schaal gelegd, en als het nodig is gaan inkopers zelf de zwarte markt op om aan spullen te komen.

Inkoop is dus alles. Maar hoe is dat in Nederland geregeld? Tot iets meer dan een week geleden was ieder ziekenhuis zelf verantwoordelijk voor de inkoop van medische beschermende middelen. In podcast De Dag hoor je de senior inkoper van de Gelre ziekenhuizen, Aletta Manders, die al begin februari zag aankomen dat er grote tekorten zouden ontstaan. Aan haar de stressvolle taak om genoeg voorraad voor haar ziekenhuis veilig te stellen terwijl de rest van de wereld op precies diezelfde materialen aast.

'Het ziekenhuis is in oorlog'

"Twee weken geleden realiseerde ik me dat ik een ander pand aan het binnenlopen was", zegt Manders. "Er is een soort commandostructuur in gekomen. Het ziekenhuis is in oorlog."

Ze werkt al twintig jaar in de zorg, en nooit heeft ze iets vergelijkbaars meegemaakt. "Dit heeft nog nooit iemand gedaan. Dit is echt learning on the job."

Al heel vroeg merkte Manders dat er moeilijke tijden aan kwamen. Ze begon al meer in te kopen, ruim twee weken voordat de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld was. "Zelfs voor Italië." Het waren haar leveranciers die haar waarschuwden. "Zij zeiden: wij zien een verhoogde afname bij andere klanten. Let goed op."

Toch was het toen nog onmogelijk om te voorzien hoeveel patiënten met het virus in haar ziekenhuis terecht zouden komen. Manders: "Waar we toen aan dachten is maar 10 procent van wat er nu blijkt te zijn."

Weggekocht door Amerikanen

Nu is ze voortdurend op zoek naar betrouwbare partijen hulpmiddelen. En dat valt niet mee. Niet alleen omdat het van een afstand niet te zeggen is of de materialen van andere leveranciers dan met wie ze normaal werkt van de juiste kwaliteit zijn. Er zijn ook kapers op de kust. Zo is een partij mondkapjes, nadat haar tussenhandelaar ze bij een fabriek had opgekocht, haar ontkomen.

Manders: "Er staan daar gewoon opkopers voor de deur, die vragen: wat wil je hebben voor die partij?" Zo verdwijnt er veel naar Amerika.

Terwijl de aandacht nu vooral uitgaat naar mondkapjes en beschermende kleding, ziet Manders ook nieuwe tekorten ontstaan waar we nog niet eerder over gehoord hebben, zoals de speciale voeding die op de intensive care wordt gebruikt.

"Daarvan zie je van dat de leverancier moeite heeft om de productie bij te houden", zegt Manders. En naast IC-voeding zie je volgens haar ook problemen ontstaan bij onder andere gesloten uitzuig-systemen om de longen schoon te zuigen bij een IC-patiënt.

Weg uit China?

Nederland, en ook de rest van de wereld, is voor een groot deel afhankelijk van China voor de aanvoer van medische hulpmiddelen en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van corona-patiënten. De VS heeft al gezegd eraan te gaan werken om meer op eigen benen te kunnen staan en ook in Europa gaan stemmen op om de productie toch weer meer terug naar hier te halen.

China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt hoe daar in China met bezorgdheid naar gekeken wordt en hoe het land juist nu wil laten zien dat de rest van de wereld kan rekenen op een betrouwbare toevoer.

Geen vertraging brexit-onderhandelingen door coronavirus

2020-04-0612:38

De Britse regering is van plan de besprekingen met de Europese Unie over de toekomstige relatie na de brexit gewoon voort te zetten. Ook wordt niet overwogen de overgangsperiode te verlengen. Dat maakte een woordvoerder van premier Johnson bekend.

"In de wet is vastgelegd dat de overgangsperiode afloopt op 31 december", zei Johnsons woordvoerder. De gesprekken met de EU-onderhandelaar worden telefonisch gevoerd. "We zijn vastbesloten de onderhandelingen voort te zetten."

Boris Johnson ligt sinds gisteren in het ziekenhuis. Tien dagen geleden werd vastgesteld dat hij besmet is met het coronavirus. In het ziekenhuis ondergaat hij een aantal tests. Een voorzorgsmaatregel op advies van zijn huisarts, zegt de regering.

Johnson leidt de regering vanuit zijn ziekenhuisbed. "De premier had een goede nacht en heeft een goed humeur. Hij volgt de aanwijzingen van het personeel op." Mocht hij toch uitvallen, dan zal minister Raab van Buitenlandse Zaken de zaken behartigen. Hij leidde vanochtend ook de corona-bijeenkomst.

Marechaussee: vervalste documenten lijken steeds echter

2020-04-0612:36

Aan de Nederlandse grenzen zijn vorig jaar 1487 valse reisdocumenten onderschept. Bijna 80 procent daarvan werd gevonden op luchthavens, de rest aan de grens met België en Duitsland of aan de zeegrenzen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Marechaussee over 2019. De vervalsingen worden steeds beter, waardoor er bij de marechaussee meer specialisten moeten worden ingezet.

Paspoorten worden vaak vervalst door de personalia-pagina te vervangen. Ook wordt een geldig paspoort gebruikt van iemand die erg lijkt op de persoon die ermee reist. Daarnaast worden er compleet vervalste identiteitskaarten aangetroffen. Ook vond de marechaussee gestolen of vervalste visa, vervangen foto's, verwijderde pagina's en kopieën van documenten.

Lookalike-paspoorten worden onder meer gebruikt door smokkelorganisaties of zware criminelen, zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee. "Paspoorten worden steeds beter beveiligd, het wordt steeds moeilijker om ze na te maken. Criminelen proberen toch door de paspoortcontrole te komen, dus die worden ook steeds inventiever."

De marechaussee let scherp op dit soort methoden. "Je kijkt naar de kaaklijn, of er ergens een moedervlek zichtbaar is. Je ziet soms hele mooie vervalsingen en daar zijn wij natuurlijk alert op."

Vooral Griekse papieren

Het aantal valse documenten schommelt sinds 2009 tussen de 1163 en 1567. Afgelopen jaar waren het er 49 meer dan het jaar ervoor.

Het merendeel van de valse documenten op luchthavens werd op Schiphol onderschept. Vooral op de route Griekenland-Nederland worden nepdocumenten gebruikt. "Als het ergens onrustig wordt, zie je uit die regio's meer mensen komen, ook op een vals paspoort", zegt Van Kapel.

De meeste vervalste documenten zijn Grieks (200 keer), Italiaans of Frans. Er reisden personen van 86 nationaliteiten op de valse papieren. De meest voorkomende was de Turkse nationaliteit, gevolgd door de Syrische en Iraanse.

Fantasiedocumenten

Er zijn in Nederland behalve bij grenscontroles ook vervalste documenten gevonden bij identificatie. Hier ging het om 1381 documenten. De politie kwam de meeste op het spoor, maar ook banken, telecomproviders en PostNL deden meldingen.

Naast onder meer paspoorten en rijbewijzen worden er ook zogenoemde fantasiedocumenten aangetroffen, schrijft de marechaussee. Het meest werd gefraudeerd met Poolse, Bulgaarse en Italiaanse documenten.

20 graden in De Bilt, eerste warme dag van het jaar is een feit

2020-04-0612:22

In de Bilt is vandaag de eerste warme dag van het jaar gemeten. Ondanks de wind kwam de temperatuur daar rond 13.00 uur op de grens van 20 graden uit. Bij die temperatuur is er weerkundig sprake van een warme dag. In de loop van maandag wordt het nog iets warmer.

Zondag kwam het kwik het in sommige delen van het land al boven de 20 graden uit. Onder meer in Limburg, Zeeland en Noord-Brabant werden temperaturen tussen de 20 en 22 graden gemeten, maar dat gold nog niet voor het landelijk meetpunt in Utrecht.

Vroeger dan gebruikelijk

De eerste warme dag valt dit jaar net iets vroeger dan gebruikelijk, zegt Weerplaza. Meestal wordt die pas half april gemeten. Toch is er geen sprake van een record: in sommige jaren werd de temperatuurgrens van 20 graden al in maart gepasseerd. Vorig jaar werd het op 7 april voor het eerst zo warm.

Volgens Weerplaza is een landelijk dagrecord vandaag nog goed mogelijk in het zuidoosten van het land. Het moet dan warmer dan 23,1 graden worden. In 1961 werd die temperatuur in Brabant gemeten. Ook de komende dagen blijft het warm.

2