Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Studio Sport over voortgang voetbalseizoen in steeds rustiger sportwereld

2020-04-0512:59

Terwijl door steeds meer sportevenementen en wedstrijden een streep is gezet vanwege de coronacrisis, is het voor het Nederlandse voetbal nog onduidelijk hoe het seizoen zal eindigen. Topclubs als Ajax, PSV en AZ riepen afgelopen week op tot een stop, terwijl de KNVB nog altijd hoopt op een hervatting van de competitie na 1 juni.

In een speciale Studio Sport-uitzending, vanavond om 19.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de app, wordt er vooruitgekeken naar aankomende dinsdag, als de voetbalbond met clubs en rechtenhouders bespreekt hoe het verder moet.

Te gast zijn Jacco Swart namens de European Leagues (de belangenbehartiger van 35 competities), Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS en voetbaljournalist Kees Jansma.

Geen debuut

Daarnaast is er contact met Cyriel Dessers, speler van Heracles en topscorer van de eredivisie. Hij zou zijn debuut maken voor het nationale elftal van Nigeria deze week, maar zit nu noodgedwongen thuis. Ook bellen we met trainers en voetballers in het buitenland, onder wie Gertjan Verbeek, Tim Krul en John van 't Schip.

Bovendien gunt voetbalster Mandy van den Berg ons een kijkje in haar dagelijks leven in Valencia in het zwaar door corona getroffen Spanje. Ook de voetbalclub Valencia heeft het moeilijk: zeker 25 spelers en personeelsleden zijn besmet.

Wielrennen en tennis

En het is vandaag de dag van de Ronde van Vlaanderen. De klassieker had voor de 104de keer gereden moeten worden, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen. Toch werd er gefietst: in een virtuele koers stapten dertien renners op de fiets.

Ook Robin Haase komt in onze uitzending voorbij. De tennisser vertelt over de gevolgen van het coronavirus voor de tenniswereld, inclusief het recente schrappen van Wimbledon.

KNVB luistert dinsdag ook naar supporters in corona-overleg

2020-04-0511:17

De KNVB is van plan om ook de mening van de Nederlandse voetbalfans mee te nemen in het overleg van dinsdag over het restant van de eredivisie en eerste divisie.

Het Supporterscollectief Nederland, de overkoepelende organisatie van supportersverenigingen of -groepen van betaald voetbalclubs in Nederland, is een online enquête gestart waarin alle supporters hun mening kunnen geven over onder meer het al dan niet uitspelen van de competities. Onder de leden van het collectief is de enquête al uitgevoerd.

De KNVB spreekt dinsdag met alle betrokken partijen over de afwikkeling van het door het coronavirus uitgestelde voetbalseizoen. Het gaat dan om onder meer de clubs uit het betaalde voetbal, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters en televisierechtenhouder Fox Sports. In dat overleg worden de resultaten van de enquête ook meegenomen.

De voetbalbond hoopt het seizoen nog af te kunnen maken tussen eind juni en begin augustus, mede na stevige druk van de UEFA. Clubs als Ajax, AZ, PSV, PEC Zwolle en RKC hebben al laten weten dat ze het huidige seizoen het liefst nu al beëindigd zien, zodat er voor iedereen duidelijkheid is gecreëerd.

NBA eert overleden basketballegende Bryant met plek in Hall of Fame

2020-04-0509:40

De overleden basketballegende Kobe Bryant is postuum opgenomen in de Naismith Hall of Fame. De oud-speler van Los Angeles Lakers, die op 26 januari op 41-jarige leeftijd door een helikoptercrash on het leven kwam, treedt met zeven andere personen toe tot het selecte gezelschap van geëerde topbasketballers.

Bryant won in zijn loopbaan vijf keer het NBA-kampioenschap (2000-2002, 2009 en 2010) en werd in 2009 en 2010 uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA Finals. In het seizoen 2007/2008 werd Bryant tot beste speler van het seizoen verkozen.

De tweevoudig olympisch kampioen (2008 en 2012) ontving achttien keer een invitatie voor de NBA All Star Game, de jaarlijkse wedstrijd tussen de beste basketballers uit de Eastern en Western Conference.

Naast Bryant kregen ook Tim Duncan, vijfvoudig NBA-kampioen met San Antonio Spurs en Kevin Garnett, die in 2008 kampioen werd met Boston Celtics, een plek in de Naismith Hall of Fame.

De lijst is vernoemd naar de Canadese sportcoach James Naismith, die in 1891 een van de bedenkers was van het basketbal.

Coronacrisis treft Keniaanse atleten: families onderhouden met nul inkomen

2020-04-0506:43

Een huis in de Zeeuwse vestingstad Hulst zou normaal gesproken dezer dagen het domein zijn van een paar Keniaanse atleten, die zich voorbereiden op de Marathon van Rotterdam. Maar de woning is leeg. En blijft leeg.

De Nederlander Michel Boeting, getrouwd met een Keniaanse, is manager van zo'n dertig topatleten uit Kenia en geeft normaal gesproken een deel van hen onderdak rondom de Rotterdamse marathon. Maar vanwege de coronacrisis is alles anders.

De voorjaarsmarathon in Rotterdam, waar de laatste twintig jaar achttien keer een Keniaan won, is net als alle andere marathons uitgesteld naar het najaar. Op het moment zijn er vanwege het coronavirus geen grote hardloopwedstrijden.

Nul inkomen

Dat heeft voor de Keniaanse atleten flinke gevolgen, vertelt Boeting. "De meesten zijn erg afhankelijk van de startgelden en premies van wedstrijden. Ze hebben nu nul inkomen en kunnen nergens op terugvallen."

Volgens de manager geldt dat niet voor de grote jongens. Zij hebben vaak sponsorcontracten en zijn dus niet alleen afhankelijk van de wedstrijden. Maar het gros van de lopers dus wel.

"Ik heb ze wel als groep toegesproken en gezegd dat ze even geen grote investeringen moesten doen en minder geld uitgeven aan luxe dingen, want het inkomen gaat even naar nul."

Een bijkomend probleem is dat in Kenia vaak de familie afhankelijk is van de inkomsten van de atleet. Boeting: "Ze onderhouden een zogenaamde uitgebreide familie. Ook mensen met wie een atleet is opgegroeid of naast wie hij woont, zijn afhankelijk van zijn geld."

'Overleven zit in ze'

In een jaar lopen atleten doorgaans twee marathons: één in het voorjaar en één in het najaar. Dat betekent dus tweemaal inkomsten. Nu alle voorjaarsmarathons naar het najaar zijn verplaatst, moeten ze kiezen en kunnen ze er nog maar één lopen.

Ze lopen letterlijk en figuurlijk geld mis. "Gelukkig zit het overleven in ze en gaat het aanpassen naar een eenvoudiger manier van leven wel goed", aldus Boeting, die zijn atleten in de tussentijd probeert te stimuleren.

"De crisis biedt ook kansen. Als jij gedisciplineerd genoeg bent om te trainen en jezelf goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent op het moment dat er weer gelopen mag worden."

Waar WO II geen streep door Vlaanderens Mooiste zette, doet corona dat wel

2020-04-0506:15

Het blijft stil vandaag op de Oude Kwaremont. Ook op de hellingen van de Muur van Geraardsbergen staan geen supporters en de vlaggetjes met de Vlaamse leeuw wapperen niet zoals gebruikelijk op de veertiende zondag van het jaar.

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft historische gevolgen voor de sportkalender. Talloze evenementen zijn afgelast of uitgesteld. Is het niet voor de allereerste keer, dan wel voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals bij Wimbledon of de Olympische Spelen het geval is.

Dat geldt niet voor de Ronde van Vlaanderen, die vandaag gereden had moeten worden. Voor het eerst sinds 1918, sinds de Eerste Wereldoorlog, na 101 edities op rij, gaat De Ronde dit voorjaar niet door.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ronde van Vlaanderen dus wel gereden. "In de Eerste Wereldoorlog was het praktisch onmogelijk", vertelt schrijver en sportjournalist Rik Vanwalleghem. "Het oorlogsfront lag vier jaar lang dwars door Vlaanderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het geen frontgebied."

"Bovendien", vult schrijver Herman Chevrolet aan, "wilde het Duitse bestuur dat zogenaamde 'vermakelijkheden' door bleven gaan, om het moraal van de bevolking niet te veel onderuit te halen."

Nazi's gaven groen licht

Organisator van De Ronde was sportjournalist Karel van Wijnendaele, die de koers in 1913 had opgezet. De nazi's gaven hem toestemming de wedstrijd ook tijdens de bezetting te organiseren.

"Van Wijnendaele zei: ik heb de mogelijkheden en er zijn renners, dus we gaan een koers houden", vertelt Vanwalleghem.

Wel moesten er aanpassingen gedaan worden. De finish werd verlegd van het station van Wetteren, een strategische plek die de nazi's niet aan de koers wilden uitlenen, naar Het Kuipke, de wielerbaan van Gent.

"Ook langs de kust rijden mocht niet meer en grote verbindingswegen konden niet gebruikt worden", zegt Chevrolet. "Zo werden er kleinere landweggetjes ontdekt in de buurt van Oudenaarde (sinds 2012 de finishplaats, red) die nu nog altijd gebruikt worden."

"Die kleinere wegen zorgden voor een spannende koers. Dus toen na de oorlog de hoofdwegen geasfalteerd werden, hielden ze die landweggetjes in het parcours, want dat was goed bevallen."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de erelijst uitgebreid met grote namen. Achiel Buysse was begin jaren veertig drie keer de sterkste, wat hem samen met vijf anderen recordhouder maakt.

Collaborateurs

Ook Briek Schotte ('IJzeren Briek', tweevoudig wereldkampioen) en Rik Van Steenbergen (drie keer winnaar van de regenboogtrui) wonnen Vlaanderens Mooiste in de oorlogsjaren. "Maar verder waren het afgezwakte edities", zegt Vanwalleghem.

"Buitenlanders deden niet mee en er stonden maar vijftig à zestig renners aan de start. Dat kun je geen heel peloton noemen. De wedstrijd was ook een stuk korter, maar zo'n 200 kilometer. De editie van 1941 is met 198 kilometer de kortste Ronde van Vlaanderen in de geschiedenis."

De oorlogsedities kostten organisator Van Wijnendaele na de bevrijding bijna de kop. "Hijzelf en zijn krant, Het Nieuwsblad, werden beschouwd als collaborateurs omdat ze met de Duitsers hadden samengewerkt", zegt Chevrolet.

Vanwallegem: "De repressie was hard. Iedereen die meewerkte met de nazi's, werd gestraft. Van Wijnendaele hing een zware straf boven het hoofd, Het Nieuwsblad mocht niet meer verschijnen en de Ronde niet worden georganiseerd. Het voortbestaan van de Ronde van Vlaanderen stond op het spel."

Omloop van Vlaanderen

De landelijke krant Het Volk, concurrent van Het Nieuwsblad, maakte van de gelegenheid gebruik een eigen wielerwedstrijd op te zetten: de Omloop van Vlaanderen.

"Het leek erop dat de Ronde van Vlaanderen Van Wijnendaele door de vingers glipte. Maar hij gebruikte zijn omvangrijke netwerk en liet getuigen verklaren dat hij Engelse piloten had laten vluchten. Zo werd hij gerehabiliteerd."

In 1947 mocht Het Nieuwsblad weer gedrukt worden en zette Van Wijnendaele Het Volk een hak. "De naam Omloop van Vlaanderen leek te veel op Ronde van Vlaanderen", zegt Vanwalleghem.

"Van Wijnendaele was behoorlijk invloedrijk en kreeg de Belgische wielerbond met zich mee. Het Volk moest de naam veranderen. Zo ontstond de naam Omloop Het Volk."

Zwarte stift

De rivaliteit tussen beide kranten bleef nog lang bestaan. "Toen ik in 1981 bij Het Nieuwsblad begon, moesten we in de krant schrijven over Gent-Gent, in plaats van Omloop Het Volk."

"En als de naam van de wedstrijd op een foto stond, werd die met een stift doorgestreept. Dan plaatsten we een aankomstfoto met een zwarte streep, en dat in een landelijke krant..."

Beide kranten kwamen uiteindelijk toch op een bepaalde manier bij elkaar: in 2009 is de naam van de openingskoers veranderd in Omloop Het Nieuwsblad, nadat Het Volk was opgegaan in de vroegere concurrent.

De NOS gaat zondag vanaf 15.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de app terug naar De Ronde van 2018, toen Niki Terpstra zegevierde. Columnist Frank Heinen duikt ook in het verleden en mijmert over Vlaanderens Mooiste en wat had kunnen zijn:

4
>