Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Voetbal in coronatijd: Verbeek en Til naar huis, machine De Jong breekt niet

2020-04-0612:30

Hoe gaan voetballers en trainers in het buitenland om met de coronacrisis? Net als vorige week maakte Langs de Lijn zondag een telefonisch rondje. Dit keer langs Gertjan Verbeek (Australië), Guus Til (Rusland) en Nigel de Jong (Qatar).

Verbeek, trainer van Adelaide United, krijgt geen salaris meer en keert zo snel mogelijk terug naar Nederland. Spartak Moskou-speler Til is al teruggekeerd naar huis, met een gehuurd privévliegtuigje. En De Jong, speler van Al-Shahania, mist het voetballen en denkt ondanks zijn 35 jaar nog niet aan stoppen.

Verbeek wil niet zonder inkomen vastzitten in Australië

Gertjan Verbeek ging een jaar geleden aan de slag als trainer van Adelaide United, waarmee hij meteen de beker won. Maar van een feeststemming is momenteel geen sprake meer in huize-Verbeek. De coach krijgt geen salaris en vertrekt komende week naar Nederland.

"We hebben een brief gekregen dat de salarissen voorlopig niet worden uitbetaald, omdat er geen geld meer is. We zijn van de ene op de andere dag van 100 procent naar 0 gegaan. We moeten afwachten tot er eind april weer overleg is geweest. Daar is protest tegen aangetekend, ook door mij. Er is heel veel onzekerheid en er zijn heel veel vragen."

Luister naar het interview met Gertjan Verbeek.

Zijn assistent Gerald Sibon is afgelopen week al teruggekeerd naar Nederland en Verbeek en zijn gezin volgen, als het goed is, deze week. "Ik wilde wel tot eind april blijven, maar als er straks een lockdown komt, kom je het luchtruim niet meer in. Dan zit je hier een paar maanden vast zonder inkomen."

"Die onzekerheid is mijn vrouw te veel geworden. Dus ik ga samen met mijn vrouw en de kleine naar huis toe. Ik heb tegen de club gezegd: op het moment dat jullie meer zekerheid kunnen geven en weten wanneer ik weer mag werken, ben ik binnen 24 uur terug."

Til is Rusland met gehuurd privévliegtuig ontvlucht

Guus Til verruilde afgelopen zomer AZ voor Spartak Moskou. Hij heeft Rusland inmiddels met een gehuurd vliegtuigje verlaten, met onder anderen twee spelers en twee coaches. "We hebben het vliegtuigje met zijn zessen gehuurd en de kosten gedeeld."

"Eerst was ik nog blij dat ik in Moskou was. Alles was nog open en in Nederland was het volgens de berichten niet echt top. Maar toen kondigde de burgemeester van Moskou een lockdown af. Alles ging dicht en we moesten binnen blijven."

Luister naar het interview met Guus Til.

"Toen besloot ik actie te ondernemen. Ik heb eerst afgelopen vrijdag met de ambassade gebeld. Daar zeiden ze: het beste is om naar Sint-Petersburg te vliegen, dan met de bus naar Helsinki te rijden en daar het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Dat zag ik niet echt zitten, ook omdat onzeker was of de grens wel open zou zijn."

Vervolgens kwam het plan om een vliegtuig te huren, waarna hij via Berlijn in Amsterdam belandde. Daar houdt Til zijn conditie op peil door te trainen met Teun Koopmeiners, zijn voormalige collega bij AZ.

De Jong gooit kinderen af en toe in het zwembad

Nigel de Jong, 35 jaar en 81-voudig international, verdient zijn brood sinds vorig jaar bij Al-Shahania in Qatar. Ook daar is het openbare leven vrijwel stil komen te liggen. Hoe komt De Jong de coronacrisis door?

"Ik doe veel met mijn familie en kinderen, veel spelletjes. Mijn kinderen zijn jonge tieners, dus die beginnen zich langzamerhand ook te vervelen. Af en toe heb ik ze wel even achter het behang moeten plakken. En ik heb een zwembad, dus daar gooi ik ze af en toe in om af te koelen."

Luister naar het interview met Nigel de Jong.

De Jong woont op een compound, dus kan zichzelf fit houden door buiten te rennen. Verder vermaakte hij zich vorige week met de uitzending van Studio Sport waarin de WK-klassieker tussen Nederland en Spanje uit 2014 (5-1), met De Jong als basisspeler, werd herhaald.

"Ik heb met de kinderen gekeken, met een goed en trots gevoel. Niet zozeer als speler, maar meer als fan. Om te genieten van het voetbal. Het zijn fantastische herinneringen."

De kans dat dit corona-seizoen misschien het laatste zou kunnen zijn voor de 35-jarige De Jong, is uitermate klein: hij peinst er niet over om binnenkort te stoppen. "Deze machine kan je niet breken. Ik ga door tot de wielen eraf vallen. Het is het mooiste spelletje van de wereld en dat wil ik niet missen."

KNVB, ING en internationals steunen Nederlands voetbal met 11 miljoen

2020-04-0611:21

Om het volledige Nederlands voetbal een steuntje in de rug te geven heeft de KNVB, samen met de Oranje-internationals en hoofdsponsor ING, een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet. Het pakket bestaat uit donaties, maatregelen en tegemoetkomingen om de financiële gevolgen van het coronavirus enigszins te beperken.

Het geld wordt gelijkelijk tussen profs en amateurs verdeeld. De internationals (mannen en vrouwen), Jong Oranje en ING doneren geld aan de amateurclubs en ook de KNVB steunt uit de eigen middelen de 3.000 amateurclubs, die samen ongeveer 1,2 miljoen leden hebben.

De bond steunt daarnaast profclubs door bepaalde bijdrages versneld te betalen en de aflossing van leningen door clubs bij de bond voor een half jaar op te schorten. De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

"Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaaldvoetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen", meldt de bond. "Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaaldvoetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig."

De overheid besloot onlangs ook al om de Nederlandse sportclubs te helpen. Verenigingen en clubs kunnen bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken aankloppen voor een eenmalige uitkering van 4000 euro.

McLaren-baas: 'Voortbestaan Formule 1 in gevaar'

2020-04-0610:36

"De Formule 1 verkeert in een beroerde staat door het coronavirus. Er zijn grote veranderingen nodig om te overleven. Ik zie vier teams mogelijk verdwijnen als dit niet op de goede manier wordt aangepakt." Het zijn de woorden van Zak Brown, teambaas van McLaren. Hij luidt in gesprek met de BBC de noodklok.

Brown zegt niet op welke teams hij doelt. Wel is duidelijk dat vooral Williams en Haas kwetsbaar zijn. Door het coronavirus zijn alle grands prix tot nu toe afgelast en het is nog niet duidelijk of er überhaupt nog kan worden gereden dit seizoen. Volgens Brown moeten alle teams het mes in de kosten zetten. Hij pleit onder andere voor het verlagen van het budgetplafond voor teams van 175 naar 150 miljoen dollar of nog lager.

Volgens Louis Dekker, Formule 1-volger bij de NOS, is de timing van Brown om zijn uitspraken te doen niet zo gek. "Deze week praten de tien teambazen van de Formule 1 met elkaar over de toekomst. Ze bespreken in conference calls hoe het nu verder moet."

"De vraag is: gaan ze elkaar helpen of vechten ze elkaar de tent uit? Waarschijnlijk wordt het een compromis. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Dat beseffen ze heel goed."

Het is niet voor het eerst dat Brown zich zorgen maakt over de toekomst, weet Dekker. "Hij heeft vorig jaar, dus nog voor de coronacrisis, ook al gezegd dat het anders moet. Goedkoper. Maar dit zijn uitzonderlijk harde uitspraken. Vergelijk het met de voorzitter van FC Groningen die zegt dat een kwart van de eredivisieclubs verdwijnt als de crisis nog even duurt."

"Er zijn nu tien teams en als er daar vier van omvallen, dan heb je geen kampioenschap en dus geen Formule 1 meer", verduidelijkt Dekker. "Voorlopig doen ze er alles aan om te redden wat er te redden valt."

"Zo wil de FIA (de internationale autosportfederatie) op zijn minst acht GP's rijden, desnoods door in een raceweekend twee races af te werken op hetzelfde circuit. Die acht races heb je nodig om een officieel WK te organiseren en een wereldkampioen te kronen."

Voor Brown is het duidelijk: "Het voortbestaan van de Formule 1 als sport is in gevaar. Een agressieve aanpak is vereist. Dit is niet het moment om je kop in het zand te steken. Het standpunt van sommige mensen dat teams wel zullen worden overgenomen door investeerders, zoals in het verleden altijd is gebeurd, gaat nu niet op. Als teams nu failliet gaan, is het over en uit."

Ook Williams stuurt werknemers met verlof

In navolging van McLaren heeft ook het Formule 1-team Williams een groot aantal van zijn werknemers met verlof gestuurd om kosten te besparen. Het management en de coureurs hebben ingestemd met salarisverlaging van 20 procent per 1 april, in principe tot eind mei.

"Deze beslissingen zijn niet lichtvaardig genomen, maar ons doel is om de banen van onze medewerkers bij de fabriek in Grove te beschermen en ervoor te zorgen dat ze weer fulltime kunnen werken als de situatie dat toelaat", aldus Williams in een verklaring.

Studio Sport opent zijn archief: elke week drie documentaires

2020-04-0610:00

Honderden zijn er in de lange geschiedenis van Studio Sport gemaakt: documentaires, uitgebreide portretten of lange reportages. De ene keer omdat het een journalistiek zeer interessant onderwerp was, de andere keer omdat een grote Nederlandse sporter afscheid nam van zijn of haar sport. Maar vaak ook omdat het gewoon een mooi verhaal betrof dat het waard was om - in een documentaire - verteld te worden.

Vanaf vandaag gaan we die diverse video's online zetten, op NOS.nl en in de app. Elke maandag om 12.00 uur drie nieuwe, lange documentaires uit het archief van NOS Sport. Zoals ze destijds zijn uitgezonden om het tijdsbeeld van toen zo goed mogelijk over te brengen en weer te geven.

Theo Bos in Japan (2008)

In 2006 ontmoeten baanwielrenner Theo Bos en verslaggever Jeroen Stekelenburg elkaar in de Tour de France. Bos is te gast in de Avondetappe en vertelt Stekelenburg bij een lunch over de keirin-wereld in Japan, een wereld vol tradities en verhalen die in de westerse wielerwereld nog niet bekend zijn.

Stekelenburg is onder de indruk van de verhalen en dat leidt ertoe dat hij in 2007 twee keer tien dagen naar Japan afreist om Bos te volgen.

The Green Machine (2004)

Eind 2003 wordt Roelant Oltmans de hockeycoach van het nationale elftal van Pakistan. NOS-verslaggever Michel Anthoniesse krijgt de kans om Oltmans in Pakistan te volgen, in een deel van de wereld waar destijds, vlak na 11 september, veel aan de hand is.

Oltmans en de Pakistaanse selectie moeten in aanloop naar de Spelen van 2004 erg aan elkaar wennen. "Het was voor iedereen een cultuurshock", zegt Anthoniesse.

"Achteraf heb ik weleens gedacht: wat was het gevaarlijk wat wij daar hebben gedaan. We liepen door de kleinste straatjes van een gevaarlijke stad als Karachi. Ik zei tegen mijn cameraman: of we worden onthoofd, of we maken het mooiste shot ooit." Het werd het laatste.

Rood of Blauw (2005)

Het is misschien wel de meest beladen derby van Nederland: Spakenburg-IJsselmeervogels, de 'blauwen' tegen de 'rooien'. In het kleine dorp Bunschoten-Spakenburg lopen de emoties hoog op als de twee clubs tegen elkaar spelen.

Verslaggever Kees Jongkind dompelt zich in aanloop naar een nieuwe ontmoeting tussen de twee clubs een week onder in het dorp. Hij volgt een aantal inwoners, ziet de beleving ervanaf spatten en observeert hoe 'rooien en blauwen' elkaar voor de wedstrijd dagenlang negeren en elkaar na de wedstrijd het leven zuur maken.

Voorstel FIFA-werkgroep: 'Contract loopt door tot nieuwe einddatum seizoen'

2020-04-0605:15

Het is één van de vele vraagtekens voor voetbalbonden, clubs en spelers nu het coronavirus de sportwereld heeft platgelegd: wat gebeurt er met contracten van spelers die op 30 juni aflopen? Een speciale werkgroep van wereldvoetbalbond FIFA doet een aanbeveling om die contracten door te laten lopen tot de nieuwe einddatum van het lopende seizoen.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Hakim Ziyech, die komende zomer een transfer naar Chelsea maakt, nog wat langer onder contract staat bij Ajax. Spelerscontracten lopen doorgaans af op 30 juni en gaan op 1 juli in. Maar zoals het er nu voor staat wordt er in de maanden juli en augustus nog gevoetbald om de competities af te maken.

De Europese voetbalbond UEFA wil, gesteund door de FIFA, dat de nationale competities zoveel mogelijk worden voltooid, mits het medisch gezien verantwoord is. Uiterlijk op 3 augustus zouden de competities dan klaar moeten zijn. Het opstellen van tijdelijke transferregels, met name voor de Europese markt, heeft dan ook prioriteit bij de FIFA-werkgroep.

"Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen", valt te lezen in een rapport van de commissie, dat is ingezien door enkele persbureaus.

Gaan spelers en clubs akkoord?

Juristen voorspellen flink wat complicaties als de tijdelijke transferregels worden bekrachtigd. Spelers in kwestie moeten bijvoorbeeld wel akkoord gaan met de gewijzigde contractvoorwaarden en clubs zouden salarissen van de betreffende spelers langer door moeten betalen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de FIFA met beleidsmaatregelen komt om de huidige crisis in het voetbal te beteugelen.

<
1