Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


'Grootste talent sinds LeBron James' geeft direct visitekaartje af in NBA

2020-01-2310:57

Reikhalzend werd er uitgekeken naar zijn NBA-debuut: Zion Williamson, een talent dat maar eens per generatie langskomt. En de 19-jarige 'rookie' stelde in zijn eerste wedstrijd voor New Orleans Pelicans niet teleur, met een indrukwekkend laatste kwart.

Williamson, door velen gezien als het meest veelbelovende talent sinds LeBron James, maakte daarin zeventien punten op rij, waaronder vier driepunters.

De tiener bezorgde de Pelicans daarmee de leiding tegen San Antonio Spurs, maar nadat hij vijf minuten voor het einde naar de kant was gehaald werd het duel alsnog verloren: 117-121.

Nederlaag of niet, fans zagen hun torenhoge verwachtingen van Williamson bevestigd. Al sinds zijn middelbareschooltijd hangt er een enorme hype rondom de 1.98 meter lange en 129 kilo zware power forward, met zijn buitengewone fysieke capaciteiten.

Een indrukwekkend college-seizoen bevestigde zijn status als 'next big thing'. Net als het feit dat de Pelicans Williamson als eerste selecteerden in de jaarlijkse NBA draft; een eer en veelzeggend voor de status van een speler.

43 wedstrijden buitenspel

Het duurde lang voordat Williamson in actie kwam op het allerhoogste niveau, de NBA. In het voorseizoen liep hij een meniscusblessure op, die hem 43 wedstrijden buitenspel zette. Maar tegen San Antonio Spurs was het dus eindelijk zover.

Williamson maakte in totaal 22 punten en was daarnaast goed voor 7 rebounds en 3 assists. "Zoals hij speelde, met de energie die hij bracht, was iets dat je niet echt ziet bij iemand die zo jong is", loofde Pelicans-guard Jrue Holiday zijn talentvolle ploeggenoot.

"Daarbij zitten we bijna in februari en had hij nog geen wedstrijd gespeeld, dus om dan dit te doen in je eerste wedstrijd is vrij buitengewoon."

'Blijf kalm'

"Het was mooi om dit soort emoties mee te maken", glunderde Williamson zelf. "Ik ben blij dat ik weer mee kon doen, maar wat er steeds door mijn hoofd ging was: blijf kalm."

Blijf kalm, het is een mantra dat in schril contrast staat met de ongebreidelde adoratie van Williamson door zijn alsmaar groeiende schare bewonderaars.

Olympisch kwalificatietoernooi boksen Azië en Oceanië afgelast

2020-01-2310:48

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten om het olympisch kwalificatietoernooi boksen voor Azië en Oceanië niet door te laten gaan.

Het toernooi zou van 3 tot 14 februari plaatsvinden in Wuhan, dat momenteel geteisterd wordt door het coronavirus. Er wordt gekeken naar een andere locatie voor het toernooi waar boksers zich kunnen plaatsen voor Tokio 2020.

In de Chinese stad Wuhan zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo zijn bij dit treinstation infrarood-thermometers geplaatst om de temperatuur van passagiers te monitoren.

"Het besluit is genomen omdat er groeiende bezorgdheid is over de uitbraak van het coronavirus in de stad", verklaart het IOC. "We kijken met het Chinees Olympisch Comité en alle partners naar andere mogelijkheden."

Ook voetbaltoernooi verplaatst

Eerder al besloot de Aziatische voetbalbond (AFC) het olympisch kwalificatietoernooi voor de voetbalsters te verplaatsen van Wuhan naar Nanjing.

Het voetbaltoernooi hoeft daardoor niet op een andere datum gespeeld te worden. Van 3 tot 9 februari strijden China, Australië, Thailand en Taiwan tegen elkaar in de derde ronde van het kwalificatietoernooi.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in China is inmiddels opgelopen tot 571. Zeventien mensen zijn overleden.

Chagrijn, cynisme, ergernis: 'Zelfs bij NAC heeft clubliefde een grens'

2020-01-2310:44

NAC-PSV, een Brabantse derby tegen een topclub zonder zelfvertrouwen, met als inzet een plek in de kwartfinales van de KNVB-beker. Meer heb je niet nodig voor een ouderwets Avondje NAC.

Maar die avondjes zijn al weken niet meer zoals vroeger. De toeschouwersaantallen (ruim 16.000) liggen nog altijd hoog, net als de bierconsumptie. Alleen smaakt het bier niet meer zo lekker als voorheen.

"Supporters van NAC zijn gewend aan teleurstellingen. Maar nu lijkt de grens echt bereikt", stelt AD-journalist Sjoerd Mossou, geboren met geel-zwart bloed in zijn aderen. "En dat werd ook wel een keertje tijd."

Ook NOS-verslaggever en Bredanaar Joep Schreuder proeft de onvrede in zijn stad. "Twee jaar FC Eindhoven is niet leuk. Clubliefde heeft een grens, zelfs in Breda."

Wat is er aan de hand bij de Brabantse volksclub? Na de degradatie van afgelopen seizoen werd onder trainer Ruud Brood gewoon de eerste periode gewonnen. Daarna kwam de klad erin, maar de vijfde plaats biedt nog altijd genoeg perspectief voor promotie.

"NAC is het schoolvoorbeeld van 'als het boven niet klopt, dan druppelt het naar beneden'", vindt Schreuder. "Er is nooit consistent beleid gevoerd. Hoeveel directeuren zijn er in de afgelopen jaren wel niet geweest? In de tussentijd wordt het imago van de club gecultiveerd, maar dat houdt een keer op."

"In Breda regeert de emotie en dus ook het opportunisme", legt Mossou uit. "Er zijn bestuurders, aandeelhouders, de rvc, sponsors en zelfs een supportersclub, die allemaal mee mogen praten. Dat is veel te veel."

"Ze zullen het in Breda niet graag horen, maar kijk naar Willem II. Daar heb je nu Martin van Geel als algemeen directeur, Joris Mathijsen als technisch directeur en Adrie Koster als trainer. Veel voetbalkennis, korte lijnen. Ingewikkelder moet je het niet willen maken."

Familie Brood doet boekje open

Bij NAC is het dus ingewikkelder. Veel ingewikkelder zelfs. Via social media kregen we op Oudjaarsdag een inkijkje in de verstoorde verhoudingen binnen de club. Trainer Brood werd ontslagen en uitte zijn onbegrip op Twitter.

Hoe diep de frustratie had gezeten werd duidelijk uit een emotionele post van Broods dochter Roxenne op Facebook. "Ik ben blij dat je weg bent bij die enge club", schreef ze. "Met die twee directeuren valt niet te werken."

"Het ontslag van Brood is niet eens heel raar, want zijn relatie met de spelers was niet al te best meer", vindt Mossou. "Maar hij is wel de zoveelste trainer die de laan uitvliegt. Er zit geen enkele lijn in het technische beleid."

"Ze hebben bij NAC van alles geprobeerd", vervolgt Mossou. "Rustige, kalme trainers zoals Marinus Dijkhuizen en Mitchell van der Gaag en dan weer iemand als Stijn Vreven. Bij wijze van spreken de ene keer een doodgraver, dan weer een volslagen gek langs de lijn. En alles daartussenin. Er zit geen enkele visie achter het beleid."

'Verbeek had geen trek in chaos'

Dat gebrek aan visie weegt door in de zoektocht naar een nieuwe coach. "Iedere trainer wil NAC wel doen. Maar er zijn ook veel trainers die afgeschrikt worden door de chaos", weet Schreuder. "Gertjan Verbeek voerde ooit twee gesprekken met NAC, maar haakte af. Er zijn veel te veel bestuurlijke organen, te veel onduidelijkheden."

Na het ontslag van Brood staat de 32-jarige Willem Weijs, zelf als trainer doorgegroeid vanuit de jeugdopleiding, voor de groep. Maar inmiddels zou de clubleiding al een paar gesprekken gevoerd hebben met oud-speler Kees van Wonderen.

Schreuder: "Als ik Van Wonderen was, zou ik me heel goed laten informeren en ook wel even drie, vier keer nadenken."

Mossou: "Van Wonderen kennende zorgt hij er wel voor dat hij precies weet hoe de hazen lopen. Zo niet, dan ben je overgeleverd aan de chaos."

Geloven in chaos

In de tussentijd moet Weijs dus voor succes zorgen. Hij geldt al jaren als een beloftevolle trainer, een liefhebber bovendien van chaos. De chaostheorie in het voetbal, welteverstaan.

Net als bijvoorbeeld Jürgen Klopp bij Liverpool gelooft Weijs heilig in het gebruikmaken van de talloze omschakelmomenten op het veld. Een visie die veel succes kan opleveren, maar ook heel veel tijd vergt om in te slijpen. Krijgt hij die tijd?

"Ik zou dat niet eens zo raar vinden", stelt Mossou. "Het probleem is alleen dat Weijs nog bezig is met de trainerscursus betaald voetbal. Ik denk ook niet dat het gaat gebeuren. Maar het zou ook wel weer passen bij NAC. Zo eentje hadden we nog niet."

Een zege op PSV kan de gemoederen voor even laten omslaan. Mossou: "Een stuntje kan altijd, zeker tegen PSV dat al jaren dramatisch is in het bekertoernooi. Alleen schiet NAC daar niets mee op."

Groenewoud wint Aart Koopmans Memorial op Weissensee, maar krijgt rood

2020-01-2310:33

Marathonschaatssters Marijke Groenewoud en Gary Hekman hebben op de Weissensee in Oostenrijk de Aart Koopmans Memorial gewonnen.

Groenewoud was na zestig kilometer Manon Kamminga te snel af in de sprint. Pas laat op de avond besloot de jury Groenewoud alsnog te diskwalificeren wegens onsportief gedrag en kreeg Kamminga de overwinning toegewezen.

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, accepteerde tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. Kleibeuker werd eerder vandaag al uit de uitslag geschrapt. Door de rode kaart van Groenewoud, eindigde Aggie Walsma als tweede en kreeg Lisa van der Geest de derde plaats toegewezen.

Terug naar de wedstrijd. Groenewoud en Kamminga maakten in de eerste van zes wedstrijden in het GP-klassement deel uit van een kopgroep van vijftien vrouwen, die snel was weggesprongen uit het peloton.

Kamminga wist zich gesteund door twee ploeggenotes, maar probeerde met nog zo'n vijftien kilometer voor de boeg toch alleen weg te rijden. Zij werd weer gegrepen en ook latere ontsnappingspogingen werden mede door het imposante beulswerk van Carien Kleibeuker tenietgedaan. Groenewoud was daarna de beste in de sprint.

Hekman wint voor Bruggink

Bij de mannen draaide de wedstrijd ook uit op een sprint, waarin Hekman Mart Bruggink in de sprint van een groep van zo'n 30 schaatsers voorbleef.

Voor Hekman was het al de derde zege in de eerste wedstrijd van het GP-circuit op natuurijs. Het feest voor zijn ploeg AB Vakwerk was compleet met de derde plaats van Evert Hoolwerf en de vierde plaats van Bart Hoolwerf.

Basketbalpotje mondt uit in massale vechtpartij

2020-01-2310:08

Een massale vechtpartij heeft de basketbalwedstrijd tussen Kansas, met de Nederlander Tristan Enaruna in de gelederen, en Kansas State ontsierd.

Tot een paar seconden voor tijd was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar met nog drie tellen op de klok loopt de wedstrijd in de Amerikaanse universiteitscompetitie volledig uit de hand.

Kansas State-speler DaJuan Gordon loopt op de basket af en denkt te gaan scoren, maar Silvio De Sousa van Kansas steekt daar een stokje voor. Hij blokt het schot, waardoor Gordon op de grond belandt.

Dan ontaardt de wedstrijd in een massale vechtpartij. De spelers op de bank bemoeien zich ermee en De Sousa staat op een gegeven moment zelfs dreigend met een stoel boven zijn hoofd.

Er zijn inmiddels forse straffen uitgesproken voor dit incident. Een van de aanstichters, De Sousa, heeft een schorsing van twaalf wedstrijden gekregen.

Kansas-coach Jeff Long zei na afloop van de wedstrijd tegen KCTV dit gedrag 'onacceptabel' te vinden. "Er is in de universiteitscompetitie en op de Universiteit van Kansas geen plek voor dit gedrag."

De wedstrijd eindigde in een overwinning voor Kansas (81-60). De twee universiteiten staan op 29 februari opnieuw tegenover elkaar.

4
>