Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Coronacrisis treft Keniaanse atleten: families onderhouden met nul inkomen

2020-04-0506:43

Een huis in de Zeeuwse vestingstad Hulst zou normaal gesproken dezer dagen het domein zijn van een paar Keniaanse atleten, die zich voorbereiden op de Marathon van Rotterdam. Maar de woning is leeg. En blijft leeg.

De Nederlander Michel Boeting, getrouwd met een Keniaanse, is manager van zo'n dertig topatleten uit Kenia en geeft normaal gesproken een deel van hen onderdak rondom de Rotterdamse marathon. Maar vanwege de coronacrisis is alles anders.

De voorjaarsmarathon in Rotterdam, waar de laatste twintig jaar achttien keer een Keniaan won, is net als alle andere marathons uitgesteld naar het najaar. Op het moment zijn er vanwege het coronavirus geen grote hardloopwedstrijden.

Nul inkomen

Dat heeft voor de Keniaanse atleten flinke gevolgen, vertelt Boeting. "De meesten zijn erg afhankelijk van de startgelden en premies van wedstrijden. Ze hebben nu nul inkomen en kunnen nergens op terugvallen."

Volgens de manager geldt dat niet voor de grote jongens. Zij hebben vaak sponsorcontracten en zijn dus niet alleen afhankelijk van de wedstrijden. Maar het gros van de lopers dus wel.

"Ik heb ze wel als groep toegesproken en gezegd dat ze even geen grote investeringen moesten doen en minder geld uitgeven aan luxe dingen, want het inkomen gaat even naar nul."

Een bijkomend probleem is dat in Kenia vaak de familie afhankelijk is van de inkomsten van de atleet. Boeting: "Ze onderhouden een zogenaamde uitgebreide familie. Ook mensen met wie een atleet is opgegroeid of naast wie hij woont, zijn afhankelijk van zijn geld."

'Overleven zit in ze'

In een jaar lopen atleten doorgaans twee marathons: één in het voorjaar en één in het najaar. Dat betekent dus tweemaal inkomsten. Nu alle voorjaarsmarathons naar het najaar zijn verplaatst, moeten ze kiezen en kunnen ze er nog maar één lopen.

Ze lopen letterlijk en figuurlijk geld mis. "Gelukkig zit het overleven in ze en gaat het aanpassen naar een eenvoudiger manier van leven wel goed", aldus Boeting, die zijn atleten in de tussentijd probeert te stimuleren.

"De crisis biedt ook kansen. Als jij gedisciplineerd genoeg bent om te trainen en jezelf goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent op het moment dat er weer gelopen mag worden."

Waar WO II geen streep door Vlaanderens Mooiste zette, doet corona dat wel

2020-04-0506:15

Het blijft stil vandaag op de Oude Kwaremont. Ook op de hellingen van de Muur van Geraardsbergen staan geen supporters en de vlaggetjes met de Vlaamse leeuw wapperen niet zoals gebruikelijk op de veertiende zondag van het jaar.

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft historische gevolgen voor de sportkalender. Talloze evenementen zijn afgelast of uitgesteld. Is het niet voor de allereerste keer, dan wel voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals bij Wimbledon of de Olympische Spelen het geval is.

Dat geldt niet voor de Ronde van Vlaanderen, die vandaag gereden had moeten worden. Voor het eerst sinds 1918, sinds de Eerste Wereldoorlog, na 101 edities op rij, gaat De Ronde dit voorjaar niet door.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ronde van Vlaanderen dus wel gereden. "In de Eerste Wereldoorlog was het praktisch onmogelijk", vertelt schrijver en sportjournalist Rik Vanwalleghem. "Het oorlogsfront lag vier jaar lang dwars door Vlaanderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het geen frontgebied."

"Bovendien", vult schrijver Herman Chevrolet aan, "wilde het Duitse bestuur dat zogenaamde 'vermakelijkheden' door bleven gaan, om het moraal van de bevolking niet te veel onderuit te halen."

Nazi's gaven groen licht

Organisator van De Ronde was sportjournalist Karel van Wijnendaele, die de koers in 1913 had opgezet. De nazi's gaven hem toestemming de wedstrijd ook tijdens de bezetting te organiseren.

"Van Wijnendaele zei: ik heb de mogelijkheden en er zijn renners, dus we gaan een koers houden", vertelt Vanwalleghem.

Wel moesten er aanpassingen gedaan worden. De finish werd verlegd van het station van Wetteren, een strategische plek die de nazi's niet aan de koers wilden uitlenen, naar Het Kuipke, de wielerbaan van Gent.

"Ook langs de kust rijden mocht niet meer en grote verbindingswegen konden niet gebruikt worden", zegt Chevrolet. "Zo werden er kleinere landweggetjes ontdekt in de buurt van Oudenaarde (sinds 2012 de finishplaats, red) die nu nog altijd gebruikt worden."

"Die kleinere wegen zorgden voor een spannende koers. Dus toen na de oorlog de hoofdwegen geasfalteerd werden, hielden ze die landweggetjes in het parcours, want dat was goed bevallen."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de erelijst uitgebreid met grote namen. Achiel Buysse was begin jaren veertig drie keer de sterkste, wat hem samen met vijf anderen recordhouder maakt.

Collaborateurs

Ook Briek Schotte ('IJzeren Briek', tweevoudig wereldkampioen) en Rik Van Steenbergen (drie keer winnaar van de regenboogtrui) wonnen Vlaanderens Mooiste in de oorlogsjaren. "Maar verder waren het afgezwakte edities", zegt Vanwalleghem.

"Buitenlanders deden niet mee en er stonden maar vijftig à zestig renners aan de start. Dat kun je geen heel peloton noemen. De wedstrijd was ook een stuk korter, maar zo'n 200 kilometer. De editie van 1941 is met 198 kilometer de kortste Ronde van Vlaanderen in de geschiedenis."

De oorlogsedities kostten organisator Van Wijnendaele na de bevrijding bijna de kop. "Hijzelf en zijn krant, Het Nieuwsblad, werden beschouwd als collaborateurs omdat ze met de Duitsers hadden samengewerkt", zegt Chevrolet.

Vanwallegem: "De repressie was hard. Iedereen die meewerkte met de nazi's, werd gestraft. Van Wijnendaele hing een zware straf boven het hoofd, Het Nieuwsblad mocht niet meer verschijnen en de Ronde niet worden georganiseerd. Het voortbestaan van de Ronde van Vlaanderen stond op het spel."

Omloop van Vlaanderen

De landelijke krant Het Volk, concurrent van Het Nieuwsblad, maakte van de gelegenheid gebruik een eigen wielerwedstrijd op te zetten: de Omloop van Vlaanderen.

"Het leek erop dat de Ronde van Vlaanderen Van Wijnendaele door de vingers glipte. Maar hij gebruikte zijn omvangrijke netwerk en liet getuigen verklaren dat hij Engelse piloten had laten vluchten. Zo werd hij gerehabiliteerd."

In 1947 mocht Het Nieuwsblad weer gedrukt worden en zette Van Wijnendaele Het Volk een hak. "De naam Omloop van Vlaanderen leek te veel op Ronde van Vlaanderen", zegt Vanwalleghem.

"Van Wijnendaele was behoorlijk invloedrijk en kreeg de Belgische wielerbond met zich mee. Het Volk moest de naam veranderen. Zo ontstond de naam Omloop Het Volk."

Zwarte stift

De rivaliteit tussen beide kranten bleef nog lang bestaan. "Toen ik in 1981 bij Het Nieuwsblad begon, moesten we in de krant schrijven over Gent-Gent, in plaats van Omloop Het Volk."

"En als de naam van de wedstrijd op een foto stond, werd die met een stift doorgestreept. Dan plaatsten we een aankomstfoto met een zwarte streep, en dat in een landelijke krant..."

Beide kranten kwamen uiteindelijk toch op een bepaalde manier bij elkaar: in 2009 is de naam van de openingskoers veranderd in Omloop Het Nieuwsblad, nadat Het Volk was opgegaan in de vroegere concurrent.

De NOS gaat zondag vanaf 15.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de app terug naar De Ronde van 2018, toen Niki Terpstra zegevierde. Columnist Frank Heinen duikt ook in het verleden en mijmert over Vlaanderens Mooiste en wat had kunnen zijn:

Kenny moet Ierse voetballers naar EK helpen

2020-04-0419:09

De Ierse bond laat er geen gras over groeien. Bondscoach Mick McCarthy is nu al aan de kant geschoven en Stephen Kenny is aangesteld. Kenny zou McCarthy eigenlijk dit jaar na het EK opvolgen, maar nu zowel de play-offs als het EK vanwege de coronacrisis naar 2021 zijn verplaatst, heeft de bond hem nu al benoemd.

Sinds november 2018 stond McCarthy aan het roer, eerder was hij ook al bondscoach van 1996 tot 2002. De 61-jarige Ier leidde de Ieren naar de derde plaats in de EK-kwalificatie, achter Zwitserland en Denemarken. Het is aan Kenny (48), die overkomt van Jong Ierland, om de voetballers via de play-offs naar het EK te krijgen.

Wanneer die play-offs precies gespeeld worden, is nog niet bekend. Maar wat wel zeker is isdat er eerst afgerekend moet worden met Slowakije, als dat lukt staat Bosnië of Noord-Ierland te wachten. Zo hoopt Ierland nog een EK-ticket te bemachtigen.

Wereldwijd laven gokkers zich aan de Tadzjiekse Supercup

2020-04-0415:30

Zaterdag, klokslag 14.00 uur. In alle uithoeken van de wereld klappen laptops open. Geroutineerd ratelen de vingers over het toetsenbord tot de tussenstand op het beeldscherm verschijnt.

Na twee minuten staat het al 1-0 voor FC Choedzjand tegen Istiklol Doesjanbe. Een verrassing is in de maak.

Terwijl de hele wereld in de ban is van de coronapandemie, is in Tadzjikistan de voetbalcompetitie zaterdagmiddag van start gegaan met de Supercup. En veel gokkers in de hele wereld haalden opgelucht adem.

Nog twee coronavrije landen

Tadzjikistan behoort met de Westelijke Sahara tot de enige landen in de wereld, waar nog geen melding van een coronabesmetting is geweest.

Afgelopen week waren de straten van hoofdstad Doesjanbe nog vol kleurige bloemen vanwege de viering van het voorjaarsfeest Novroez, dat zijn oorsprong in Perzië heeft. En sinds vandaag hoort het Centraal-Aziatische land van 9 miljoen inwoners met Wit-Rusland, Nicaragua en Burundi ook tot laatste vier landen waar de bal gewoon rolt.

Intussen rekent de Tadzjiekse voetbalbond zich voorzichtig rijk. Wit-Rusland verkocht de uitzendrechten van de eigen competitie inmiddels aan tien verschillende landen. "Het is te vroeg om er iets concreets over te zeggen", aldus een medewerker van de voetbalbond. "De competitie begint zondag, we zullen zien."

Voor de liefhebbers: achter gesloten deuren draaide landskampioen Istiklol de achterstand nog om en won de strijd om de Supercup met 2-1 van FC Choedzjand.

Eerder maakten we deze bijdrage over gokken op sportwedstrijden tijdens de coronacrisis.

Belgische bond gaat UEFA bijpraten over voorstel beëindiging competitie

2020-04-0413:55

De Belgische voetbalbond KBVB gaat het voorstel om de nationale competitie te beëindigen binnenkort toelichten aan de Europese voetbalbond UEFA. Mehdi Bayat, voorzitter van de KBVB, heeft 'een constructief gesprek' gehad met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Donderdag adviseerde de raad van bestuur van de Pro League, de organisator van de Belgische eerste en tweede klasse, om dit seizoen niet meer te voetballen. Dat voorstel moet komende week nog wel worden goedgekeurd tijdens de algemene vergadering van de Pro League.

Daarop verklaarde Ceferin dat zo'n beslissing gevolgen kan hebben voor de verdeling van Europese tickets. "De Belgen en andere competities riskeren uitsluiting van Europees voetbal. Je kunt niet om hulp vragen en dan weer je eigen weg gaan. Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer."

Inmiddels zijn 'de plooien gladgestreken' tussen de KBVB en de UEFA. "We hebben de intentie uitgesproken om samen tot een oplossing te komen. Op deze manier is het ook de bedoeling om de Europese tickets voor België voor volgend seizoen veilig te stellen", aldus de bond.

Voorzitter Bayat heeft ook laten weten dat de KBVB de aanpak van de UEFA steunt om solidair uit deze crisis te komen.

4
>