Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Voorstel FIFA-werkgroep: 'Contract loopt door tot nieuwe einddatum seizoen'

2020-04-0605:15

Het is één van de vele vraagtekens voor voetbalbonden, clubs en spelers nu het coronavirus de sportwereld heeft platgelegd: wat gebeurt er met contracten van spelers die op 30 juni aflopen? Een speciale werkgroep van wereldvoetbalbond FIFA doet een aanbeveling om die contracten door te laten lopen tot de nieuwe einddatum van het lopende seizoen.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Hakim Ziyech, die komende zomer een transfer naar Chelsea maakt, nog wat langer onder contract staat bij Ajax. Spelerscontracten lopen doorgaans af op 30 juni en gaan op 1 juli in. Maar zoals het er nu voor staat wordt er in de maanden juli en augustus nog gevoetbald om de competities af te maken.

De Europese voetbalbond UEFA wil, gesteund door de FIFA, dat de nationale competities zoveel mogelijk worden voltooid, mits het medisch gezien verantwoord is. Uiterlijk op 3 augustus zouden de competities dan klaar moeten zijn. Het opstellen van tijdelijke transferregels, met name voor de Europese markt, heeft dan ook prioriteit bij de FIFA-werkgroep.

"Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen", valt te lezen in een rapport van de commissie, dat is ingezien door enkele persbureaus.

Gaan spelers en clubs akkoord?

Juristen voorspellen flink wat complicaties als de tijdelijke transferregels worden bekrachtigd. Spelers in kwestie moeten bijvoorbeeld wel akkoord gaan met de gewijzigde contractvoorwaarden en clubs zouden salarissen van de betreffende spelers langer door moeten betalen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de FIFA met beleidsmaatregelen komt om de huidige crisis in het voetbal te beteugelen.

Dit jaar geen tennis meer, denkt Haase: 'Het wordt geen eerlijke competitie'

2020-04-0604:22

Het internationale tennis ligt na de afgelasting van Wimbledon vanwege het coronavirus tot 13 juli stil. Robin Haase, momenteel nummer 170 van de wereld, liet zondag in een skypegesprek met NOS Sport weten dat hij denkt dat het daar niet bij blijft.

"Ik zeg al sinds dit allemaal begon, dat er dit jaar niet meer gespeeld gaat worden", aldus de kopman van het Nederlands Davis Cup-team.

Mocht er in de tweede helft van het jaar wel weer getennist kunnen worden, dan voorziet Haase allerlei praktische problemen. "Volgens mij gaan de grenzen van Australië een half jaar dicht. Hoe krijg je de Australiërs dan naar Europa? Het wordt geen eerlijke competitie. Het ene land kan meer dan het andere. Daarom denk ik dat er niet meer gespeeld kan worden."

De US Open staat vooralsnog voor 24 augustus gepland en Roland Garros is verschoven naar 20 september. Haase: "Je kunt niet de grote toernooien door laten gaan en de kleine niet. Wat gebeurt er anders met spelers uit de topduizend? Die zijn ook belangrijk."

Haase minder actief als kinderoppas

In de tussentijd probeert Haase in maatschappelijk opzicht zijn steentje bij te dragen. Zo bood hij zich al meteen aan begin van de coronacrisis aan als oppas. Naar eigen zeggen heeft hij meerdere gezinnen geholpen, maar moet hij nu noodgedwongen zijn diensten wat beperken.

"Het kan niet zo zijn dat ik zomaar elke dag ergens langs ga. Dan breng ik mezelf en anderen in gevaar."

Mocht de Tour de France dit jaar doorgaan, doet Van der Poel graag mee

2020-04-0520:01

Mocht dit jaar de Tour de France toch worden verreden, dan sluit Mathieu van der Poel graag aan bij het peloton. Dat heeft hij aan Sporza laten weten. Van der Poel had aanvankelijk zijn vizier gericht op de Olympische Spelen, maar omdat die een jaar zijn verschoven zint hij nu op een alternatieve invulling van zijn wielerjaar.

Er is nog wel één belangrijk voorbehoud. Van der Poel en zijn ploeg Alpecin-Fenix zullen eerst een stevige lobby moeten houden om een startbewijs te verkrijgen voor de Ronde van Frankrijk. Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft overigens de voorbije maanden meermalen de hoop uitgesproken 'dat supertalenten als Van der Poel in de toekomst naar de Tour komen'.

Van der Poel weet in ieder geval zeker dat een eventuele Tour de France deze zomer anders dan anders zal zijn. "Ik denk dat we een uitzonderlijke Ronde van Frankrijk zouden krijgen met heel veel andere types renners. Ik zou daar zeker voor openstaan", zegt hij.

Mountainbiken

De 25-jarige alleskunner had aankomende zomer als mountainbiker in Tokio jacht willen maken op olympisch goud. "En volgend jaar dan mijn debuut maken in een grote ronde, misschien wel in de Tour. Dat zou mooi geweest zijn. Nu moeten we ons aanpassen."

Van der Poel wil nu volgend jaar mountainbiken in Tokio, waar de Spelen een jaar later alsnog worden gehouden. "Die olympische droom is zeker nog niet weg."

'Meerderheid eredivisiespelers wil competitie uitspelen'

2020-04-0519:36

Het is nog onduidelijk hoe in Nederland het seizoen in het betaald voetbal zal eindigen nu er in elk geval tot 1 juni niet gespeeld kan worden. Jacco Swart, voorzitter van European Leagues, Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS en voetbaljournalist Kees Jansma praten erover in de speciale Studio Sport-uitzending over het coronavirus.

Dinsdag 7 april spreekt de KNVB met alle betrokken partijen over de afwikkeling van het door het coronavirus uitgestelde voetbalseizoen, maar een aantal clubs heeft nu al aangegeven niet door te willen gaan met de eredivisie.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, riep woensdag de KNVB op om een punt achter het seizoen 2019/2020 te zetten. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt." Onder meer AZ en PSV sloten zich daarbij aan.

'Eigenbelang is niet uitgesloten'

"Ik vind dat nogal gênant", zegt Jansma over de uitspraken van Overmars. "Heel Nederland volgt het RIVM en de overheid, maar de voetballerij heeft daar maling aan." Volgens Jansma heeft Overmars voor zijn beurt gesproken. "Hij gaat tegen de afspraak in om in elk geval tot dinsdag, als de KNVB overlegt over de voortgang van de competitie, niet als club een eigen mening naar buiten te brengen. Ik vind het typerend voor de voetballerij dat men zich niet aan de afspraken houdt."

Volgens Jansma is het gissen naar de reden voor het standpunt van de directeur voetbalzaken van Ajax. "Eigenbelang is niet helemaal uitgesloten in de voetballerij. Als de competitie wordt stopgezet, is Ajax niet alleen kampioen, maar ook zeker van Champions League-deelname volgend seizoen."

Levchenko zet ook vraagtekens bij de clubs die al hebben gezegd niet meer door te willen met de eredivisie. "Ik weet dat de meerderheid van de eredivisiespelers de competitie graag wil afmaken", aldus de voorzitter van de spelersvakbond VVCS. "Ik vraag me af of de clubs die gezegd hebben te willen stoppen met de competitie wel met de spelers hebben gepraat."

"Ik weet precies welke spelers hebben gezegd te willen stoppen en welke spelers door willen", voegt Levchenko er veelbetekenend aan toe. Hij staat in nauw contact met de voetballers. "Het enige wat nu resteert is wachten. Ze worden gek van het thuiszitten en vinden het vervelend niks in groepsverband te kunnen doen. Ze willen vooral graag duidelijkheid."

Swart, voorzitter van European Leagues (de belangenbehartiger van 35 competities, waaronder de eredivisie), vindt het vanuit sportief en economisch oogpunt belangrijk dat de competities worden uitgespeeld. "Ik denk dat iedereen er belang bij heeft om de competitie af te ronden", aldus Swart. "Het is het beste als de competities op het veld worden beslist en niet achter de bestuurstafel."

Problemen op de transfermarkt

"Daarnaast is er ook het economische belang. Je probeert zo min mogelijk schade op te lopen aan de bedrijfstak." Swart voorziet in de toekomst bijvoorbeeld problemen op de transfermarkt voor Nederlandse clubs. "Eredivisieclubs verkopen regelmatig spelers voor grote bedragen aan buitenlandse clubs. Als die inkomstenbron opdroogt, gaan clubs wel in de problemen komen."

"Niemand gaat schadevrij uit deze crisis komen, zeker voetbalclubs niet. Als er helemaal niet meer gevoetbald gaat worden dit seizoen, levert dat financiële schade op", zegt Swart, daarbij onder meer wijzend op het mislopen van televisiegelden. "Maar dat zal grote clubs een zorg wezen. Zij zullen niet omvallen door wat gemiste inkomsten."

Swart verwacht dat in mei knopen doorgehakt zullen worden over de eredivisie. "Dan zal er ongetwijfeld duidelijkheid komen over de maatregelen tegen het coronavirus na 1 juni. Dat is wat mij betreft hét moment om ook over het voetbal een definitieve beslissing te nemen."

Aan de telefoon verricht Norwich-keeper Krul nu het mooiste reddingswerk

2020-04-0517:52

Tim Krul heeft de komende weken twee belangrijke taken. Niet alleen moet de keeper van zijn club Norwich City op een fiets zijn conditie onderhouden, ook heeft hij van de club een bijzondere lijst doorgestuurd gekregen.

Tijdens de coronacrisis wil Norwich City een gebaar maken naar de kwetsbaarste doelgroep binnen zijn voetbalfamilie. Selectiespelers moeten zich ontfermen over de seizoenkaarthouders van tachtig jaar en ouder.

Krul kreeg net als zijn ploeggenoten dertig tot veertig namen met telefoonnummers door. Mensen die hij in deze voetballoze periode moet benaderen. Gewoon om eens te vragen hoe het met ze gaat, of ze het wel redden in deze onzekere tijden.

"Daar zitten mensen bij die de hulp hard nodig hebben", merkte Krul al tijdens zijn eerste belrondje. "Samen kunnen we dan kijken of er meer zorg nodig is, of er instanties zijn die iets meer kunnen doen voor deze mensen."

Tweede jeugd

"Er zitten natuurlijk ook supporters bij die de hulp niet nodig hebben, maar het gewoon fantastisch vinden om even tien, twintig minuten over voetbal te praten. Of om het over het normale leven te hebben."

De 32-jarige Krul is dit seizoen in de Premier League aan zijn tweede jeugd bezig. Hij speelde zich zelfs in de kijker bij bondscoach Ronald Koeman. Die nam hem op in de voorselectie van Oranje voor de oefeninterlands tegen de VS en Spanje, twee duels die vanwege de coronacrisis echter niet gespeeld zullen worden.

Tim Krul kwam acht keer uit voor Oranje en vertolkte een heldenrol tegen Costa Rica tijdens het WK 2014:

Botte pech voor Krul, maar ook niet meer dan dat. "Voetbal is nu totaal niet belangrijk, dat moet duidelijk zijn. Er staan levens op het spel."

"Normaal zijn dit altijd de mooiste tijden van het seizoen, ik hoop dat het voetbal snel terugkomt", vervolgt hij. "Maar ik zie het somber in. Op dit moment is de planning om op 14 mei weer te gaan trainen. Ze hopen in juni de competitie voort te zetten, dan ben je al twee maanden verder."

Vanaf 1946 seizoenkaarthouder

In de laatste negen wedstrijden van het seizoen moet Norwich zes punten op de concurrentie goedmaken om niet te degraderen. Met supporters haalt hij herinneringen op aan betere tijden.

"Sommigen hebben al vijftig tot zestig jaar een seizoenkaart. Er zitten zelfs mensen bij die al vanaf 1946 op de tribune zitten. Dan komen wel de eerlijke verhalen naar boven. Gelukkig heb ik een goed seizoen gedraaid, ik kom er vaak goed vanaf."

Krul staat sinds 2018 tussen de palen op Carrow Road, de thuishaven van Norwich City, en had vorig seizoen een groot aandeel in de toch best verrassende promotie naar de Premier League. Na een aantal magere jaren verkocht de club immers zijn beste spelers om financieel het hoofd boven water te houden.

Terwijl spelers in Engeland tot hun onvrede salaris moeten inleveren, er eveneens felle discussies worden gevoerd over de afwikkeling van het seizoen en clubs in geldnood dreigen te komen, geniet Krul nu van de menselijke warmte. En de waardering die hij krijgt voor zijn alternatieve dagbesteding.

Brood en melk halen voor de vrouw van zes huizen verderop. Medicijnen bezorgen bij de 94-jarige buurvrouw. En tussendoor een telefoontje met een wildvreemde, soms tot ongeloof van de respondenten zelf.

"Een meneer nam op en zei: 'Ik geloof niet dat je Tim Krul bent. Of Tom Hanks. Tot ziens.' Die hing meteen weer op."

In onderstaande video spreken we naast Tim Krul ook de in het buitenland werkzame Nederlanders Gertjan Verbeek (Australië), John van 't Schip (Griekenland), Frank de Boer (Verenigde Staten) en Stanley Menzo (China):

2