Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Gudde: 'Ajax achter uitwerking scenario van uitspelen eredivisie'

2020-04-0719:12

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, moest dinsdag wat plooien gladstrijken tijdens de videoconferentie met de clubs uit het betaald voetbal. In het bijzonder met Ajax, AZ en PSV, die vorige week aangaven de eredivisie wegens de coronacrisis per direct te willen beëindigen.

"Het woord solidariteit is een behoorlijk aantal keren gevallen", zei Gudde in de Zeister bossen. Om vervolgens specifiek in te gaan op Ajax. Technisch directeur Marc Overmars liet recentelijk weten dat volgens hem 'de eredivisie dood is' en 'dat het leven eruit is'.

"De mensen van Ajax hebben vandaag de duidelijke vraag gekregen: hoe staan jullie er nu in? Vervolgens hebben zij gezegd dat ze vorige week een negatief advies hebben gegeven, maar dat ze zich solidair verklaren als scenario 2 uitgewerkt en uitgevoerd kan worden als de veiligheid is gewaarborgd."

Dat scenario, het uitspelen van de competitie na 30 juni, wordt verder uitgewerkt en lijkt nu ook op goedkeuring te kunnen rekenen van AZ en PSV. De KNVB mikt op een hervatting vanaf half juni.

Gudde: "Vanaf 11 maart hebben we als KNVB een hele duidelijke strategie en scenario's. Er zijn onderweg dingen gebeurd, die heb je liever niet. Vandaag hebben we geprobeerd iets dichter bij elkaar te komen en nadrukkelijk de afspraak gemaakt om met één mond te spreken."

Manders

Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV, ging in op het zogenaamde 'dreigement' van de UEFA, die bij het stopzetten van competities clubs zou willen uitsluiten van Europees voetbal.

"De UEFA wil dat er zo veel mogelijk eenduidigheid is in de besluitvorming van de nationale bonden. Zij hebben echt niet de behoefte en intentie om landen te gaan sanctioneren die kiezen voor veiligheid van het volk."

Als het erop aankomt, dan dopt het Nederlandse voetbal volgens Manders zijn eigen boontjes. "Wij nemen uiteindelijk onze eigen beslissingen. Wij laten ons niet gijzelen of onder druk zetten."

Ziyech kan met nieuwe richtlijn FIFA langer bij Ajax blijven

2020-04-0719:03

De wereldvoetbalbond FIFA heeft met nieuwe richtlijnen, voor onder meer de duur van spelerscontracten, een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt.

De FIFA volgt daarmee de aanbevelingen op van een speciale werkgroep, die zich de afgelopen tijd over de materie heeft gebogen.

De spelerscontracten die normaal op 30 juni aflopen, eindigen als het aan de FIFA ligt pas als het verlate seizoen er in het betreffende land helemaal op zit.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Ajax-speler Hakim Ziyech, die op 1 juli naar Chelsea zou vertrekken, een of twee maanden langer onder contract blijft staan bij Ajax.

De FIFA hoopt en verwacht dat de nieuwe richtlijnen overal ter wereld worden opgevolgd en doet een beroep op de clubs en spelers om gezamenlijk aan oplossingen te werken.

Gudde: 'Lenigheid en flexibiliteit nodig'

KNVB-directeur Eric Gudde is blij met de richtlijnen: "Op lokaal niveau zul je nu aan de uitwerking moeten werken. Daarvoor is lenigheid en flexibiliteit nodig, op nationaal niveau, clubniveau en spelersniveau."

Juristen verwachten echter de nodige problemen, omdat het bijvoorbeeld nog maar de vraag is of de betrokken spelers ook akkoord gaan met een verlenging van de contracten. En wie moet de salarissen van de spelers dan betalen? "Daar zullen ze onderling moeten uitkomen", aldus Gudde.

'Iemand moet een prijs betalen'

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht aan de VU in Amsterdam, noemt de FIFA-richtlijnen "niet zo eenvoudig, maar wel begrijpelijk".

"Het lastige is dat de FIFA niet over de spelerscontracten gaat. Die zijn afgesloten door clubs en spelers", aldus Olfers. Het is volgens haar mogelijk dat Chelsea een speler als Ziyech op 1 juli opeist, of dat Ziyech zelf op die datum weg wil. "Ziyech is degene die de prijs betaalt, want hij zal bij Chelsea meer gaan verdienen."

De financiële kwesties zullen volgens Olfers moeten worden opgelost aan de onderhandelingstafel. "Er zal ergens door iemand iets moeten worden betaald."

Ook geen Canadese Grand Prix; Formule 1-kalender verder overhoop

2020-04-0719:00

De start van het Formule 1-seizoen is wederom uitgesteld. Ook de Grand Prix van Canada gaat niet door. De race had op zondag 14 juni gereden moeten worden.

De GP in Montreal is al de negende race van het seizoen waar een streep door gaat. De eerstvolgende race op de kalender is de Grand Prix van Frankrijk op 28 juni.

Seizoen op z'n kop

De uitbraak van het coronavirus, die wereldwijd al legio sportevenementen de kop heeft gekost, haalt de Formule 1-kalender meer en meer overhoop.

Half maart had er in Australië geracet moeten worden, maar vlak voor de eerste vrije training ging het openingsweekeinde van het jaar toch niet door.

Vervolgens werden ook de zeven races die daarna op de kalender stonden doorgestreept, waaronder de Grand Prix van Nederland op zondag 3 mei.

Naast de races in Australië en Nederland zijn ook de Grand Prixs van Bahrein, China, Vietnam, Azerbeidjan, Spanje en Monaco afgelast of uitgesteld.

De organisatoren in Montreal hebben de race nog niet volledig afgelast, ze hopen de grand prix later in het jaar alsnog te kunnen rijden.

Verstappen en co mikken nu op Frankrijk

NOS-commentator Louis Dekker heeft er een hard hoofd in dat Max Verstappen en zijn collega's op 28 juni in Frankrijk aan het seizoen beginnen.

"Het is een beetje vergelijkbaar met de Tour de France, ze willen het zo lang mogelijk volhouden en niet vandaag of morgen cancelen. Als de Tour door kan gaan, kan de grand prix ook doorgaan, is de gedachte."

"Het toeval wil", vervolgt Dekker, "dat ze ook nog eens in de buurt van elkaar zouden starten." De Tour begint op zaterdag 27 juni in Nice, de Formule 1-race staat een dag later gepland, 160 kilometer westwaarts.

Twee races op hetzelfde circuit

De organisaties van de circuits waar na Frankrijk geracet zou worden, denken intussen al na over alternatieven nu het seizoen zo op z'n kop staat.

Zowel in Oostenrijk en Engeland zijn initiatieven om twee races op hetzelfde circuit te organiseren.

France Football: Ajax-shirt uit jaren zeventig mooiste aller tijden

2020-04-0716:33

Het voetbaltijdschrift France Football heeft het Ajax-shirt uit de jaren 1971 tot en met 1973 uitgeroepen tot het mooiste voetbalshirt aller tijden. In de verkiezing eindigde het shirt van het Nederlands elftal uit 1974 als derde.

France Football, dat ook jaarlijks de Gouden Bal voor de beste voetballer uitreikt, besloot vanwege de quarantainemaatregelen een interne verkiezing te houden en zo een top-50 van legendarische tricots op een rijtje te zetten.

Het klassieke Ajax-shirt uit begin jaren zeventig, toen de Amsterdammers drie keer op rij de Europa Cup I veroverden, werd de winnaar.

De tweede plaats was voor het shirt van Saint-Étienne in de jaren 1975-1977. De Fransen wonnen in die jaren twee keer de landstitel en verloren in 1976 de Europa Cup I-finale van Bayern München.

Het shirt van het Nederlands elftal uit 1974, toen Oranje de WK-finale verloor, eindigde als derde in de verkiezing.

In de top-50 komen verder nog twee Nederlandse shirts voor: het roemruchte oranje shirt van Nederland tijdens het gewonnen EK van 1988 staat op plek 40.

Op plaats 47 staat het shirt van Ajax van vorig seizoen, waarmee in de Champions League furore werd gemaakt.

KNVB wil half juni eredivisie hervatten, Eindhoven ziet dat niet zitten

2020-04-0715:59

De KNVB heeft dinsdag tijdens de videoconferentie met clubs uit het betaald voetbal nogmaals benadrukt dat het de eredivisie en eerste divisie, ondanks de coronacrisis, de komende maanden tot een goed einde wil brengen.

Daarmee houdt het, na tegenstribbelen van onder meer Ajax, AZ en PSV, vast aan de eerder ingezette lijn die ook geadviseerd wordt door de UEFA. De Europese voetbalbond drong er eerder bij de aangesloten bonden op aan de nationale competities uit te spelen.

Hervatting in weekend 19, 20 en 21 juni

Bij akkoord van het RIVM en de overheid mikt de KNVB op een volledige hervatting in het weekend van 19, 20 en 21 juni, vrijwel zeker zonder publiek. Kort daarvoor staan de inhaalduels AZ-Feyenoord en FC Utrecht-Ajax op het programma.

De bedoeling is dat de clubs half mei weer gaan trainen en dat de competities eind juli zijn uitgespeeld. Voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord wordt een geschikte datum binnen die periode gezocht. De play-offs worden ingekort.

Bij het digitale overleg schoven ook de Eredivisie CV, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters, televisierechtenhouder Fox Sports en het Supporterscollectief aan.

Burgemeester Eindhoven wil geen voetbal

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil niet dat PSV de eredivisie na 1 juni nog hervat. Dat zei hij dinsdag tegen Omroep Brabant. PSV liet vorige week zelf ook al weten voorstander te zijn van het stoppen van de competitie.

"Supporters mogen niet het stadion in. Die gaan samenscholen in de stad en dan bereik je precies datgene wat je niet wil. Ik denk niet dat ik er alleen in sta, maar dat al mijn collega's van de veiligheidsregio's daar unaniem achter staan", aldus Jorritsma.

KNVB-baas Eric Gudde: "Deze opmerkingen zijn voor zijn rekening. Er zijn ook burgemeesters die een oplossing hebben bedacht voor het niet massaal naar het strand gaan van mensen."

4
>