Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Concept speelschema: bekerfinale naar 12 juli en voetbal tijdens Kerst

2020-04-0814:35

De KNVB is genoodzaakt om het aantal wedstrijden terug te brengen, mocht het betaald voetbal medio juni kunnen worden hervat. Vooralsnog gaat alleen het mes in de play-offs, die in een sterk afgeslankte vorm zullen plaatsvinden.

Zowel de strijd om de Europese tickets als die om promotie/degradatie wordt versneld afgewerkt, geeft manager competitiezaken Jan Bluyssen een inkijkje in de plannen.

"Op 21 april praat het kabinet Nederland weer bij over het eventueel verlengen van de huidige maatregelen. Dat zal een moment zijn waarop veel meer duidelijk wordt", benadrukt Bluyssen.

Voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord is op 12 juli een plek in de agenda gevonden. De competitie moet voor augustus zijn afgerond. Het nieuwe seizoen begint na een korte zomerstop van maximaal drie weken.

Om de verloren tijd te compenseren, wordt er in de nieuwe jaargang ook tijdens Kerstmis gespeeld. "We moeten de tijd ergens vandaan halen en in de periode tussen Kerst en nieuwjaar is natuurlijk wat ruimte", vervolgt Bluyssen.

"Alles is momenteel doordrenkt met onzekerheden. Ook deze kalenderopzet kan gewijzigd worden en beweegt mee met de ontwikkelingen rond het virus."

De Europese voetbalbond UEFA drong er bij de nationale bonden op aan de competities toch uit te spelen, al stuit dat op weerstand vanuit onder meer de plaatselijke autoriteiten. Ook die hebben nog invloed op de haalbaarheid van de plannen.

Tekentafel

In het gunstigste scenario is het seizoen op woensdag 29 juli afgerond met het staartje van play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie.

Als het niet mogelijk is om de huidige competities te voltooien, moet Bluyssen namens de KNVB weer terug naar de tekentafel en in overleg met de clubs over de nieuw te ontstane problemen. "Niets staat nog vast en niets is definitief."

Nieuwe datum voor WK atletiek: medio juli 2022 in Eugene

2020-04-0814:14

De WK atletiek in 2022 worden van 15 tot en met 24 juli gehouden in het Amerikaanse Eugene. De internationale atletiekbond World Athletics heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De WK zouden oorspronkelijk in 2021 plaatsvinden, van 6 tot en met 15 augustus. Maar het evenement is met een jaar uitgesteld om ruimte op de internationale sportkalender te maken.

Zo zijn de Olympische Spelen in Tokio vanwege de coronapandemie verplaatst naar de zomer van volgend jaar, van 23 juli tot en met 8 augustus.

Goudmijn voor fans

Volgens Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, wordt 2022 "een goudmijn voor de atletiekfans".

Drie dagen na de WK beginnen in Birmingham de Gemenebestspelen. Twee weken later staan de EK atletiek in München op het programma, als onderdeel van het tweede gecombineerde EK met onder meer wielrennen, roeien en turnen.

Vechtsportorganisatie UFC wil wedstrijden verhuizen naar privé-eiland

2020-04-0809:28

De UFC wil van geen coronastop weten. De grootste vechtsportorganisatie ter wereld wil haar evenementen verplaatsen naar een privé-eiland. Voorzitter Dana White zegt een locatie te hebben gevonden die op 18 april al gereed is voor de eerste grote wedstrijden.

Alle grote internationale gevechten kunnen plaatsvinden op dat eiland, verzekert White. UFC 249 kan daarmee gewoon volgens planning worden afgewerkt, weliswaar zonder publiek.

"Je sluit mensen in deze tijd te lang op in eigen huis, zonder entertainment. Mensen worden daar gek van. We moeten daarom oplossingen gaan bedenken. En dat is wat we nu doen", verklaart White zijn initiatief.

Quarantaine

Probleem is wel dat niet alle vechters aanwezig kunnen zijn. Chabib Noermagomedov liet eerder al weten Rusland niet uit te kunnen door de strenge quarantainemaatregelen.

Noermagomedov is de wereldkampioen lichtgewicht. Reikhalzend werd er uitgekeken naar zijn confrontatie met Tony Ferguson, wat de absolute blikvanger van het aankomende gala had moeten zijn.

Dat weerhield White er echter niet van zijn plannen door te zetten. Met Justin Gaethje vond hij al een al een andere grote naam bereid zijn plaats in te nemen.

De verhuizing is in volle gang. Volgens White wordt op dit moment de infrastructuur in orde gemaakt op het eiland, waarna niets een succesvolle voortzetting van zijn vechtsportkalender meer hoeft te belemmeren.

Ronaldinho verruilt na een maand gevangenis in Paraguay voor huisarrest

2020-04-0806:22

Voormalig voetbalprof Ronaldinho is op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis in Paraguay, waar hij meer dan een maand heeft vastgezeten.

Ronaldinho, ooit een van de beste voetballers ter wereld en in 2004 en 2005 gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar, werd begin maart samen met zijn broer opgepakt omdat ze met een vals paspoort Paraguay probeerden binnen te komen.

De Brazilianen mogen - na betaling van een borgsom van omgerekend bijna 1,5 miljoen euro - het onderzoek en proces nu afwachten in een hotel, waar ze huisarrest hebben en dag en nacht worden bewaakt.

Voetballen met medegevangenen

De 40-jarige Ronaldinho en zijn broer waren begin maart naar Paraguay afgereisd om een boek te promoten en een nationale gezondheidscampagne voor kinderen te ondersteunen. Toen de lokale politie de presidentiële suite waar het tweetal verbleef onderzocht na een tip van de luchtvaartpolitie, werden twee vervalste paspoorten gevonden. Een onderzoeksrechter besloot daarop het tweetal aan te houden.

Het was niet de eerste keer dat Ronaldinho in de problemen kwam met zijn paspoort. Eind 2018 werd zijn reisdocument hem tijdelijk afgenomen door een Braziliaanse rechtbank vanwege een belastingschuld.

Volgens zijn advocaat wist Ronaldinho niet dat hij een vervalst paspoort had gekregen. Eerdere verzoeken tot vrijlating werden afgewezen. Volgens een Paraguayaanse rechter is het onderzoek nu vergevorderd, waardoor huisarrest nu wel geoorloofd is.

Ronaldinho doodde zijn tijd in de gevangenis onder meer met het spelen van potjes voetbal met zijn medegevangenen, waarvan beelden op sociale media verschenen.

'Waarom geen Formule 1 op woensdagavond, net als Champions League?'

2020-04-0805:12

Nu ook de Grand Prix van Canada is uitgesteld en de start van het Formule 1-seizoen opnieuw is opgeschoven, zijn er creatieve ideeën nodig om het seizoen nog enigszins te redden.

Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers heeft wel een idee: "Waarom kan een grand prix niet op dinsdag- of woensdagavond worden verreden, net als de Champions League?"

De sportief directeur van de Grote Prijs van Zandvoort zag het afblazen van de GP van Canada vanwege de coronacrisis wel aankomen. Maar volgens hem is het nog te vroeg om een streep door het seizoen te zetten: "Als er straks weer kan worden geracet, logistiek en financieel, waarom zou je fans dat dan onthouden?"

Een normaal seizoen wordt het sowieso al niet meer. Volgens Lammers doen er al diverse creatieve oplossingen de ronde. "Het circuit van Portimão in Portugal heeft nu ineens een Formule 1-licentie gekregen. Misschien dat daarnaar kan worden uitgeweken en provisorisch een race kan worden georganiseerd."

Ook wijst Lammers op Engelse plannen om de kalender voor het nieuwe seizoen te vullen. "Ze denken aan een kampioenschap op drie verschillende uitvoeringen van het circuit van Silverstone."

Primetime familytime

Zelf loopt Lammers ook al een tijdje met een idee rond. "Waarom moeten die grands prix altijd 's middags in het weekeinde worden verreden, op primetime familytime? Als je misschien andere dingen zou willen doen met je familie die niet van autosport houdt?"

De directeur van de GP van Zandvoort ziet er wel iets in om de helft van de races op doordeweekse avonden te houden. "Het vereist een andere aanpak, omdat de organisatie zo ingrijpend is."

"Maar als je het misschien organisatorisch iets luchtiger maakt, zodat het niet zo'n enorme financiële aanval is op de budgetten van de organiserende landen? Dan kun je misschien wat kortere evenementen hebben op gevarieerde tijdstippen."

Twee stappen vooruit

Lammers ziet in ieder geval dat er door de huidige crisissituatie ineens ruimte ontstaat voor creatieve ideeën. "Ik denk dat de coronacrisis, zowel economisch als sportief, drie stappen achteruit zal zijn, maar ook twee stappen vooruit. Want we leren met zijn allen van deze situatie. We leren ook wat we ineens wel kunnen. Dus er zitten niet alleen maar nadelen aan."

3