Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Degradatie naar amateurs dreigt voor Standard Luik na mislopen proflicentie

2020-04-0818:09

De licentiecommissie van de Belgische voetbalbond heeft streng geoordeeld bij het afgeven van de proflicenties voor volgend seizoen. Standard Luik, KV Oostende en Moeskroen kregen er geen en zakken zodoende af naar de amateurs. De clubs kunnen de beslissing nog wel aanvechten bij het Belgisch Arbitragehof (BAS).

Onder meer het niet uitbetalen van tekengeld aan enkele spelers ligt aan de basis van de beslissing om Standard geen licentie te geven. De tienvoudig kampioen zou nog ruim één miljoen euro moeten betalen aan acht spelers.

Daarnaast merkte de licentiecommissie een negatief nettoresultaat van ruim 14 miljoen euro op in de voorgelegde cijfers van Standard. Ook de constructie van een nieuwe vennootschap die het stadion moet overkopen van de NV Standard de Liège, doet de wenkbrauwen fronsen.

De licentiecommissie zet Standard nu terug naar de tweede amateurklasse met een puntenaftrek van drie punten. De club kan er dus nog tegen in beroep. Voor 10 mei zal het BAS een uitspraak doen in de zaak. Ook Oostende en Moeskroen zullen het besluit aanvechten.

Elf clubs

In totaal moesten elf profclubs vorige week extra toelichting geven over hun dossier bij de licentiecommissie. Er waren er zeven die de commissie niet konden overtuigen van hun levensvatbaarheid, met naast Standard, Moeskroen en Oostende uit de hoogste voetbalklasse, vier clubs van het tweede niveau.

Oranje steunt Nederland en doneert aan vrijwilligersplatform

2020-04-0817:47

De spelers van Oranje steken Nederland in deze barre tijden een hart onder de riem door middel van een filmpje op sociale media. Ook steunt het Nederlands elftal vrijwilligersplatform NL Voor Elkaar met een donatie.

Aanvoerder Virgil van Dijk zegt in de video dat we allemaal onderdeel van één team zijn: "We zijn trots op Nederland en trots op het team. En denken aan iedereen die het heel moeilijk heeft in deze tijd", aldus Van Dijk. "Houd het hoofd omhoog en pas goed op elkaar."

De captain zegt dat Oranje een bijdrage wil leveren door geld te doneren aan NL Voor Elkaar, dat zich inzet voor mensen die het momenteel zwaar hebben door de coronacrisis. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

Steunpakket

Maandag kwamen de Oranje-internationals ook al in actie om het volledige Nederlands voetbal een steuntje in de rug te geven. Samen met de KNVB en hoofdsponsor ING werd een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet.

Burgemeester: 'Onverantwoorde keuze KNVB, in Eindhoven geen voetbal'

2020-04-0817:22

Zijn woorden zijn overduidelijk. In zijn stad Eindhoven wordt in juni en juli geen betaald voetbal meer gespeeld.

Burgemeester John Jorritsma heeft een vernietigende mening over het plan van de KNVB om, als er door het kabinet meer lucht komt voor evenementen in juni, de voetbalcompetitie in de ere- en eerste divisie te hervatten. "Een onverantwoorde keuze. Dat gaat in Eindhoven niet gebeuren."

Jorritsma had dinsdagavond al aangegeven zich niet te kunnen vinden in de plannen van de voetbalbond. Die gaf 's middags na videogesprekken met diverse belangenorganisaties aan, na een eventueel positief kabinetsbesluit, half juni weer met de competitie te willen beginnen om vervolgens het restant binnen anderhalve maand uit te spelen.

Anderhalve meter

"Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden. Op 21 april zien we of daar nieuw perspectief wordt geboden door het kabinet. Maar zelfs al zou het ventiel voor evenementen langzaam worden opengezet, dan nog kan ik me niet voorstellen dat je evenementen zoals voetbalwedstrijden in stadions kunt faciliteren in een anderhalvemetersamenleving", zegt Jorritsma over de inzet van de KNVB de komende tijd.

Ook voetballen zonder publiek is voor Jorritsma geen optie. "Zonder publiek mis je de twaalfde man. Die twaalfde man krijg ik dan rond het stadion en in de binnenstad. Ik heb handhaving en toezicht uit te oefenen op de maatregel van anderhalve meter afstand. Ik heb mijn handen al vol aan de stad en de veiligheidsregio, waar ik voorzitter van ben. Voetbal vraagt ongelofelijk veel handhavingstoezicht."

Jorritsma vindt het raar dat de voetbalbond al voorsorteert op een situatie die momenteel ondenkbaar is. "Ik had gewacht tot 21 april als het kabinet uitsluitsel geeft. Ik zeg tegen de KNVB: ga niet nu de samenleving onnodig in onrust brengen over je doel om een competitie toch te laten doorgaan. Met wat voor maatregelen het kabinet ook komt, op dit moment is het maatschappelijk niet verantwoord voetbal te laten doorgaan."

Status aparte

Jorritsma gaat dus straks hoe dan ook geen toestemming geven voor wedstrijden. "Ik zie handhavingsbezwaren, ik zie medische bezwaren en ik zie ethische bezwaren. Dit kun je niet maken naar de samenleving en ten opzichte van al die ondernemingen die in de afgelopen weken hebben moeten sluiten en waar op dit moment nauwelijks perspectief voor de toekomst is. Voetbal heeft geen prioriteit en heeft geen status aparte."

Jorritsma zat dinsdag niet aan bij de conferencecall van de KNVB. Namens de burgemeesters van de voetbalsteden voerde burgemeester Paul Depla van Breda het woord. Die wil nog niet zover gaan als zijn collega Jorritsma. Maar Depla beaamt dat het plan van de KNVB om eventueel in juni weer te starten met de competitie, twijfelachtig is.

Twijfels over haalbaarheid

"Maar wij als burgemeesters zijn nog niet aan zet", aldus de Bredase burgemeester. "Eerst moeten we de besluiten van het kabinet op 21 april afwachten. Daarna, zo hebben we afgesproken, moet de KNVB een plan voorleggen hoe ze denken de competitie te kunnen uitspelen. Vervolgens moeten wij bepalen of het mogelijk is dat allemaal te organiseren."

"We weten allemaal als geen ander, ook de KNVB, dat gezondheid ten tijde van corona voorop staat. Ik heb mijn twijfels dat we dit allemaal geregeld krijgen."

Depla heeft de KNVB dinsdag wel meegegeven dat het misschien voor de bond belangrijker is om de competitie 'virusproof' te maken. Dat wil zeggen dat ze bij de voetbalbond nu al moeten gaan nadenken hoe er gehandeld dient te worden als in de toekomst opnieuw Nederland grotendeels wordt platgelegd.

Mourinho door het stof na training in het park en overtreden coronaregels

2020-04-0816:53

Tottenham Hotspur-trainer José Mourinho heeft in Britse media zijn excuses aangeboden nadat hij in een Londens park was gesignaleerd terwijl hij met drie spelers aan het trainen was.

Mourinho was in het park met middenvelder Tanguy Ndombele, terwijl verdedigers Davinson Sánchez en Ryan Sessegnon er samen aan het hardlopen waren. Daarvan verschenen beelden op sociale media. Rechtsback Serge Aurier postte zelf een video op zijn kanalen dat hij aan het sporten was.

"Ik accepteer dat mijn acties niet in overeenstemming waren met het protocol van de overheid en dat we alleen contact moeten hebben met mensen die deel uit maken van het eigen huishouden", reageerde Mourinho bij de BBC.

Tottenham zegt met de betrokkenen gesproken te hebben en heeft iedereen er nogmaals op gewezen dat de regels gerespecteerd moeten worden. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan reageerde op het voorval. Hij zei bij de Britse omroep dat Tottenham een voorbeeldfunctie heeft en zich daar van bewust moet zijn.

In Groot-Brittannië geldt eenzelfde soort lockdown als in Nederland; mensen mogen naar buiten maar alleen voor hoognodige zaken en een frisse neus. Ook moeten ze afstand houden en is samenscholing verboden.

In Groot-Brittannië zijn er ruim zevenduizend doden geteld als gevolg van het coronavirus. De Premier League ligt sinds maart stil vanwege de coronapandemie.

Het moment van Jetze Plat: 'Sinds mijn eerste Ironman kan ik alles aan'

2020-04-0815:00

Door de coronacrisis trainen de meeste topsporters thuis. En dus zal hij of zij misschien vaker terugdenken aan dat ene bijzondere moment in zijn of haar carrière. Of aan een moment van een andere sporter dat inspiratie biedt.

Vandaag in deze serie: het moment van Jetze Plat.

Plat veroverde tijdens de Paralympische Spelen van 2016 goud op de paratriatlon, maar dat is niet het moment dat de 28-jarige handbiker heeft gekozen.

Zijn moment is namelijk zijn allereerste Ironman op Hawaï in oktober 2017: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer op de handbike en een marathon in een racerolstoel, bij temperaturen van tegen de 40 graden.

"Ik vergeet nooit dat ik in de laatste vijf kilometer mijn broer zag staan. Ik was zo vermoeid en tegelijkertijd zo blij dat ik bijna bij de finish was, dat ik letterlijk in tranen uitbarstte."

"Die wedstrijd heeft me echt heel sterk gemaakt. Sindsdien kan ik eigenlijk alles aan wat komen gaat."

2