Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Ontlading bij Wüst na 21ste wereldtitel: 'Wilde zo graag vandaag goed zijn'

2020-02-1620:51

Met haar vijfde wereldtitel op de 1.500 meter en haar 21ste wereldtitel in totaal, liet Ireen Wüst in Salt Lake City nog maar eens zien dat haar benen ook op 33-jarige leeftijd nog niets aan macht hebben ingeboet.

Nadat ze had gezien dat de laatste concurrenten zich hadden stukgebeten op haar tijd, viel er een last van haar schouders. Zichtbaar geëmotioneerd reageerde ze op haar zege. "Ik had voor mijzelf zoveel spanning gezet op deze dag en ik wilde zo graag vandaag goed zijn. Als het dan lukt, dan is er wel de ontlading."

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter.

Wüst ging voor een wereldrecord op de olympische baan van 2002 en baalde ondanks haar wereldtitel toch een klein beetje dat ze niet in die opzet geslaagd was.

"Het is jammer dat de omstandigheden niet zo zijn als vorig jaar. Uiteindelijk tellen titels, maar het was wel mooi geweest. Ik kan dan wel de beste van de wereld zijn, maar voor een wereldrecord moet alles een beetje meezitten."

Later dit jaar strijkt het schaatspeloton wederom neer in Salt Lake City voor een wereldbekerwedstrijd. Een nieuwe kans voor Wüst om het wereldrecord van Miho Takagi (1.49,83) aan te vallen, al denkt ze daar voorlopig nog niet aan.

"Eerst maar genieten van vandaag. Ik heb mijn wereldtitel geprolongeerd en dat is supermoeilijk en superknap. Daar ga ik nu van genieten."

Wüst kroont zich voor vijfde keer tot wereldkampioen op 1.500 meter

2020-02-1620:09

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar carrière de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. Wüst had haar zinnen gezet op het wereldrecord van Miho Takagi (1.49,83), maar dat bleef buiten bereik.

In haar lange carrière heeft Wüst (33) een overvolle prijzenkast bij elkaar geschaatst, maar ze reed nog nooit een wereldrecord. In Salt Lake City bleef ze 1,09 verwijderd van de toptijd van Takagi.

'Pittig zwaar'

"Ik heb zo naar deze dag toegeleefd. Dat het dan lukt, is top", reageerde Wüst. "Ik vond het wel pittig zwaar vandaag."

Dat het wereldrecord er niet in zat, maakte haar kort na de race niet uit. "Uiteindelijk tellen titels, voor een wereldrecord moet echt alles meezitten."

Wüst kende een succesvol voorseizoen met twee wereldbekerzeges op de 1.500 meter. Begin januari pakte de regerend wereld- en olympisch kampioene ook de Europese titel op de schaatsmijl.

Voor Wüst is het alweer de 21ste wereldtitel uit haar loopbaan. Zes keer won ze het WK allround, vijftien keer pakte ze een titel bij de WK afstanden.

Takagi overtuigt niet

De Japanse Takagi reed vorige week in Calgary nog de derde tijd ooit, maar kwam daar in Salt Lake niet bij in de buurt. Ze was met 1.51,58 ruim een seconde langzamer dan bij de wereldbeker in Canada. Ze eindigde daardoor zelfs buiten de medailles.

Het zilver ging naar Jevgenia Lalenkova die 21 honderdste toegaf op Wüst. Het brons was voor haar Russische landgenote Jelizaveta Kazelina.

Melissa Wijfje eindigde als vijfde, Joy Beune werd tiende.

Terug naar 2007

Dertien jaar geleden werd Wüst ook al wereldkampioene in Salt Lake. In 2007 was de titel op de 1.500 meter haar eerste WK-goud.

Porto-speler Marega loopt van veld na racisme

2020-02-1619:58

De Portugese competitiewedstrijd tussen Vitória Guimarães en FC Porto is ontsierd door racisme tegen de Malinese Porto-speler Moussa Maréga. De spits liep uit protest van het veld af.

Als antwoord op aanhoudende racistische geluiden wees Maréga na het maken van de 1-2 in de 60ste minuut naar de kleur van zijn huid. Vanuit het publiek werden daarop stoeltjes naar hem en zijn ploeggenoten gegooid. Een van de stoeltjes zette hij op zijn hoofd.

Scheidsrechter Luis Godinho gaf hem vervolgens een gele kaart, waarop Maréga van het veld liep. Teamgenoten probeerden de aanvaller tevergeefs tegen te houden en bleven wel op het veld staan.

Porto-coach Sérgio Conceição bracht voor Maréga een nieuwe speler in de ploeg en de wedstrijd werd uitgespeeld. Porto won met 2-1.

Via Instagram liet Maréga zijn afschuw blijken over het gedrag van de fans en richtte zich in het bijzonder tot de scheidsrechter: "Ik hoop dat ik je nooit meer op een voetbalveld zie! Je bent een schande !!!!"

Willem II in blessuretijd naast Utrecht; Van den Brom door het lint

2020-02-1617:55

Willem II heeft tegen FC Utrecht met 1-1 gelijkgespeeld. Lang hing de eerste thuisnederlaag sinds 1 september voor de Tilburgers in de lucht, maar in extremis werd het alsnog gelijk.

Paul Gladon tikte in de stromende regen in blessuretijd de gelijkmaker kon binnen. Utrecht-coach John van den Brom ging daarna door het lint, omdat hij een overtreding op een van zijn spelers (Simon Gustafson) had gezien.

"De vierde man staat op vijf meter en de videoscheidsrechter is er nog, maar niemand grijpt in. Ik word alleen maar bozer als ik het terugzie", aldus Van den Brom.

FC Utrecht liet in de openingsminuten zien waarom Willem II zijn favoriete opponent is (36 zeges, meer dan tegen welke club ook). De Utrechters regen de kansen aaneen, maar scoorden maar eenmaal: na een piekfijne counter tikte Jean-Christophe Bahebeck vroeg raak.

Willem II krabbelde op, maar zag in de blessuretijd Gyrano Kerk bijna de 0-2 maken.

Utrecht verzuimt uit te lopen

Na rust redde Utrecht-doelman Jeroen Zoet goed op een schot van Ché Nunnely en lieten Bart Ramselaar en Adam Maher de kans liggen om Utrecht aan de bevrijdende tweede treffer te helpen. Zo hield Willem II hoop en viel uiteindelijk nog de 1-1.

Bozenik bezorgt Feyenoord late zege bij PEC Zwolle

2020-02-1617:42

Het houdt niet op voor het Feyenoord van Dick Advocaat. Na de plaatsing voor de halve finales van de KNVB-beker eerder deze week, wonnen de Rotterdammers vandaag door een late goal van invaller Robert Bozenik met 4-3 bij PEC Zwolle in de eredivisie.

Evenals in de gewonnen bekerwedstrijd bij sc Heerenveen verving Edgar Ié de geblesseerde Eric Botteghin en bij afwezigheid van de eveneens geblesseerde Nicolai Jørgensen stond Luis Sinisterra in de spits en was Sam Larsson linksbuiten.

Zwakke start

Geholpen door de wind was het begin voor PEC. Door een handsbal van Marcos Senesi kreeg PEC in de vijfde minuut al een strafschop, die door Lennart Thy werd benut, en Mike van Duinen maakte er met een door Ié van richting veranderde uithaal 2-0 van.

Leroy Fer bracht voor rust met een kopbal de spanning terug. Na rust was er een hoofdrol voor Steven Berghuis, die de fraaie voorzet gaf bij de treffer van Fer. Berghuis maakte de 2-2 met een door de storm gedragen afstandsschot en nadat Zwolle op 3-2 was gekomen (een schot uit de draai van Thy), nam de Feyenoord-aanvoerder ook de 3-3 voor zijn rekening.

Fout Clement leidt winnende goal in

Bozenik besliste de wedstrijd in de 88ste minuut. Orkun Kökcü profiteerde van onbenullig balverlies van Pelle Clement en de Slowaak rondde met een hoog schot af. De in de winterstop aangetrokken spits was na rust in de ploeg gekomen voor de geblesseerd uitgevallen Sinisterra.

Door de zesde zege op rij in de eredivisie is Feyenoord tot op vier punten gekomen van nummer drie AZ, dat zaterdag met 2-0 verloor van FC Twente. Dick Advocaat werd na negen zege en twee remises de eerste trainer sinds Ernst Happel in 1969 die ongeslagen blijft in zijn eerste 11 eredivisieduels als coach van Feyenoord.

"Ik heb altijd gezegd dat we het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en dat bevalt goed", zei Advocaat na afloop. "Er zit geloof in eigen kunnen in het elftal." Ook aanvoerder Steven Berghuis was vol lof. "Er zit mentaliteit en veerkracht in de ploeg."

Bekijk hieronder de reacties van Advocaat, Berghuis, PEC-trainer John Stegeman en PEC-aanvoerder Bram van Polen.

2