Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Een gestroomlijnde start van de sportweek in foto's

2019-12-0910:56

Iedere week maakt NOS Sport een selectie van de mooiste en opvallendste beelden van de afgelopen sportweek.

WK-missie handbalsters krijgt knauw na zeperd tegen Denemarken

2019-12-0910:50

De Nederlandse handbalsters hebben zichzelf op het WK in Japan een slechte dienst bewezen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade ging in Kumamoto met 27-24 onderuit tegen Denemarken.

Oranje is ondanks de tweede nederlaag in de hoofdronde van het toernooi (gisteren werd verloren van Duitsland) nog niet kansloos voor het bereiken van de halve finales, al heeft het team het lot niet meer in eigen hand.

De ploeg moet woensdag in het laatste groepsduel Zuid-Korea verslaan en moet vervolgens afwachten hoe de resultaten uitvallen bij Servië-Denemarken en Noorwegen-Duitsland.

Oranje kon in het begin nauwelijks gaten vinden in de hechte Deense defensie en als die al omzeild werd, bleek de sublieme keepster Sandra Toft een sta-in-de-weg.

Dankzij Estavana Polman haakte Nederland nog aan tot 4-4, waarna vier tegentreffers op rij bondscoach Emmanuel Mayonnade dwongen tot een time-out.

Bekijk hieronder de reacties van Danick Snelder en Estavana Polman:

Oranje pakte het daarna aanvallend even iets doortastender aan. Bij een stand van 9-11 leek het gat bijna gedicht. Denemarken liep in de laatste minuten voor rust toch weer weg, waardoor Nederland halverwege tegen een flinke tegenstand aankeek: 9-14.

Kloof niet gedicht

De pauze leek Oranje goed te hebben gedaan. Mede dankzij een paar missers in de Deense aanval werd het 12-14. Polman en Loïs Abbingh misten daarna echter in overtal voor een leeg doel, waardoor de kloof opnieuw niet helemaal kon worden gedicht.

In het laatste kwart van de wedstrijd maakte Nederland het alsnog heel spannend. Het tempo ging omhoog en van 16-21 werd het 20-21.

Toch zou ook die inhaalrace tot niets leiden. Denemarken was op tijd weer bij de les en speelde de wedstrijd slim uit.

"Als we zo spelen als vandaag, verliezen we ook van Zuid-Korea", keek Polman alvast vooruit naar het laatste groepsduel, dat woensdag om 07.00 uur wordt gespeeld. "We kunnen nog door, dat is dan weer het geluk in dit toernooi."

WADA bant Rusland voor vier jaar van Olympische Spelen en WK's

2019-12-0910:26

Het wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van het mondiale sporttoneel. Dat houdt in dat de Russen onder meer niet welkom zijn op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, de Winterspelen van 2022 in Peking en WK's van internationale sportbonden die de WADA-code hebben ondertekend.

Het WADA nam dat besluit op aanbeveling van een onafhankelijke onderzoekscommissie, die geknoei met gegevens uit het Moskouse dopinglaboratorium heeft vastgesteld. Het WADA kreeg begin dit jaar, na lang touwtrekken, de data van Russische sporters. De onderzoekscommissie stelde vast dat tienduizenden testresultaten waren gemanipuleerd of verwijderd.

De door WADA uitgesproken straf betekent niet dat er geen Russische sporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio en de Winterspelen in Peking.

Atleten die kunnen aantonen dat ze voldoende zijn getest op doping en niet bij eerdere dopingzaken betrokken zijn en dus als 'schoon' kunnen worden aangemerkt, zouden onder neutrale vlag aan grote internationale sportevenementen (WK's, Olympische Spelen) kunnen deelnemen.

Per geval bekijken

WADA gaf maandag aan dat per geval (sporter en team) wordt bekeken of deelname aan WK's of Spelen mogelijk is. Ook ploegen kunnen alleen onder neutrale vlag meedoen, net als bij de Spelen in 2018 in Pyeongchang. Daar wonnen de Russische ijshockeyers goud onder neutrale vlag.

Mocht de Russische voetbalploeg zich kwalificeren voor het WK in 2022 (Qatar), dan zal de ploeg daar onder neutrale vlag moeten aantreden. Voor de kwalificatiereeks van dat toernooi heeft de straf geen invloed.

De Russische sportwereld werd al eerder zwaar gestraft, nadat was komen vast te staan dat het land rond de Winterspelen van 2014 in Sotsji gebruikmaakte van een door de staat gestuurd dopingprogramma.

Rusland werd als gevolg daarvan uitgesloten van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) en de Winterspelen in Pyeongchang (2018). Aan de Zomerspelen van Rio deden wel 282 Russische atleten mee onder hun nationale vlag. Dat was mogelijk omdat het IOC het uitsluiten van atleten destijds overliet aan de internationale sportfederaties.

Knoeien met data

De internationale atletiekfederatie World Athletics (destijds IAAF) en de internationale bond bij het gewichtheffen IWF waren toen de enige sportinstanties die als gevolg van een WADA-rapport over de fraude in Sotsji de Russen uitsloten. Inmiddels is de regelgeving aangepast en moet het IOC zich conformeren aan de straffen die het WADA oplegt.

Het kostte het WADA een hoop moeite de beschikking te krijgen over de data van de Russische sporters. Toen Rusland uiteindelijk wel meewerkte, bleek dat er op grote schaal was geknoeid met de data. Daarnaast waren e-mails tussen dopingofficials vervalst.

Door alle manipulaties is in elk geval van 145 sporters niet meer vast te stellen of ze doping hebben gebruikt. De namen van die atleten zijn bij WADA bekend. Een derde is nog actief. De kans dat die worden geschorst, is groot.

Maandag vergaderde het uitvoerend comité van het WADA in Lausanne over het advies van de onderzoekscommissie om Rusland voor vier jaar uit te sluiten. De twaalf leden van het hoofdbestuur waren er snel uit. De beslissing was unaniem. Alle voorstellen van de adviescommissie werden overgenomen.

Het IOC had bij monde van voorzitter Thomas Bach al aangegeven de straf over te zullen nemen, maar had daarbij ook steeds aangetekend geen voorstander te zijn van een algehele uitsluiting van Rusland.

"De manipulatie van de Russen is een aanval op de geloofwaardigheid van de sport", sprak Bach. Hij benadrukte dat de schuldigen achter het bedrog zo hard mogelijk moeten worden bestraft, maar dat de onschuldigen moeten worden beschermd.

Geen WK's in Rusland

Rusland mag de komende vier jaar als gevolg van de straf geen mondiale sportevenementen organiseren en zich ook niet kandidaat stellen voor een mondiaal titelevenement.

Grote sporttoernooien die al aan Rusland zijn toegewezen, moeten worden ingetrokken als dat nog kan. Op de internationale kalender staan de volgende evenementen gepland in Rusland: de WK rodelen in Sotsji (2020), het WK volleybal voor mannen in 2022, de WK kortebaan zwemmen in Kazan (2022) en het WK ijshockey voor mannen in 2023.

De Russische vlag zal bij alle grote evenementen de komende vier jaar ontbreken, Russische officials zijn in die periode niet welkom. Een beperkt aantal evenementen blijft buiten schot. Dat geldt bijvoorbeeld voor het EK voetbal volgend jaar, waarbij Sint-Petersburg speelstad is. Sint-Petersburg mag in 2021 ook de finale van de Champions League organiseren.

Kijk hieronder in de carrousel naar de reacties van voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit en Chiel Warners van de atletencommissie van het WADA en de reacties in Rusland:

Medailleoogst EK kortebaan moet voorbode zijn van olympisch succes in 2020

2019-12-0906:00

De Nederlandse zwemploeg keert met het fraaie aantal van tien medailles terug van de EK kortebaan in Glasgow. "Het was een klein ploegje met veel kwaliteit. Dat geeft aan dat het potentieel er is", blikt bondscoach Mark Faber terug op vijf succesvolle dagen.

Met name de prestaties van Kira Toussaint en Arno Kamminga sprongen in het oog. Zij veroverden respectievelijk drie en twee gouden medailles. "Ze hebben stappen gezet. Voor de eerste keer medailles winnen op een groot toernooi, dat is echt heel goed", aldus Faber.

"Daarnaast waren er veel persoonlijke records en goede resultaten. We zijn heel tevreden over dit EK."

Stapje vooruit

Na een aantal magere jaren heeft Nederland weer zwemmers waar wat van kan worden verwacht. Al moet nog wel blijken in hoeverre de prestaties op de kortebaan doorgezet kunnen worden op de reguliere langebaan.

Faber: "Natuurlijk, er waren een paar mensen niet (Ranomi Kromowidjojo, red.), maar dit was wel een sterk EK. De bezetting was hier best fors. En ieder stapje vooruit is een stapje vooruit, zeg ik dan maar."

Aankomend weekend is een belangrijk weekend voor veel zwemmers: bij de Swim Cup in Amsterdam kunnen olympische tickets voor Tokio 2020 worden verdiend. De EK-gangers zullen ook daar willen oogsten.

Faber: "Veel zwemmers hebben zich daar echt op gefocust. Het is het eerste kwalificatiemoment in Nederland, daar kijken we naar uit."

Heemskerk, Toussaint, Kamminga, Puts en Knipping hebben overigens al een olympisch startbewijs op zak.

Wennemars ziet unieke inzinking Bosker: 'Fascinerend om naar te kijken'

2019-12-0905:19

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars heeft zo ongeveer alles wel meegemaakt in de schaatswereld, maar wat hij zaterdag op het ijs zag gebeuren, was ook voor hem uniek.

Op de tien kilometer bij de wereldbekerwedstrijden in het Kazachse Nur-Sultan waren niet alle ogen gericht op de uiteindelijke winnaar Patrick Roest, maar op de man die de langzaamste tijd noteerde: Marcel Bosker.

In het tweede deel van zijn race ging het licht uit bij de 22-jarige schaatser. Hij deed de cap van zijn pak af, kwam overeind en als trainer Peter Kolder hem niet had aangespoord door te gaan, had hij na 18 van de 25 rondes opgegeven.

Dramatisch

Rillerig en duizelig kwam Bosker over de finish. "Het was heel dramatisch", blikte hij zondag terug. "Een aantal dingen kan ik me niet meer goed voor de geest halen, dat is wel een teken dat het echt slecht ging."

"Ik heb het weleens op televisie gezien en dacht: dat gaat me niet gebeuren. Maar toch wel."

Wennemars bekeek de rit met stijgende verbazing. "Ik dacht: wat gebeurt hier? Halverwege de wedstrijd zie je een paar keer dat hij eraan denkt te stoppen. Het was fascinerend om naar te kijken."

Warmte in ijshal

De hoge temperatuur in de hal in Nur-Sultan was hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de instorting van Bosker. Meerdere schaatsers klaagden over de warmte op de ijsbaan.

Bosker: "Het is niet normaal dat je in een ijshal in je t-shirt en korte broek kan rondlopen."

Ook Patrick Roest leek zaterdag zijn overtuigende begin van de tien kilometer te moeten bekopen in de warme hal. Zijn rondetijden liepen rap op, maar Roest wist zich nog op te richten en won de afstand alsnog. Hij was meer dan vijftig seconden sneller dan Bosker.

"Ik weet van mezelf dat ik veel last heb van warmte, maar waarom ik het heb en anderen niet is voor mij een vraagteken", zegt Bosker. "Dat gaan we met de artsen en de staf uitzoeken, zodat ik er een weg in kan vinden."

Bosker besloot zondag ook gewoon mee te doen aan de 1.500 meter en eindigde verdienstelijk als zevende. "Ik ben niet van suiker, dat heb ik wel laten zien. Hoewel het heel slecht met me ging, heb ik kunnen finishen."

Zwart voor de ogen

Dat Bosker doorreed, terwijl hij zich zo beroerd voelde, kan Wennemars wel begrijpen. "Ik heb heel vaak een 1.500 meter gereden waarbij het na 1.100 meter zwart voor mijn ogen werd. Je weet niet beter, je moet zelf inschatten of je door kan gaan."

De oud-schaatser begreep ook dat Bosker zijn cap afzette door de warmte. "Ze rijden in een pak van rubber dat geen warmte doorlaat, je zit helemaal opgesloten."

"Vroeger reden we in lycra-pakken, maar dat was niks. Het was echt dun, daar kon je zo doorheen blazen. De rubberen pakken zijn super-aerodynamisch, maar ook superstrak. Het ademt helemaal niet en als het warm wordt, kan het best benauwd zijn."

Toch gebeurt het niet vaak dat een schaatser oververhit raakt. De gedachten van Wennemars gaan dan ook helemaal terug naar 1999, nog voor het tijdperk van de pakken van rubber. Toen ook nog andere schaatsers de dienst uitmaakten.

"Rintje Ritsma liep rood aan en was helemaal opgeblazen. In Thialf waren heel veel mensen waardoor het warm werd."

Bij Ritsma kwam het echter niet zo ver als bij Bosker, want hij had al voor de race een oplossing gevonden: hij reed met opgestroopte mouwen.

4
>