Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Ten Hag kan Onana opstellen, maar moet Promes missen tegen Valencia

2019-12-0915:02

Quincy Promes kan niet meedoen in het voor Ajax cruciale Champions League-duel met Valencia, dinsdagavond. De vleugelaanvaller, topscorer van Ajax in de Champions League, is niet fit bevonden door de medische staf. Keeper André Onana, over wiens meespelen eveneens twijfels bestonden, is wel fit genoeg.

Dat heeft trainer Erik ten Hag maandag bekendgemaakt tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel. Op vragen over de vervanger van Promes ging de Ajax-trainer niet in.

Wel blikte Ten Hag nog kort terug op het verlies van afgelopen zaterdag tegen Willem II. "Er was chagrijn, maar dat hebben we snel losgelaten. Het vizier ging snel op de wedstrijd van dinsdag."

'Van eigen kracht uitgaan'

Ajax heeft tegen Valencia aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Met de handrem erop spelen, en doelbewust op een gelijkspel aansturen, ligt volgens de trainer echter niet in de natuur van de Amsterdammers.

Volgens Donny van de Beek, die ook aanschoof bij de persconferentie, denkt Ajax altijd offensief. "Tuurlijk, we weten welk resultaat we nodig hebben, maar we zullen van onze eigen kracht uitgaan en gaan voor de winst."

Valencia heeft ook te kampen met meerdere blessures. Doelman Jasper Cillessen kan vanwege een kuitblessure niet aantreden in de Arena. Middenvelder Geoffrey Kondogbia en de aanvallers Denis Tsjerisjev en Maxi Gómez zijn evenmin fit genoeg om tegen Ajax in actie te kunnen komen. Verdediger Ezequiel Garay is geschorst.

De Amsterdammers missen naast Promes ook David Neres en Zakaria Labyad, die beiden zeker tot de winterstop zijn uitgeschakeld.

Een punt is voldoende

Ajax heeft dinsdag dus aan een gelijkspel genoeg om te overwinteren in de Champions League. Valencia is alleen bij winst honderd procent zeker van een doortocht naar de volgende ronde.

In geval van een gelijkspel of verlies zijn de Spanjaarden afhankelijk van het resultaat van concurrent Chelsea, dat thuis speelt tegen het al uitgeschakelde Lille.

Kijk hieronder naar de persconferentie van Ajax, met Ten Hag en Van de Beek:

Cillessen mist cruciaal Champions League-duel met Ajax

2019-12-0913:49

Jasper Cillessen staat dinsdagavond niet onder de lat bij Valencia als de Spaanse club het in de Champions League opneemt tegen Ajax. Cillessen viel zaterdag in de gewonnen wedstrijd tegen Levante (4-2) uit met een kuitblessure en is niet op tijd hersteld.

Daags na die wedstrijd liet Cillessen weten nog hoop te hebben om in actie te komen tegen zijn oude club.

Albert Celades, de trainer van Valencia, was echter minder optimistisch. Hij sprak toen al al zijn twijfels uit of Cillessen van de partij zou kunnen zijn tegen Ajax. Celades heeft uiteindelijk besloten om de doelman niet op te nemen in de wedstrijdselectie. Jaume Doménech is hoogstwaarschijnlijk zijn vervanger.

Naast Cillessen zijn middenvelder Geoffrey Kondogbia en de aanvallers Denis Tsjerisjev en Maxi Gómez onvoldoende fit om in Amsterdam in actie te komen. Verdediger Ezequiel Garay is geschorst.

Ook Ajax, dat aan een punt genoeg heeft om de knock-outfase te halen, heeft te maken met blessures. David Neres en Zakaria Labyad zijn zeker tot de winterstop uitgeschakeld, André Onana en Quincy Promes kampen met lichte blessures. Van beiden is nog onzeker of ze kunnen spelen.

Warners van atletencommissie WADA: 'Totale boycot Russen was sterker geweest'

2019-12-0912:08

Teleurgesteld is hij niet in het besluit van het WADA om Rusland voor vier jaar uit te sluiten van het internationale sporttoneel, maar het had in de ogen van Chiel Warners allemaal wel wat harder mogen uitvallen. "Samen met een aantal atleten hoopte ik dat het een totale uitsluiting zou worden."

Warners is lid van de atletencommissie van het mondiale antidopingagentschap WADA. Hij zag zijn wens maandag niet gehonoreerd. Russische atleten blijven, als ze kunnen aantonen dat ze schoon zijn en niet eerder betrokken zijn geweest bij dopingovertredingen, welkom op grote mondiale sportevenementen.

Wel onder neutrale vlag in dat geval. De vlag van Rusland en het volkslied van het land worden vier jaar geweerd.

'Alleen maar verliezers'

De voormalige tienkamper had graag gezien dat WADA zich harder had opgesteld. "Er zijn alleen maar verliezers bij de atleten; zowel bij een totale boycot als in het geval dat je atleten wel toelaat onder voorwaarden."

"Dit besluit is de eerste stap in de goede richting, maar het signaal dat je afgeeft met een totale uitsluiting is sterker voor de schone atleten buiten Rusland dan dat je je stinkende best doet schone atleten uit Rusland erbij te trekken."

Dat laatste is volgens Warners nagenoeg een onmogelijke taak. "Het gaat om atleten die al in het systeem zaten. Eigenlijk is het niet te doen voor een atleet om aan te tonen dat hij of zij nooit deel heeft uitgemaakt van het systeem", zegt hij over de uitkomst van maandag.

'Een alles-of-nietsadvies'

Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, zei blij te zijn dat het WADA de Russen voor vier jaar heeft geschorst. "Het is goed nieuws. Het is het enige goede van wat er is gebeurd", concludeert hij.

Rusland zal de schorsing zo goed als zeker aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS, het hoogste rechtsorgaan in de sport. Dat moeten de Russen met een officieel bericht aan WADA, dat de uitspraak dan aan het CAS moet voorleggen.

Ram vermoedt dat de Russen daar weinig kans maken: "Dit is een alles-of-nietsadvies. Ik kan me niet voorstellen dat het CAS het besluit niet accepteert."

De straf komt vooral bij Russische officials hard aan, meent Ram. "Vooral die officials worden gestraft. Ze organiseren graag toernooien. Voor het imago van Rusland is dit niet goed."

Moedig man

Joeri Ganoes, directeur van het Russische antidopingbureau Rusada en een collega van Ram, was een van de weinige Russen die vooraf al had laten weten het eens te zijn met een eventuele straf.

Ram noemt hem een moedig man. "Voor zover ik kan zien, doet hij goed werk."

"Het antidopingbureau Rusada mag ook doorgaan met testen. Ze staan wel onder internationaal toezicht. En alle stalen moeten het land uit, ze worden niet meer in Rusland bekeken."

'Buitensporige straf'

De voorzitter van het Russisch Olympisch Comité noemde de sancties in een eerste reactie 'niet logisch en buitensporig'.

"We zijn ervan overtuigd dat Russische atleten nog steeds naar de Spelen in Tokio kunnen reizen, als onderdeel van een neutraal team, waar ook de olympische regels in voorzien."

Volgens de Russische minister van Sport heeft zijn land er alles aan gedaan om de problemen te verhelpen. "Aan alle eisen is voldaan, al het mogelijke is gedaan om deze situatie te vermijden", aldus Pavel Kolobkov.

Wereldkampioen tijdrijden Dennis tekent voor twee jaar bij Ineos

2019-12-0912:01

Rohan Dennis rijdt de komende twee jaar voor Team Ineos. De Australische wielrenner, regerend wereldkampioen tijdrijden, reed sinds augustus 2018 voor Bahrain-Merida.

De 29-jarige Dennis was met die ploeg in conflict geraakt, nadat hij in de twaalfde etappe van de Tour de France was afgestapt op 80 kilometer van de finish.

Ontevredenheid over materiaal en kleding zou de achterliggende reden zijn, iets dat bevestigd werd door ploeggenoot Dylan Teuns, maar Dennis wil dat bevestigen noch ontkennen. Wel laat hij doorschemeren dat hij psychisch niet helemaal in orde was.

Zijn contract met Bahrain-Merida werd in september al ontbonden. Dennis verheugt zich op het avontuur bij Ineos, het vroegere Team Sky.

"Het is altijd een droom voor me geweest bij dit team te mogen rijden", aldus Dennis. "Ik ben altijd groot fan van ze geweest, al in hun eerste jaren. Ineos is een team dat gelooft in innovatie, zeker op het gebied van tijdrijden."

Bij de Britse wielerploeg rijden onder anderen Dylan van Baarle en Tourwinnaars Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome.

'Granaat' van Goossens gekozen tot mooiste doelpunt van november

2019-12-0910:59

November is voorbij en dat betekent dat het Doelpunt van de Maand ook bekend is. De keuze is gevallen op de verwoestende uithaal van ADO Den Haag-speler John Goossens in het duel met Willem II op 23 november.

De doelpunten die worden gekozen tot Doelpunt van de Week zijn automatisch genomineerd voor Doelpunt van de Maand. Een panel van NOS-commentatoren bepaalt vervolgens welk doelpunt het mooiste is. Aan het eind van het seizoen wordt uit de tien gekozen treffers het Doelpunt van het Jaar gekozen.

De andere genomineerde doelpunten uit de maand november:

9 november: het fraaie schot van Van der Water

3 november: Berghuis met een gevoelige volley

1 december: Keito Nakamura scoort tegen Ajax

3