Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Bertens ontkent compensatie Tokio: 'Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt'

2019-12-0918:21

Kiki Bertens heeft ontkend financiële compensatie te willen voor haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. "Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt", benadrukt de Zuid-Hollandse in een reactie op haar Instagram-account.

"Ik heb nooit gezegd dat ik geld wil voor deelname aan de Olympische Spelen, laat dit duidelijk zijn", aldus de tennisster. Ze reageert daarmee op commotie die is ontstaan naar aanleiding van een interview met de Volkskrant, waarin Bertens vertelde over haar dilemma tussen deelnemen aan de Spelen of voorrang geven aan haar eigen tenniscarrière.

Compensatie

Ze stelde in het artikel dat ze met sportkoepel NOC*NSF en de tennisbond KNLTB afspraken zou willen maken over compensatie voor gemiste inkomsten bij de reguliere toernooien.

"Geld is niet de drijfveer. Maar het is wel krom om alles opzij te zetten voor de Fed Cup en mijn carrière opzij te zetten zonder dat er iets tegenover staat", zei Bertens in het bewuste artikel.

Paar dagen thuis

Om aan de kwalificatie-eis voor Tokio 2020 te voldoen, moet Bertens namelijk deelnemen aan de Fed Cup-ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland op 7 en 8 februari. En dat zou weer consequenties voor haar eigen speelschema hebben.

"Dit zou inhouden dat ik van 30 december tot half april slechts enkele dagen thuis zal zijn en week in, week uit zal willen pieken op verschillende continenten en ondergronden", legt ze vandaag uit op Instagram.

Bertens is het er niet mee eens dat met het Volkskrant-artikel, dat de kop 'Bertens naar Tokio? Een dure grap' meekreeg, de indruk wordt gewekt dat financiën een belangrijke rol spelen in haar afweging om al dan niet te kiezen voor de Spelen.

"Ik probeer zo min mogelijk te lezen wat er wordt geschreven over me, maar ik vind dat ik nu respectloos overkom naar de Olympische Spelen en de deelnemers. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. De Olympische Spelen zijn een geweldig evenement en voor velen terecht een grote droom", aldus Bertens.

"In het desbetreffende interview heb ik aangegeven dat het voor een tennisser net iets anders ligt. Het is voor mij persoonlijk ieder jaar al een hele klus om het individuele toernooischema van de WTA enigszins fris en scherp vol te houden tot en met het einde van het seizoen."

Bertens meldde in het televisieprogramma Peptalk van Ziggo dat ze binnen twee weken een besluit neemt over deelname aan de Olympische Spelen.

Feyenoord-fans toch welkom bij uitduel met FC Porto

2019-12-0917:36

Het afsteken van vuurwerk door Feyenoordsupporters tijdens het uitduel met Young Boys (vorige maand), heeft minder zware gevolgen gekregen voor de Rotterdamse club.

Feyenoord was voor de vergrijpen van de fans door de UEFA veroordeeld tot het spelen van een uitwedstrijd zonder publiek. Dat betekende aanvankelijk dat donderdag niemand welkom was bij het duel met FC Porto in de Europa League. Maar na succesvol protest van Feyenoord is de straf nu omgezet in een voorwaardelijke sanctie. De geldboete van 55.000 euro blijft wel staan.

Volgens de Europese voetbalbond staken Feyenoord-fans in Bern vuurwerk af tijdens de wedstrijd tegen Young Boys, gooiden ze vervolgens met voorwerpen en richtten ze vernielingen aan in het uitvak.

Nu de fans toch mogen afreizen, is de verwachting dat er ook een aantal duizend supporters naar de Portugese havenstad zullen komen om hun club aan te moedigen tijdens het belangrijke duel.

Overwintering

Feyenoord vecht donderdag voor de laatste kans op Europese overwintering. Het team van Dick Advocaat moet winnen en hopen dat Rangers FC wint van Young Boys. Alleen in dat scenario is Feyenoord door naar de volgende ronde.

De Rotterdamse club heeft de fans met klem verzocht om de wedstrijd donderdag ordentelijk te laten verlopen. De club is nog in afwachting van een mogelijke nieuwe straf voor het vuurwerk dat tijdens de thuiswedstrijd tegen de Zwitserse club werd afgestoken.

Pen, papier, rekenmachine: zo maakt Oranje kans op halve finales WK handbal

2019-12-0917:04

De uitgangspositie was uitstekend. De Nederlandse handbalsters begonnen immers als koploper aan de hoofdronde van het WK in Japan. Maar na nederlagen tegen Duitsland en Denemarken is het perspectief op de halve finales inmiddels vertroebeld.

Oranje staat nu op de derde plaats in de poule, achter Duitsland en koploper Noorwegen. Alleen de eerste twee landen gaan door naar de laatste vier. En daar kan Nederland bij zitten. Want ondanks het feit dat Oranje tijdens dit WK al drie keer verloor, heeft de ploeg nog steeds kans op de volgende ronde.

Hoe dat kan? Houd pen, papier en rekenmachine bij de hand; dit zijn de scenario's voor Nederland tijdens de laatste speeldag - woensdag - in poule 1.

Scenario 1: Nederland verliest van Zuid-Korea

Als Nederland de laatste groepswedstrijd (tegen Zuid-Korea) verliest, is het WK voor Oranje voorbij. De ploeg is dan niet alleen kansloos voor het bereiken van de halve finales, maar doet ook niet meer mee in de strijd om de vijfde/zesde plaats en die om de zevende/achtste plaats.

Scenario 2: Nederland speelt gelijk tegen Zuid-Korea

Het wordt voor de rekenliefhebbers echt leuk wanneer Nederland en Zuid-Korea woensdagochtend de punten delen. Oranje maakt in dit scenario namelijk nog steeds (een minieme) kans op de halve finales.

Nederland is dan wel afhankelijk van de resultaten van de twee andere groepswedstrijden. Om door te kunnen stoten naar de volgende ronde, moet Servië gelijkspelen tegen Denemarken en Duitsland verliezen van Noorwegen.

In het onwaarschijnlijke geval dat dit allemaal gebeurt, eindigt Oranje achter Noorwegen op de tweede plaats, met hetzelfde aantal punten als Duitsland en Servië. In eerste instantie geeft dan het onderlinge resultaat de doorslag.

Nederland, Duitsland en Servië bevinden zich op dit gebied echter in een doodlopende cirkel.

Nederland heeft namelijk een beter onderling resultaat dan Servië (Oranje versloeg de Servische ploeg in een eerdere fase van het toernooi met 36-23), maar Servië laat Duitsland achter zich (na de 29-28 overwinning van maandagochtend) en Duitsland troeft Nederland weer af (25-23).

De organisatie van het WK kijkt dan vervolgens naar het onderlinge doelsaldo. Dat betekent goed nieuws voor Nederland, want Oranje heeft gezien de onderlinge resultaten in dit scenario sowieso een beter doelsaldo (nu 59-48) dan Duitsland (nu 53-52) en Servië (nu 52-64) en gaat dus door naar de volgende ronde.

Scenario 3: Nederland wint van Zuid-Korea

Logischerwijs is een zege op Zuid-Korea het beste scenario voor Nederland. Sterker nog, Oranje staat er dan eigenlijk uitstekend voor en is bij een overwinning van Servië op Denemarken zelfs al zeker van de halve finales.

Dat zit zo. In het geval van dit scenario eindigt Nederland op zes punten. Servië komt bij een overwinning op hetzelfde aantal punten, maar moet Oranje op onderling resultaat dan wel weer voor laten.

Omdat Nederland ook altijd Noorwegen óf Duitsland onder zich houdt (ongeacht de uitslag bij Noorwegen-Duitsland), gaat de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade als nummer twee in de poule door naar de halve eindstrijd. Dit alles - let wel - ervan uitgaand dat Servië wint van Denemarken.

Oranje eindigt bij een overwinning van Noorwegen op Duitsland namelijk op punten achter Noorwegen, maar boven de Duitsers (in dit scenario zijn dat er zes voor Nederland en vijf voor Duitsland).

Als Duitsland wint van de Noren is het groepswinnaar met zeven punten. Nederland, Noorwegen en Servië hebben dan zes punten. Omdat Oranje niet alleen een beter onderling resultaat heeft ten opzichte van Servië, maar ook ten opzichte van Noorwegen (30-28), gaat Nederland dus door.

In het geval dat Noorwegen en Duitsland in hun onderlinge treffen gelijkspelen, treedt het 'cirkelscenario' van hierboven in werking. Nederland, Duitsland en Servië hebben dan hetzelfde aantal punten en een vergelijkbaar onderling resultaat, waarna Oranje op basis van het betere doelsaldo doorgaat.

Alleen wanneer Servië niet wint van Denemarken loopt Nederland (bij winst op Zuid-Korea) de kans om de halve finales te missen. Een gelijkspel bij Noorwegen-Duitsland betekent dan het einde voor de Nederlandse WK-droom.

In dit geval eindigen namelijk alleen Nederland en Duitsland (achter Noorwegen) op zes punten. Nederland delft dan het onderspit vanwege het negatieve onderlinge resultaat ten opzichte van de Duitsers (25-23).

Bij ieder ander resultaat (een zege van óf Noorwegen óf Duitsland) is Oranje wél geplaatst voor de halve finales van het WK.

Bondscoach Wiegman langer aan het roer bij Oranjevrouwen

2019-12-0916:38

Sarina Wiegman blijft voorlopig bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen. De 50-jarige trainster heeft haar contract verlengd tot en met het EK van 2021. De verbintenis van Wiegman met de KNVB liep tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Wiegman is nu drie jaar bondscoach van Oranje. Onder leiding van de 104-voudig international won Nederland in 2017 in eigen land de Europese titel. Dit jaar leidde Wiegman de voetbalsters naar de finale van het wereldkampioenschap. Daarin waren de Verenigde Staten met 2-0 te sterk.

"Ik heb het naar mijn zin, het gaat goed en we zitten middenin een EK-cyclus die ik nog graag afmaak, dus we waren er na het WK eigenlijk al snel uit dat we samen verder zouden gaan", zegt Wiegman.

De succesvolle bondscoach denkt niet dat het einde van haar houdbaarheid al in zicht is. "Nee, daar heb ik niet aan getwijfeld. Er is de afgelopen jaren in het team en de staf genoeg veranderd. Dat houdt het fris. Dus het is nog niet uitgewerkt."

Of het EK van 2021 haar laatste klus met Oranje wordt, weet Wiegman nog niet. "Het heeft geen zin om zover vooruit te plannen. Aan het eind van de rit kijken we wel weer verder."

Ten Hag kan Onana opstellen, maar moet Promes missen tegen Valencia

2019-12-0915:02

Quincy Promes kan niet meedoen in het voor Ajax cruciale Champions League-duel met Valencia, dinsdagavond. De vleugelaanvaller, topscorer van Ajax in de Champions League, is niet fit bevonden door de medische staf. Keeper André Onana, over wiens meespelen eveneens twijfels bestonden, is wel fit genoeg.

Dat heeft trainer Erik ten Hag maandag bekendgemaakt tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel. Op vragen over de vervanger van Promes ging de Ajax-trainer niet in.

Wel blikte Ten Hag nog kort terug op het verlies van afgelopen zaterdag tegen Willem II. "Er was chagrijn, maar dat hebben we snel losgelaten. Het vizier ging snel op de wedstrijd van dinsdag."

'Van eigen kracht uitgaan'

Ajax heeft tegen Valencia aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Met de handrem erop spelen, en doelbewust op een gelijkspel aansturen, ligt volgens de trainer echter niet in de natuur van de Amsterdammers.

Volgens Donny van de Beek, die ook aanschoof bij de persconferentie, denkt Ajax altijd offensief. "Tuurlijk, we weten welk resultaat we nodig hebben, maar we zullen van onze eigen kracht uitgaan en gaan voor de winst."

Valencia heeft ook te kampen met meerdere blessures. Doelman Jasper Cillessen kan vanwege een kuitblessure niet aantreden in de Arena. Middenvelder Geoffrey Kondogbia en de aanvallers Denis Tsjerisjev en Maxi Gómez zijn evenmin fit genoeg om tegen Ajax in actie te kunnen komen. Verdediger Ezequiel Garay is geschorst.

De Amsterdammers missen naast Promes ook David Neres en Zakaria Labyad, die beiden zeker tot de winterstop zijn uitgeschakeld.

Een punt is voldoende

Ajax heeft dinsdag dus aan een gelijkspel genoeg om te overwinteren in de Champions League. Valencia is alleen bij winst honderd procent zeker van een doortocht naar de volgende ronde.

In geval van een gelijkspel of verlies zijn de Spanjaarden afhankelijk van het resultaat van concurrent Chelsea, dat thuis speelt tegen het al uitgeschakelde Lille.

Kijk hieronder naar de persconferentie van Ajax, met Ten Hag en Van de Beek:

2