Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Hevig zwetend wint Van Avermaet virtuele Ronde van Vlaanderen

2020-04-0514:47

De virtuele Ronde van Vlaanderen is gewonnen door de Belg Greg Van Avermaet. Live op de Belgische televisie was te zien hoe de olympisch kampioen van 2016 zich thuis op de rollerbank helemaal leeg reed.

Zondag zou de echte Ronde van Vlaanderen gereden worden, maar die ging - net als alle sport wereldwijd - niet door vanwege het coronavirus. Het Belgische Sporza trommelde daarom dertien renners op voor een virtuele race.

Op NPO Radio 1 was de ontknoping van de virtuele Ronde van Vlaanderen ook te volgen. Gio Lippens deed er zelfs live verslag van.

Van Avermaet, die dertien keer meedeed aan de echte Ronde van Vlaanderen en daarin drie keer het podium haalde, maar nooit wist te winnen, nam de online koers van 32 kilometer - de echte Ronde van Vlaanderen is 260 kilometer lang - zeer serieus. Hij demarreerde op de Paterberg en was daarna niet meer in te halen door de concurrentie.

Eens maar nooit meer voor Teunissen

Een andere Belg, Oliver Naesen, werd tweede en de Ier Nicolas Roche derde. Mike Teunissen, de enige Nederlandse deelnemer, eindigde op de negende plaats.

"Ik merkte dat iedereen het heel serieus nam, dus toen moest ik daar wel in mee gaan. Het was vrij zwaar. Dom hard trappen. Voor deze keer vond ik het leuk om mee te doen, maar volgende keer mag iemand anders", liet Teunissen weten in Langs de Lijn.

Terwijl Tourdirecteur Christian Prudhomme nog altijd hoopt dat zijn koers op 27 juni van start kan gaan, houden veel wielrenners hun conditie thuis op de rollerbank op peil. Ook de Ronde van Zwitserland wordt virtueel verreden.

Ook in andere sporten zijn onlinewedstrijden populair. Zo werd de paardenrace Grand National virtueel afgewerkt en zijn er ook diverse racewedstrijden voor de auto- en motorcoureurs.

Engelse profvoetballers niet akkoord met voorgestelde salariskorting

2020-04-0514:35

Natuurlijk willen ook de voetballers in de Premier League hun steentje bijdragen om hun clubs en ook de samenleving door de coronacrisis heen te slepen. De voorgestelde korting van dertig procent op het jaarsalaris, zoals vrijdag werd gecommuniceerd door de clubs, is echter in het verkeerde keelgat van de spelers geschoten. Zaterdag is een eerste overleg tussen de Premier League en spelersvakbond PFA in ieder geval op niets uitgelopen.

Het vrijkomende geld zouden de clubs kunnen benutten ter compensatie van gederfde inkomsten (onder andere geen tv-gelden en recettes) nu de competitie al wekenlang stilligt en om de werkgelegenheid van andere werknemers in het profvoetbal te beschermen.

"Maar", berekende de PFA, "de voorgestelde salarisverlaging van dertig procent betekent niet alleen dat er 500 miljoen pond (568 miljoen euro, red.) minder wordt betaald, maar ook dat er daardoor 200 miljoen pond (227 miljoen euro, red.) minder aan belastinggeld binnenkomt. Welk effect heeft dit op de nationale gezondheidszorg?"

Een opmerkelijke voorstelling van zaken, daar uitgerekend ook de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, de spelers had opgeroepen genoegen te nemen met een minder florissant loonstrookje.

Ook Rooney roert zich

Wayne Rooney, oud-captain van het Engelse elftal en nu uitkomend voor Championship-club Derby County, heeft zich inmiddels ook in de discussie gemengd. Hij maakte zich openlijk boos over de publieke druk die wordt uitgeoefend op profvoetballers om een deel van hun salaris af te staan. "Hoe het de afgelopen dagen is gegaan, is een schande", zei de 120-voudig international tegen de Sunday Times.

Rooney richtte zijn pijlen onder meer op Hancock. "Was hij zo wanhopig om de aandacht af te leiden van de wijze waarop de regering deze pandemie aanpakt? Het komt over alsof het de schuld van de spelers is. Zij worden nu in een hoek gedrukt waar ze de rekening moeten oppakken voor het verlies aan inkomsten. Zij zijn gemakkelijke doelwitten."

De oud-speler van Everton en Manchester United voegde eraan toe dat elke speler voor zich moet uitmaken hoeveel salaris hij wil en kan inleveren. "De ene speler zal zeggen dat hij zich makkelijk een korting van dertig procent kan veroorloven, maar een ander kan zich misschien slechts vijf procent permitteren. Ik denk niet dat dat tot problemen in de kleedkamer gaat leiden."

De PFA liet zich overigens ook kritisch uit over het besluit van de twintig clubs uit de Premier League om 20 miljoen pond (ruim 22 miljoen euro) te doneren aan de nationale gezondheidszorg. "Een mooi bedrag hoor, maar wij vinden dat het veel meer had kunnen zijn."

Manchester City stelt personeel gerust

Manchester City heeft als eerste club uit de Premier League laten weten dat het geen (financiële) steun gaat zoeken bij de Britse overheid. De nummer twee van de Engelse competitie benadrukte verder dat er ondanks de coronacrisis geen banen verloren zullen gaan.

Het personeel van Manchester City is via een email gerustgesteld. De club meldde daarin dat niemand verplicht met verlof zal worden gestuurd.

Veel andere Engelse clubs, waaronder Liverpool en Tottenham Hotspur, hebben al wel personeel naar huis gestuurd en een beroep gedaan op het Britse steunfonds.

Studio Sport over voortgang voetbalseizoen in steeds rustiger sportwereld

2020-04-0512:59

Terwijl door steeds meer sportevenementen en wedstrijden een streep is gezet vanwege de coronacrisis, is het voor het Nederlandse voetbal nog onduidelijk hoe het seizoen zal eindigen. Topclubs als Ajax, PSV en AZ riepen afgelopen week op tot een stop, terwijl de KNVB nog altijd hoopt op een hervatting van de competitie na 1 juni.

In een speciale Studio Sport-uitzending, vanavond om 19.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de app, wordt er vooruitgekeken naar aankomende dinsdag, als de voetbalbond met clubs en rechtenhouders bespreekt hoe het verder moet.

Te gast zijn Jacco Swart namens de European Leagues (de belangenbehartiger van 35 competities), Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS en voetbaljournalist Kees Jansma.

Geen debuut

Daarnaast is er contact met Cyriel Dessers, speler van Heracles en topscorer van de eredivisie. Hij zou zijn debuut maken voor het nationale elftal van Nigeria deze week, maar zit nu noodgedwongen thuis. Ook bellen we met trainers en voetballers in het buitenland, onder wie Gertjan Verbeek, Tim Krul en John van 't Schip.

Bovendien gunt voetbalster Mandy van den Berg ons een kijkje in haar dagelijks leven in Valencia in het zwaar door corona getroffen Spanje. Ook de voetbalclub Valencia heeft het moeilijk: zeker 25 spelers en personeelsleden zijn besmet.

Wielrennen en tennis

En het is vandaag de dag van de Ronde van Vlaanderen. De klassieker had voor de 104de keer gereden moeten worden, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen. Toch werd er gefietst: in een virtuele koers stapten dertien renners op de fiets.

Ook Robin Haase komt in onze uitzending voorbij. De tennisser vertelt over de gevolgen van het coronavirus voor de tenniswereld, inclusief het recente schrappen van Wimbledon.

KNVB luistert dinsdag ook naar supporters in corona-overleg

2020-04-0511:17

De KNVB is van plan om ook de mening van de Nederlandse voetbalfans mee te nemen in het overleg van dinsdag over het restant van de eredivisie en eerste divisie.

Het Supporterscollectief Nederland, de overkoepelende organisatie van supportersverenigingen of -groepen van betaald voetbalclubs in Nederland, is een online enquête gestart waarin alle supporters hun mening kunnen geven over onder meer het al dan niet uitspelen van de competities. Onder de leden van het collectief is de enquête al uitgevoerd.

De KNVB spreekt dinsdag met alle betrokken partijen over de afwikkeling van het door het coronavirus uitgestelde voetbalseizoen. Het gaat dan om onder meer de clubs uit het betaalde voetbal, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters en televisierechtenhouder Fox Sports. In dat overleg worden de resultaten van de enquête ook meegenomen.

De voetbalbond hoopt het seizoen nog af te kunnen maken tussen eind juni en begin augustus, mede na stevige druk van de UEFA. Clubs als Ajax, AZ, PSV, PEC Zwolle en RKC hebben al laten weten dat ze het huidige seizoen het liefst nu al beëindigd zien, zodat er voor iedereen duidelijkheid is gecreëerd.

NBA eert overleden basketballegende Bryant met plek in Hall of Fame

2020-04-0509:40

De overleden basketballegende Kobe Bryant is postuum opgenomen in de Naismith Hall of Fame. De oud-speler van Los Angeles Lakers, die op 26 januari op 41-jarige leeftijd door een helikoptercrash on het leven kwam, treedt met zeven andere personen toe tot het selecte gezelschap van geëerde topbasketballers.

Bryant won in zijn loopbaan vijf keer het NBA-kampioenschap (2000-2002, 2009 en 2010) en werd in 2009 en 2010 uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA Finals. In het seizoen 2007/2008 werd Bryant tot beste speler van het seizoen verkozen.

De tweevoudig olympisch kampioen (2008 en 2012) ontving achttien keer een invitatie voor de NBA All Star Game, de jaarlijkse wedstrijd tussen de beste basketballers uit de Eastern en Western Conference.

Naast Bryant kregen ook Tim Duncan, vijfvoudig NBA-kampioen met San Antonio Spurs en Kevin Garnett, die in 2008 kampioen werd met Boston Celtics, een plek in de Naismith Hall of Fame.

De lijst is vernoemd naar de Canadese sportcoach James Naismith, die in 1891 een van de bedenkers was van het basketbal.

3