Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Leerdam en Verweij weg bij schaatsteam Reggeborgh

2020-04-0615:46

Jutta Leerdam en Koen Verweij gaan op zoek naar een nieuwe schaatsploeg. De onderhandelingen over een nieuw contract bij hun huidige team Reggeborgh zijn op niets uitgelopen.

De 21-jarige Leerdam beleefde afgelopen seizoen haar doorbraak bij Reggeborgh, met twee gouden medailles op de WK afstanden (1.000 meter en teamsprint) en EK-goud op de 1.000 meter. Verweij sloot afgelopen seizoen na een sabbatical aan bij de ploeg van zijn vriendin.

"Reggeborgh had Leerdam heel graag bij het team gehouden, maar de partijen kwamen er in de onderhandelingen helaas niet uit", meldt de ploeg.

Voor de 29-jarige Verweij was geen toekomst weggelegd bij Reggeborgh, aldus coach Gerard van Velde. "Wij hebben hem de kans gegeven en geholpen om weer terug te komen aan de schaatstop. Dat heeft hij goed opgepakt, maar om de volgende stap te maken moet Koen nu uitvliegen. Zijn trainingsschema past niet in het sprintprogramma dat onze atleten draaien."

Duitse profvoetballers trainen weer, amateurs krijgen géén toestemming

2020-04-0615:42

Bayern München heeft maandag de trainingen weer hervat. Vanwege de coronacrisis wordt volgens strikte voorschriften getraind. De selectie van de Duitse recordkampioen trainde daarom op meerdere velden, met maximaal vijf personen op een veld.

De auto's van de spelers staan in de garage ook ver uit elkaar en er mogen maar twee spelers tegelijkertijd in een kleedkamer zijn. "Het was een heel ongewoon gevoel om in zulke kleine groepen te trainen", zei aanvoerder Manuel Neuer na afloop van de training. "Maar het was heel fijn om de jongens weer in het echt te zien."

De koploper van de Duitse competitie is niet de enige ploeg die weer op het veld staat. Eerder keerden Eintracht Frankfurt, RB Leipzig en Bayer Leverkussen, de ploeg van Peter Bosz, terug op het trainingscomplex.

Borrussia Dortmund startte maandag 30 maart alweer de trainingen, in duo's staan de spelers van Dortmund op het veld. Voorlopig zullen de spelers zich nog niet in het stadion kunnen begeven, aangezien dat is omgebouwd tot coronabehandelcentrum.

Hoewel de wedstrijden in de Bundesliga vooralsnog zijn opgeschort tot 30 april, sturen de clubs aan op een hervatting van de competitie in mei. Met nog negen speelronden te gaan hopen de clubs vóór juli de competitie af te maken.

De Deutsche Fussball Liga (DFL), organisator van de Bundesliga en de 2. Bundesliga, ontkent dat er een plan ligt om de competitie begin mei weer te hervatten. Voetbalmagazine Kicker meldde zaterdag dat de clubs uit de hoogste twee divisies besloten hadden in mei, achter gesloten deuren, weer te gaan voetballen.

Volgens de DFL gaat het echter om een 'misleidend' bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald. "Er zijn twee scenario's besproken, maar daar zitten heel wat onzekerheden aan vast", meldde DFL in een reactie op het bericht van Kicker.

"Er geldt geen uitzonderingspositie voor de Bundesliga en de tweede divisie nu onze hoogste prioriteit is om het virus in te dammen", aldus de DFL. De organisatie van de twee hoogste divisies in Duitsland waarschuwt amateurclubs uitdrukkelijk niet het voorbeeld van de profclubs te volgen. De amateurs mogen dus niet de training hervatten.

Bekijk hieronder hoe de selectie van Eintracht Frankfurt weer traint.

Meerderheid supporters wil geen wedstrijden zonder publiek

2020-04-0615:15

Een ruime meerderheid van de voetbalsupporters vindt dat de Nederlandse voetbalcompetities dit seizoen niet moeten worden uitgespeeld zonder publiek. Het gaat om 69 procent, zo blijkt uit een enquête van Supporterscollectief Nederland, de overkoepelende organisatie van supportersverenigingen of -groepen van vrijwel alle betaaldvoetbalclubs in Nederland.

Aan de online-enquête deden bijna 13.000 respondenten mee. De resultaten worden meegenomen in het overleg van de KNVB met alle betrokken partijen over de afwikkeling van het voetbalseizoen, dat door de coronacrisis is stilgelegd. Dat overleg vindt dinsdag plaats.

De enquête werd eerst gehouden onder de vertegenwoordigers van de verschillende supportersgroepen en vervolgens zondag online gezet. De resultaten van beide onderzoeken leverden een vergelijkbaar beeld op.

Overleg op dinsdag

De KNVB spreekt dinsdag in een conferencecall met alle betrokken partijen over de voortgang van de eredivisie en eerste divisie. Bij het digitale overleg schuiven de clubs uit het betaald voetbal, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters en televisierechtenhouder Fox Sports aan. Ook voorzitter Matthijs Keunings van het Supporterscollectief neem deel aan het overleg.

Uit het supportersonderzoek blijkt verder dat de meeste fans vinden dat de clubs hun seizoenkaarthouders niet hoeven te compenseren als het seizoen nu zou stoppen. Bij de supportersverenigingen zegt 89 procent van de respondenten dat compensatie niet nodig is, online is dat bijna 70 procent. Seizoenkaarthouders hebben gemiddeld nog vier thuiswedstrijden op het programma staan.

Voetbal in coronatijd: Verbeek en Til naar huis, machine De Jong breekt niet

2020-04-0612:30

Hoe gaan voetballers en trainers in het buitenland om met de coronacrisis? Net als vorige week maakte Langs de Lijn zondag een telefonisch rondje. Dit keer langs Gertjan Verbeek (Australië), Guus Til (Rusland) en Nigel de Jong (Qatar).

Verbeek, trainer van Adelaide United, krijgt geen salaris meer en keert zo snel mogelijk terug naar Nederland. Spartak Moskou-speler Til is al teruggekeerd naar huis, met een gehuurd privévliegtuigje. En De Jong, speler van Al-Shahania, mist het voetballen en denkt ondanks zijn 35 jaar nog niet aan stoppen.

Verbeek wil niet zonder inkomen vastzitten in Australië

Gertjan Verbeek ging een jaar geleden aan de slag als trainer van Adelaide United, waarmee hij meteen de beker won. Maar van een feeststemming is momenteel geen sprake meer in huize-Verbeek. De coach krijgt geen salaris en vertrekt komende week naar Nederland.

"We hebben een brief gekregen dat de salarissen voorlopig niet worden uitbetaald, omdat er geen geld meer is. We zijn van de ene op de andere dag van 100 procent naar 0 gegaan. We moeten afwachten tot er eind april weer overleg is geweest. Daar is protest tegen aangetekend, ook door mij. Er is heel veel onzekerheid en er zijn heel veel vragen."

Luister naar het interview met Gertjan Verbeek.

Zijn assistent Gerald Sibon is afgelopen week al teruggekeerd naar Nederland en Verbeek en zijn gezin volgen, als het goed is, deze week. "Ik wilde wel tot eind april blijven, maar als er straks een lockdown komt, kom je het luchtruim niet meer in. Dan zit je hier een paar maanden vast zonder inkomen."

"Die onzekerheid is mijn vrouw te veel geworden. Dus ik ga samen met mijn vrouw en de kleine naar huis toe. Ik heb tegen de club gezegd: op het moment dat jullie meer zekerheid kunnen geven en weten wanneer ik weer mag werken, ben ik binnen 24 uur terug."

Til is Rusland met gehuurd privévliegtuig ontvlucht

Guus Til verruilde afgelopen zomer AZ voor Spartak Moskou. Hij heeft Rusland inmiddels met een gehuurd vliegtuigje verlaten, met onder anderen twee spelers en twee coaches. "We hebben het vliegtuigje met zijn zessen gehuurd en de kosten gedeeld."

"Eerst was ik nog blij dat ik in Moskou was. Alles was nog open en in Nederland was het volgens de berichten niet echt top. Maar toen kondigde de burgemeester van Moskou een lockdown af. Alles ging dicht en we moesten binnen blijven."

Luister naar het interview met Guus Til.

"Toen besloot ik actie te ondernemen. Ik heb eerst afgelopen vrijdag met de ambassade gebeld. Daar zeiden ze: het beste is om naar Sint-Petersburg te vliegen, dan met de bus naar Helsinki te rijden en daar het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Dat zag ik niet echt zitten, ook omdat onzeker was of de grens wel open zou zijn."

Vervolgens kwam het plan om een vliegtuig te huren, waarna hij via Berlijn in Amsterdam belandde. Daar houdt Til zijn conditie op peil door te trainen met Teun Koopmeiners, zijn voormalige collega bij AZ.

De Jong gooit kinderen af en toe in het zwembad

Nigel de Jong, 35 jaar en 81-voudig international, verdient zijn brood sinds vorig jaar bij Al-Shahania in Qatar. Ook daar is het openbare leven vrijwel stil komen te liggen. Hoe komt De Jong de coronacrisis door?

"Ik doe veel met mijn familie en kinderen, veel spelletjes. Mijn kinderen zijn jonge tieners, dus die beginnen zich langzamerhand ook te vervelen. Af en toe heb ik ze wel even achter het behang moeten plakken. En ik heb een zwembad, dus daar gooi ik ze af en toe in om af te koelen."

Luister naar het interview met Nigel de Jong.

De Jong woont op een compound, dus kan zichzelf fit houden door buiten te rennen. Verder vermaakte hij zich vorige week met de uitzending van Studio Sport waarin de WK-klassieker tussen Nederland en Spanje uit 2014 (5-1), met De Jong als basisspeler, werd herhaald.

"Ik heb met de kinderen gekeken, met een goed en trots gevoel. Niet zozeer als speler, maar meer als fan. Om te genieten van het voetbal. Het zijn fantastische herinneringen."

De kans dat dit corona-seizoen misschien het laatste zou kunnen zijn voor de 35-jarige De Jong, is uitermate klein: hij peinst er niet over om binnenkort te stoppen. "Deze machine kan je niet breken. Ik ga door tot de wielen eraf vallen. Het is het mooiste spelletje van de wereld en dat wil ik niet missen."

KNVB, ING en internationals steunen Nederlands voetbal met 11 miljoen

2020-04-0611:21

Om het volledige Nederlands voetbal een steuntje in de rug te geven heeft de KNVB, samen met de Oranje-internationals en hoofdsponsor ING, een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet. Het pakket bestaat uit donaties, maatregelen en tegemoetkomingen om de financiële gevolgen van het coronavirus enigszins te beperken.

Het geld wordt gelijkelijk tussen profs en amateurs verdeeld. De internationals (mannen en vrouwen), Jong Oranje en ING doneren geld aan de amateurclubs en ook de KNVB steunt uit de eigen middelen de 3.000 amateurclubs, die samen ongeveer 1,2 miljoen leden hebben.

De bond steunt daarnaast profclubs door bepaalde bijdrages versneld te betalen en de aflossing van leningen door clubs bij de bond voor een half jaar op te schorten. De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

"Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaaldvoetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen", meldt de bond. "Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaaldvoetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig."

De overheid besloot onlangs ook al om de Nederlandse sportclubs te helpen. Verenigingen en clubs kunnen bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken aankloppen voor een eenmalige uitkering van 4000 euro.

<
1