Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


Staalarbeiders protesteren tegen massaontslag bij Tata Steel

2019-12-1009:06

Werknemers van Tata Steel in IJmuiden houden een grote protestactie voor de poorten van het bedrijf. Ze demonstreren tegen de aangekondigde massaontslagen.

Onbegrijpelijk, onacceptabel en triest: zo reageren Tata-medewerkers op de ontslaggolf:

Tata Steel wil 1600 banen schrappen in Nederland omdat de Nederlandse staalfabriek niet goed draait. De vakbonden denken echter dat IJmuiden vooral opdraait voor de slechte gang van zaken bij Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk.

De Europese ondernemingsraad van Tata bespreekt volgende week de reorganisatieplannen. Bij het staalbedrijf werken in Nederland in totaal 11.000 mensen.

Gewapende man doodt zes mensen in ziekenhuis Tsjechië

2019-12-1008:13

In een ziekenhuis in de Tsjechische stad Ostrava heeft een gewapende man zeker zes mensen doodgeschoten. Ook zijn er verscheidene gewonden.

Rond 07.00 uur kwam de man de wachtkamer van een polikliniek van het academisch ziekenhuis in Ostrava binnen en opende meteen het vuur. Daarna sloeg hij op de vlucht. Speciale eenheden van de politie zijn bezig met een klopjacht.

De politie verspreidde een foto van de mogelijke dader, maar inmiddels zegt de politie dat naar iemand anders wordt gezocht. Uit voorzorg is in het hele land de beveiliging van ziekenhuizen, scholen, winkelcentra en luchthavens verscherpt.

Patiënten

De slachtoffers zijn waarschijnlijk patiënten. Andere mensen in het ziekenhuis zijn in veiligheid gebracht.

Ostrava ligt in het noordoosten van Tsjechië en is de op twee na grootste stad van het land.

'Kankerpatiënten kunnen betrouwbare informatie vaak niet vinden'

2019-12-1007:32

Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten denkt niet goed na over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 7300 kankerpatiënten. Volgens de federatie is er dringend behoefte aan begrijpelijke informatie.

Volgens de NFK kiezen veel patiënten voor een ziekenhuis dat dichtbij is of dat ze al kennen. Een op de vijf patiënten zegt achteraf spijt te hebben van die keuze. De federatie wil de mensen duidelijk maken dat er een keuze is en dat er vaak een verschil is tussen ziekenhuizen.

Ontwikkelingen gaan snel

"Mensen komen na een diagnose in een achtbaan terecht van onderzoeken en behandelingen die elkaar snel opvolgen en zijn zich er niet van bewust dat er een keuze is", zegt Irene Dingemans van de NFK in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Dingemans gaan de ontwikkelingen op het gebied van kanker snel en zijn ziekenhuizen vaak gespecialiseerd in bepaalde vormen van kanker. "Mensen willen in eerste instantie dat de tumor zo snel mogelijk wordt verwijderd. Ze realiseren zich pas later dat er ook andere dingen belangrijk zijn. Ze moeten opzoek naar het ziekenhuis dat de juiste expertise heeft op het gebied van hun vorm van kanker", zegt Dingemans.

Belangrijke rol

Op dit moment is het nog niet mogelijk om begrijpelijke informatie vinden die kan helpen bij het vinden van het juiste ziekenhuis. Ook worden patiënten lang niet altijd doorverwezen naar het ziekenhuis dat het meest gespecialiseerd is in hun vorm van kanker.

De federatie vindt dan ook dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de ziekenhuizen. Verder wil de NFK er zelf voor zorgen dat de informatie gecheckt wordt en dat de informatie op één plek wordt verzameld zodat patiënten niet alle sites van de ziekenhuizen af hoeven te zoeken.

Donald Duck, Libelle en NU.nl in Belgische handen

2019-12-1006:58

Het Belgische DPG Media (voorheen De Persgroep) koopt voor 460 miljoen euro alle Nederlandse activiteiten van uitgeversconcern Sanoma. Het concern krijgt succesvolle bladen in handen zoals Libelle, Donald Duck, Margriet en vtwonen, maar ook de nieuwssite NU.nl.

DPG Media heeft al verschillende Nederlandse mediamerken zoals het AD, de Volkskrant, Trouw en het Parool. Er ontstaat nu een nog groter mediaconcern op de Nederlandse markt, dat de concurrentie aangaat met Mediahuis (onder meer Telegraaf, NRC), Talpa, RTL en NPO.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt buigt zich de komende maanden over de plannen en beslist dan of er goedkeuring komt of niet. In het verleden moesten bij overnames in de mediawereld soms titels worden verkocht om goedkeuring te krijgen.

Opboksen

Volgens DPG Media is de overname nodig om op te kunnen boksen tegen internetgiganten zoals Google en Facebook, die steeds machtiger zijn op de advertentiemarkt.

"Het is voor mediabedrijven bijzonder moeilijk geweest hiertegen een vuist te maken. Maar wij geloven dat er ruimte is voor een alternatief", schrijft het bedrijf in het persbericht over de overname.

Bij Sanoma Nederland zijn bijna 900 voltijdsbanen. Het concern had in 2018 een omzet van 424 miljoen euro. Door de overname gaan er vrijwel zeker banen verloren, maar aantallen worden nog niet genoemd.

Voor lezers verandert er niets, belooft het concern. De tijdschriftmerken worden online verder uitgebouwd.

Vertrek

De verkoop van Sanoma betekent het vertrek van het Finse concern van de Nederlandse markt. Het concernwerd in 2001 actief in Nederland en kocht later ook een aandeel in SBS. Toen het minder ging op de bladenmarkt werd er verschillende keren gesaneerd.

Het concern richt zich steeds meer op het uitgeven van leerboeken voor bijvoorbeeld scholen.

Wonderkind (9) stopt studie TU Eindhoven na 'beschuldiging van plagiaat'

2019-12-1006:51

De 9-jarige Laurent Simons uit Amsterdam is per direct gestopt met zijn studie aan de TU Eindhoven. Hij lag op koers om als jongste ooit de opleiding Electrical Engineering te voltooien, maar vanwege een conflict met de universiteit is het anders gelopen.

Laurent is door de opleiding beschuldigd van plagiaat, zegt zijn vader tegen Het Parool. "Hij zou ook gezakt zijn voor een mondeling examen, dat Laurent niet eens had afgelegd." Na een gesprek met de rector hebben de ouders gisteren besloten om hun zoon van de opleiding te halen.

De universiteit zegt alleen dat er onenigheid was met de ouders over het geplande tijdschema. Volgens de TU Eindhoven was het onrealistisch om de jongen de opleiding te laten voltooien voor zijn tiende verjaardag, op 26 december. "De ouders hebben besloten dit niet te accepteren. Wij betreuren dat", aldus de universiteit in een verklaring.

'Leugenaars'

Volgens Laurents moeder suggereerde de universiteit in het gesprek dat de ouders Laurent te veel onder druk hebben gezet. "Er zijn alleen maar verliezers als er psychiaters aan te pas komen", zou zijn gezegd.

Op zijn Instagrampagina maakt Laurent de TU Eindhoven uit voor leugenaars. "Vrijdag belde de schoolleiding op met excuses en zeiden ze dat ik mijn studie kan voltooien in december."

<
1