Hitradio Centraal FM

Het beste geluid keihard de beste


New York sluit beruchte gevangenis Rikers Island

2019-10-1803:17

De beruchte gevangenis Rikers Island in New York gaat sluiten. De gevangenis raakte in de jaren 80 overbevolkt door de vele crackverslaafden en -dealers die er werden opgesloten. Dat leidde uiteindelijk tot een dagenlang durende gevangenisopstand.

Het gevangeniscomplex op het gelijknamige eiland gaat in 2026 dicht en wordt dan publiek terrein. De gemeenteraad van New York heeft zo'n acht miljard euro uitgetrokken om nieuwe, humanere gevangenissen te openen op vier andere plekken in de stad.

Wreedheid en onmenselijkheid

"Rikers Island staat symbool voor wreedheid en onmenselijkheid en het is tijd om voor eens en voor altijd Rikers Island te sluiten", zei gemeenteraadsvoorzitter Corey Johnson voorafgaand aan de stemming.

Momenteel zitten er nog zo'n 7000 mensen vast op het eiland. Twee decennia geleden waren dat er nog 20.000. Er zaten toen gemiddeld 30 mensen in een cel, tegenwoordig tien.

Beroemde gevangenen

In de gevangenis zaten onder meer de rappers Tupac Shakur, DMX en Lil'Wayne gevangen. Ook Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon en voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaten er enkele dagen vast, Strauss-Kahn omdat hij was beschuldigd van verkrachting.

Begin dit jaar schikte de stad New York voor 3,3 miljoen dollar met de nabestaanden van Kalief Browder. De opsluiting van deze onschuldige zwarte jongen in de beruchte gevangenis waar hij vaak zonder reden door medegevangenen en bewakers werd mishandeld en en zijn uiteindelijke zelfmoord gelden als symbool voor wat er mis is met het Amerikaanse rechtssysteem.

Geen verwarming in de winter

Behalve Rikers Island sluit de stad ook gevangenissen in Manhattan, Brooklyn en The Bronx waar 's winters soms geen verwarming is en 's zomers geen airconditioning.

"Deze gevangenissen zijn niet zo berucht als Rikers Island, maar zijn net zo gruwelijk en onmenselijk", zei Johnson.

Slachtoffers mensenhandel verdwijnen uit beeld door nieuwe privacyregels

2019-10-1803:00

Er is steeds minder zicht op slachtoffers van mensenhandel. Vooral Nederlandse kinderen die seksueel worden uitgebuit raken uit beeld. Het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen jaren bijna gehalveerd, schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een rapport. Daardoor komt de bescherming van slachtoffers in gevaar.

In 2014 kreeg CoMensha, het Coördinatiecentrum tegen mensenhandel, 1255 meldingen. Vorig jaar waren dat er nog maar 668.

Vooral hulpinstanties melden veel minder. Volgens de Nationaal Rapporteur heeft dat te maken met de nieuwe privacywetgeving die vorig jaar van kracht werd. Organisaties zeggen dat ze geen melding meer mogen doen zonder toestemming van het slachtoffer. "Wat heb je aan privacyregels als je ten prooi valt aan een mensenhandelaar?", vraagt rapporteur Herman Bolhaar. "Dan wil je in de eerste plaats dat je beschermd wordt. En daarom moeten we weten wie het zijn."

Bij jeugdzorginstellingen en zorgcoördinatoren is ten onrechte een kramp ontstaan, merkt Ina Hut van CoMensha. "Terwijl zij juist ontzettend belangrijk zijn bij het signaleren van mensenhandel."

De NOS sprak verschillende instellingen die hulp bieden aan slachtoffers. Zij erkennen dat ze door de privacyregels terughoudend zijn geworden met melden. Een van de organisaties, Fairwork, deed eerder zo'n 125 keer per jaar melding van mensenhandel; vorig jaar nog maar 5 keer.

Ook het aantal meldingen door hulporganisatie Fier liep flink terug. "Voor iedere verwerking van gegevens moeten we nu expliciet toestemming vragen", zegt Rob Kelder, zorgcoördinator mensenhandel in Friesland. "Ik schat dat nog maar een op de vijf slachtoffers akkoord geeft. Ze zien het voordeel niet direct."

Minder effectief

Minder registraties betekent volgens de Nationaal Rapporteur dat er minder effectief tegen mensenhandel kan worden opgetreden. Volgens de betrokken organisaties zijn de problemen met mensenhandel in Nederland nog altijd even groot.

De Nationaal Rapporteur meldt dat vooral het zicht op slachtoffers van seksuele uitbuiting dramatisch is afgenomen. Bolhaar schat dat er jaarlijks zo'n 3000 mensen in Nederland gedwongen worden tot prostitutie, van wie 1300 minderjarigen. Vorig jaar waren er maar 132 meldingen over seksuele uitbuiting, waarvan 29 over minderjarigen.

Vorig jaar kondigde het kabinet maatregelen af om mensenhandel te bestrijden. Maar volgens de Nationaal Rapporteur is die aanpak te versnipperd. "Het is los zand, we zijn niet gericht genoeg bezig", zegt Bolhaar. Ook vorig jaar klonk al kritiek dat een visie en concrete doelstellingen ontbreken.

Onduidelijkheid over arrestatie zoon van Mexicaanse drugsbaron El Chapo

2019-10-1800:52

Speciale eenheden in Mexico leken in een grootscheepse operatie een zoon te hebben opgepakt van de beruchte drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo, die zelf een levenslange celstraf uit in de VS. Maar later bleek dat de militairen de operatie hadden opgeschort, nadat ze waren belaagd door bendeleden.

Of ze Ovidio Guzmán nu in handen hebben is niet duidelijk. De militairen patrouilleerden in Culiacán, de hoofdstad van de deelstaat Sinaloa, en werden onder vuur genomen vanuit een pand. Ze schoten terug en wisten het huis binnen te dringen, waar ze Guzmán aantroffen. Daarop werd het huis omsingeld door bendeleden die zo zwaar bewapend waren dat de militairen het niet aandurfden om hun actie door te zetten.

Sowieso was de hele stad het toneel van een grimmige strijd. De criminelen sloten de toegangswegen en straten in de stad af met brandende voertuigen, een gangbare methode van drugsbendes die strijd leveren met het leger. De bendeleden waren gewapend met geweren van een zwaar kaliber en op pick-uptrucks gemonteerde machinegeweren.

Ovidio Guzmán speelt samen met twee broers een belangrijke rol in de top van het Sinaloa-drugskartel. Dat is het geval sinds hun vader El Chapo werd opgepakt in 2016. Toen brak een machtsstrijd uit binnen de bende, die in het voordeel van de factie van de broers Guzmán eindigde nadat de politie twee van hun rivalen wist in te rekenen.

Politie heeft nog veel vragen over 'Ruinerwold'

2019-10-1800:17

De politie zit nog met veel vragen over het afgezonderde gezin uit Ruinerwold. Zo staat nog niet vast dat het echt om een gezin gaat en of er sprake is geweest van seksueel misbruik, zei plaatsvervangend politiechef Janny Knol gisteravond in het tv-programma Pauw. Ook vandaag wordt er nog onderzoek gedaan bij de boerderij.

De 67-jarige vader is gearresteerd voor vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Dat laatste heeft te maken met een groot geldbedrag dat in de boerderij is gevonden en waarvan de herkomst onduidelijk is. De man zou geen uitkering hebben gehad. Hoewel hij een hersenbloeding heeft gehad, kon hij volgens de politiechef nog wel gezag over de anderen uitoefenen.

Dat de vader gisteravond is opgepakt, heeft volgens Knol "een enorme impact" op de kinderen. Zij hebben immers negen jaar lang met elkaar in één afgesloten ruimte geleefd. In die ruimte kwam overigens wel daglicht binnen. Af en toe kwamen de gezinsleden in de tuin, maar ze verlieten nooit het terrein.

Behoedzaam

De politie gaat bij het verhoren van de jongvolwassen kinderen behoedzaam te werk, met hulp van psychologen. De kinderen moeten vragen beantwoorden die van belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek, maar ze zijn ook slachtoffer van de situatie. Hoewel ze nooit naar school zijn geweest en mogelijk nooit deel hebben uitgemaakt van de samenleving, spreken ze wel Nederlands.

De oudste zoon, die de zaak in een café ter sprake bracht, wordt op een andere plek opgevangen dan de rest van het gezin. Dat is gezien de situatie het beste, zei Knol, zonder details te geven. De man was actief op internet, maar pas sinds begin dit jaar.

De 58-jarige Oostenrijker die ook vastzit in de zaak, woonde niet in de boerderij. Hij was de huurder van het complex en kwam er regelmatig om spullen te brengen. Hij wist volgens Knol dat er een gezin woonde.

Moon-beweging

Het is duidelijk dat er een verband is tussen het gezin en de Moon-sekte, officieel de Moon-beweging. De vader was tot de jaren 80 lid van die beweging en is daarna zijn eigen weg gegaan, zei Wim Koetsier, de secretaris-generaal van de Moon-beweging Nederland bij Pauw.

De broer van de vader is nog steeds actief in de beweging en was volgens Koetsier zeer verbaasd toen hij over de situatie in Ruinerwold hoorde. Hij vindt het afschuwelijk, zei Koetsier. De broers zouden sinds 1987 geen contact meer hebben gehad.

Volgens Koetsier zonderen Moon-leden zich in principe niet af; ze trekken er juist op uit "om samen te werken voor wereldvrede".

Europol vraagt hulp van publiek bij opsporen vrouwelijke criminelen

2019-10-1800:00

Europol komt vandaag met een nieuwe 'most wanted'-lijst van voortvluchtige criminelen. Belangrijk verschil met voorgaande lijsten: er staan vooral vrouwen op.

Met de campagne Crime has no gender wil de Europese politiedienst mensen bewust maken van de rol die vrouwen spelen in het criminele circuit, en meer van deze vrouwelijke criminelen oppakken. De laatste decennia is als gevolg van emancipatie het aandeel vrouwen in de misdaad gegroeid.

Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de Vrije Universiteit, denkt dat opsporingsdiensten en het publiek vaak een blinde vlek hebben voor vrouwelijke criminelen. "Omdat ze zwaar in de minderheid zijn bij grote zaken. En als je niet naar vrouwen kijkt als misdadiger, maar hen alleen ziet als 'de vrouw van', kan dat een heel vertekend beeld geven."

Volgens Slotboom zijn vrouwen het meest betrokken bij financiële delicten. "Bij corruptie- en witwaszaken is 20 procent van de verdachten vrouw. Bij geweldsmisdrijven zie je ze bijna niet, geweld is voor veel vrouwen geen middel om iets te bereiken."

Cocaïne uit Suriname

Op de nieuwe lijst van Europol staan 21 criminelen, van wie er 18 vrouw zijn. Allemaal zitten ze 'verscholen' achter een masker: door te klikken op de afbeeldingen verschijnen stukje bij beetje hun verhaal en hun gezicht.

Een van de vrouwen wordt gezocht door Nederland. Het gaat om Elizabeth Dizon Honrada, een 57-jarige Filipijnse die hier tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld is. Ze vervoerde samen met haar man tientallen kilo's cocaïne per boot van Suriname naar Nederland. Vermoedelijk houdt Honrada zich op in Saoedi-Arabië.

Sinds de eerste Europe's Most Wanted-lijst in 2016 zijn volgens Europol 69 criminelen opgepakt nadat ze door het publiek herkend waren. Ook gaven meerdere criminelen zichzelf aan bij de politie omdat hun naam en beeltenis op de site van Europol waren verschenen.

<
1